„Menkinėje“ tvyrojo kuršiškos nuotaikos | Diena.lt

"MENKINĖJE" TVYROJO KURŠIŠKOS NUOTAIKOS

Pasivaišinti žuviene, pamatyti, kaip realybėje atrodo senieji amatai, susipažinti su kuršių genties gyvenimu klaipėdiečiai skubėjo į Karklę.

Penktą kartą organizuota pajūrio bendruomenių sueiga sulaukė nemažo susidomėjimo.

Kasmet tuo pačiu laiku vykstantis renginys dovanojo įspūdingų gyvosios istorijos vaizdų: vyko kuršių genties "Pilsots" kostiumų ir ginklų pristatymas, o kiek vėliau – ir demonstracinės kovos.

"Tai – simbolinis kuršių sugrįžimas į Karklę, nes pagaliau buvo rastas piliakalnis netoli Olando Kepurės. Tūkstančius kartų visi vaikščiojo ir jo nematė, o aptiko vilnietis", – pastebėjo Pajūrio regioninio parko direkcijos vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis.

"Pilsots" klubas pavadintas vienos iš geležies amžiuje buvusių etninių kuršių žemių – Pilsoto vardu. Į jos teritoriją patenka dabartinė Klaipėda, todėl simboliška, kad būtent čia susibūrė turtingiausios baltų genties kultūra, karyba, papročiais besidominčių žmonių branduolys.

Šiuo metu klubas vienija apie 10 narių, kurie iš dalies arba visiškai yra rekonstravę kadaise palaidotų kuršių ginklus, papuošalus, pagal žinomus analogus ir šaltinius atkūrę rūbus.

Ne ką mažiau įspūdinga buvo ir dizainerės Sonatos Žiži rūbų kolekcija "Jūra. Baltai", taip pat vyko žūklės varžybos jūroje. Grįžtančių žvejų su laimikiu prie kranto laukė susibūrę miestiečiai, svėrė ir dalijo žuvį. Geros nuotaikos pliūpsnį dovanojo kapela "Pečius griūn", vaikų folkloro ansamblis "Cyrolioks".

Šventės metu vyko įvairios estafetės, žaidimai vaikams. Vietos žvejai gamino žuvienę, o verslininkai išvirė menksriubės – netradicinio skonio, tačiau visų labai giriamą patiekalą.

GALERIJA

  • „Menkinėje“ tvyrojo kuršiškos nuotaikos
  • „Menkinėje“ tvyrojo kuršiškos nuotaikos
  • „Menkinėje“ tvyrojo kuršiškos nuotaikos
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

trys žvaigždutės

Sako "apsirengę kaip klounai, niekur nedirba"...čia kas toks žinovas? Baltų niekintojas?

Vikingai

Labai smagu, kad yra tokiu zmoniu, kurie susirenka po darbu siai bendrai veiklai ir garsina praeities lietuviu- kursiu istorija ir kultura.

eikite dirbti

jauni vyrai,apsirenge kaip klounai,niekur nedirba..siaubas ka padare is lietuviu kapitalizmas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS