Medikams – purvo dozė | Diena.lt

MEDIKAMS – PURVO DOZĖ

Rusijos propagandinio karo taikiniu tapo Lietuvos didžiųjų miestų medikai. Populiariame rusiškame tinklalapyje išplatinta publikacija, kurioje mūsų gydytojai vadinami žudikais, pacientus aukojantys dėl pinigų, nes juos gydo "ne tais vaistais". Žurnalistinio tyrimo metu paaiškėjo, jog tiek tariamo straipsnio autorė, tiek jos pašnekovė – fiktyvūs asmenys.

"Ištikimybė" Hipokratui

Populiariame rusiškame tinklalapyje vesti.ru, kurį dažnai paskaitinėja ir Lietuvoje gyvenantys rusakalbiai, paspaudus šone esančią nuotrauką, atsivėrė keistas straipsnis iš neegzistuojančio novosti.ru puslapio, kuris patraukė dėmesį šokiruojančiais šūkiais: "Gydytojų mafija! Nė vienas gydytojas Klaipėdoje diabetikams neišrašo tikrų receptų!"

Ir čia pateikiamas medikės interviu, "kurią išmetė iš ligoninės už ištikimybę Hipokrato priesaikai".

Toliau cituojama kažkokia Valentina Samoilova, esą buvusi "gydytoja-diabetologė" iš Klaipėdos apskrities ligoninės: "Mane užgujo ir atleido iš darbo, po to, kai lioviausi luošinti pacientus-diabetikus ir vietoj niekinių preparatų pradėjau skirti I.I.Mečnikovo vardo endokrinologijos mokslo tyrimų instituto sukurtus vaistus, kurie atstato kasos funkcijas ir gydo diabetą."

Paminėta, jog į redakciją (tik kurią? Nes novosti.ru portalo nėra, tik pavadinimas prie šio konkretaus straipsnio) kreipėsi buvusi Klaipėdos gydytoja V.A.Samoilova, kuri papasakojo "baisius dalykus", neva vykstančius Lietuvos apskričių ir regioninėse ligoninėse.

Ten esą luošinami pacientai, sergantys cukriniu diabetu. Iš jų melžiami pinigai. O ši "gydytoja" tam pasipriešino ir už tai esą buvo išmesta iš darbo.

Maža to, jos gyvybei grėsė pavojus, todėl moteris netgi bėgo iš Klaipėdos ir – kuo toliau iš pačios Lietuvos.

Mistinė gydytoja, mistinė žurnalistė

Toliau žurnalistė Irina Lukinina klausinėjo pašnekovę, kaip ten viskas buvo ir kodėl ji turėjo bėgti iš Lietuvos.

Kad istorija atrodytų tikresnė, prie straipsnio pateikta pašnekovės gydytojos V.Samoilovos fotografija.

Minėtas interviu publikuotas šių metų gruodžio 4 d., o Klaipėdos apskrities ligoninė, kurioje esą dirbo V.Samoilova, jau septynerius metus vadinama Klaipėdos respublikine ligonine.

Paskambinus jos vadovui Romaldui Sakalauskui ir pasiteiravus, ar jis pažįsta tokią endokrinologę V.Samoilovą, vyriausiasis gydytojas tikino, jog niekada tokios nėra girdėjęs ir tokia pavarde ši moteris niekada nedirbo jo vadovaujamoje ligoninėje.

Tokio pat atsakymo sulaukta ir kitose uostamiesčio gydymo įstaigose.

Paaiškėjo, kad Lietuvoje tokiai "gydytojai" apskritai niekada nebuvo išduota licencija.

Per interneto paieškos sistemą pavyko išsiaiškinti, kad tariama V.Samoilova iš tiesų yra Marina Lukina, ji tikrai yra endokrinologė, bet Lietuvoje veikiausiai net nėra buvusi ir apie jos atvaizdo panaudojimą prie tariamo interviu turbūt net nežino.

Ji dirba Rusijoje, viename Kursko medicinos centre, tai yra daugiau nei už tūkstančio kilometrų nuo Klaipėdos.

Sutapimas, kad M.Lukiną tariamame interviu kalbino tokia žurnalistė I.Lukinina, kuri, kaip paaiškėjo realiai irgi neegzistuoja.

Vietoj Klaipėdos – Kaunas

Taigi kažkas sukūrė fikciją, netikrą naujieną ar sensaciją, pasitelkęs fiktyvius veikėjus – tiek gydytoją, tiek žurnalistę.

Maža to, tekstas surašytas taip, kad, pakeitus pavadinimus, straipsnį būtų galima "adaptuoti" bet kuriam buvusios Sovietų Sąjungos miestui.

Taip ir atsitiko. Vakar vėl patikrinus nuorodą su minėta "publikacija", vietoj žodžio "Klaipėda" staiga atsirado "Kaunas", dar vėliau – "Vilnius".

Akivaizdu, kad yra nustatyta speciali kompiuterinė programa, kuri kas kiek laiko keičia miestų pavadinimus, kurių ligoninėse "žudomi" diabetu sergantys pacientai.

Tačiau "rašytojai" pražiūrėjo vieną dalyką.

Minėdami Lietuvą nurodė ne eurus, o rublius, be to, "piktinosi, kaip iš darbo galėjo atleisti mediką, kuriam suteiktas "nusipelniusio Rusijos gydytojo" vardas.

Sunku įsivaizduoti, kad Lietuvos ligoninėse dirba nors vienas tokį titulą turintis specialistas.

Pranoko agresyvią rinkodarą

"Publikacija", atskleidžianti Lietuvos "gydytojų mafiją", – neįtikėtinai didelė, apima beveik 15 tūkst. spaudos ženklų, tai yra keturis A4 formato puslapius.

Pradžioje kilo įtarimas, galbūt tokiu būdu ketinama sustabdyti medicininį turizmą ir atgrasyti Rusijos piliečius nuo siekių gydytis Lietuvoje – vien Klaipėdos ligoninėse per metus gydosi iki kelių šimtų pacientų iš Rusijos.

Tačiau, kai vietoj Klaipėdos, Kauno ir Vilniaus "blogų" ligoninių atsirado pavadinimas Maskva, paaiškėjo, kad šios rašliavos tikslas kitas.

Pasirodo, tai – paprasčiausio medicininio preparato reklama.

Pasak kurios, jei medikai skirtų Sankt Peterburge veikiančio I.I.Mečnikovo vardo endokrinologijos mokslo tyrimų instituto sukurtus vaistus "Diabetalį", tai visi diabetu sergantys pacientai ne tik gerai jaustųsi, bet ir visai pasveiktų nuo cukrinio diabeto.

Akivaizdu, jog ši fiktyvi istorija sukurpta tik dėl siekio įsiūlyti ir parduoti prekę.

Anot rinkodaros specialistų šis atvejis, kai dėl vaistų reklamos bandyta diskredituoti Lietuvos gydymo įstaigas, pranoksta net agresyviąją rinkodarą, kuri reklamos kūrėjų paprastai netoleruojama.

Pati vulgariausia propaganda

Komunikacijos konsultantas Andrius Kasparavičius šitą atvejį tiesiai šviesiai įvardino propaganda.

Esą su rinkodara tokių dalykų sieti nereikėtų.

"Iš to, ką matau, tai – grynai rusiškos propagandos elementai. Tokius "straipsnius" jie kepa vieną po kito. Jei pakalbėtume su specialiosiomis tarnybomis, jie tokių pavyzdžių turi labai daug. O tokių rašinių tikslas – informacinė kova, kuri vyksta nuolatos. Juk nuolat siekiama menkinti valstybę, tam tikras institucijas. Ta informacija yra skirta ne mums, o patiems Rusijos žmonėms, ypač tiems, kurie niekada nebuvo išvykę iš Rusijos", – įsitikinęs A.Kasparavičius.

Esą jau ne vienerius metus siekiama kurti blogos ir nesėkmingos Lietuvos įvaizdį ir pasakoti, kaip buvo geriau seniau ir kaip yra blogai dabar.

"Ne paslaptis ir vadinamasis trolių fabrikas Sankt Peterburge, kuris gamina tokio tipo "naujienas". Ten yra daugybė žmonių, kurie užsiima "fake news" kūrimu. Vienintelis pasiūlymas būtų, jei susidūrėte su tokia "informacija", niekaip į ją nereaguokite. Nes jų tikslas, kad žmonės piktintųsi ar džiaugtųsi, komentuotų, dalintųsi šituo propagandiniu šlamštu", – teigė A.Kasparavičius.

Preparatas – maisto papildas?

Galimas dalykas, kad internete pasirodęs agresyvus tekstas, šmeižiantis ir menkinantis Lietuvos medikus, tiesiogiai susijęs su neseniai sugriežtintais draudimais įvežti į Lietuvą rusiškus vaistus.

Lietuvos vaistų kontrolės tarnybos atstovė patvirtino, kad "Diabetalis" (antrojo tipo diabetui "gydyti"), dėl kurio čia visas triukšmas ir kilo, neregistruotas mūsų šalyje.

Maža to, tai nėra vaistas, o maisto papildas.

Pasak gydytojo endokrinologo Arūno Pangonio, antrojo tipo diabetas yra tokia liga, kurios visiškai išgydyti kol kas neįmanoma.

"Yra tokių pastebėjimų, kad nuo diabeto vaistais gydytis nebereikia, jei žmogus griežtai laikosi dietos, susitvarko gyvenimo būdą, atsikrato viršsvorio, tai yra panaikina visus rizikos veiksnius, kurie kelia angliavandenių apykaitos sutrikimą. Bet tokių vaistų, kurie išgydytų diabetą, kol kas nėra", – paaiškino A.Pangonis.

Juolab "Diabetalis" yra tik maisto papildas. Ir koks jo poveikis ligoniui, visiškai neaišku.

"Mūsų pacientai kartais klausia, ar tokie papildai tinka, nes dauguma žmonių linkę gydytis netradicinėmis priemonėmis, vaistažolėmis ar papildais, bet jokio stebuklo nėra. Su tokia agresyvia kokio nors preparato reklama dar nesu susidūręs, bet interneto platybėse turbūt dar ne to pasitaiko", – teigė A.Pangonis.

GALERIJA

  • Medikams – purvo dozė
  • Medikams – purvo dozė
Rašyti komentarą
Komentarai (28)

raimundas

Pavasarį teko pačiam susidurti su tuom, kad medikai nebe ima kyšius, bet juos jau net "išmušinėja". Pagulėjus ligoninėje, tai pasidaro akivaizdu. Teko užsisipirti ir susipykti su anesteziologe. Jie stato pacientus į labai šlykščią padėtį - žmogus verčiamas klausinėti kolegų pacientų kiek, kam, kaip duoti. Neustikdamas taip žemintis, viso to, prie visų paklausiau anesteziologės kiek reikia tų pinigų. Ponia įsižeidė, bet tik po tokio pokalbio buvau operuotas, nors iki tol, ji prieštaravo mano operacijai - paėmusi vokelį iš palatos kaimyno, atsisuko į mane, ir pareiškė " žinokit, jūsų aš operuoti neimsiu".

Respublikinė ligoninė

Prieš savaitė gulėjau Respuplikinėje ligoninėje, gyditoja išrašė receptą, teko nusipirkti vaistus kurie kainavo beveik 100 eur. O rašoma kad ligoninėje už vaistus moketi nereikia. Tarp ligoniu tik kalbos, kiek reikia duoti gyditojui? Kas kiek duoda, davė?

Anonimas

Lietuviski PIDERASAI-patriotai pagal Briuselio ir Washingtono banditu uzsakyma kursto NEAPYKANTA tarp rusu ir lietuviu tautu. Sita sliundra dykoviene turetu pasidometi atitinkamos tarnybos del neapykantos ir melo skleidimo. Negi jie galvoja kad lietuviai tokie idiotai ir tiki tuo piderasu melu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS