Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja | Diena.lt

MIESTO SKAUDULIAI: VIENI TVARKOSI, KITI – STAGNUOJA

Vaiduokliais virtusių pastatų sąrašas Klaipėdoje po truputį traukiasi. Šiuo metu kone didžiausią susirūpinimą savivaldybės kontrolieriams kelia benamių prieglobsčiu tapusi Lietuvos kino studija bei senamiestyje stūksančios griuvenos.

Terminas – iki gruodžio 17 d.

Reidą po apleistus pastatus ir jų teritorijas surengę atsakingi Klaipėdos savivaldybės darbuotojai praėjusią savaitę apžiūrėjo Kretingos gatvėje esančios Kino studijos valdas.

Šeimininkų milžiniškas objektas neturi, jį įsigiję investuotojai, planavę teritoriją paversti gyvenamųjų namų kvartalu, bankrutavo. Šiuo metu Kino studija rūpinasi bankroto administratorius.

Buvęs kultūros židinys jau kelerius metus yra įtrauktas į neprižiūrimų ir apleistų pastatų sąrašą, kuriame atsidūrusių objektų savininkai moka didesnius nekilnojamojo turto mokesčius.

Kino studija tapo populiaria benamių ir jaunimo susirinkimų vieta, kurioje bet kurią dieną gali nutikti nelaimė.

Viešosios tvarkos prižiūrėtojų raginimai susitvarkyti, užakinti tvorą ir išdaužtus langus, aptverti visą teritoriją, kad nekiltų gaisrai ir pavojus pašaliniams, taip ir liko neišgirstas.

Kaip teigė Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis, bankroto administratoriui iki gruodžio 17-osios liepta susitvarkyti, priešingu atveju jam bus skiriama bauda už miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą.

Baiminasi gaisrų

Kino studijos teritoriją juosianti kiaura tvora išduoda, kad visų pamirštame kampelyje lankosi pašaliniai.

Vos įžengus matyti, kad gyvenimas čia išties verda – lauke stovi benamių sutemptos kėdės, mėtosi drabužių, senų padangų.

Dalis vidaus patalpų pajuodusios nuo gaisro dūmų, jose suverstos šiukšlės. Grėsmę saugumui kelia kiauri šuliniai. Sienos nuterliotos įvairiais užrašais, grafičiais.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Savivaldybės darbuotojus netrukus pasitinka šių valdų "šeimininkas" – kuprinę ant pečių užsimetęs treninguotas benamis. Kino studijoje prieglobstį radęs vyras pažada prasidėjus didesniems šalčiams eiti į nakvynės namus.

Į pastato vidų benamis patenka pro langą, nes durys – užmūrytos.

"Matot, kaip įdomu, kai jūs, aukštuomenė, šiltai gyvenate. O mums, kai reikia naktį išmiegoti, liekame čia", – guodėsi svetimą turtą okupavęs vyras.

Pasak S.Valiulio, dėl tokių pašalinių vizitų apleistuose pastatuose gali kilti gaisras ar kitų nelaimių.

"Žiemą žmonės bando patekti į patalpų vidų, o paskui ugniagesiai važiuoja gesinti gaisrų. Pernai šis pastatas degė keletą kartų. Prasidėjus žiemos sezonui, raginame savininkus imtis veiksmų, užsandarinti statinių plyšius, langus, kad prie jų negalėtų niekas prieiti", – kalbėjo S.Valiulis.

"Trinyčiuose" – pokyčiai

Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio vedėja Jurgita Drizgaitė teigė, kad šiuo metu savivaldybės sudarytame apleisto nekilnojamojo turto sąraše yra trylika objektų.

Gera žinia ta, kad iš jo buvo išbraukta apie 5 ha buvusio "Trinyčių" fabriko teritorija. Atsiradus naujam valdytojui, šis greitai ėmėsi iniciatyvos – pradėjo valymo darbus.

Beveik 31 tūkst. kv. m ploto verpimo cecho, 3 tūkst. kv. m ploto administracinio pastato, kelių mažesnių statinių griuvėsiai gyventojams akis badė beveik 10 metų. Klaipėdiečiai nuolat skųsdavosi, kad į teritoriją patekę smalsūs vaikai gali įkristi į atviras angas. Dabar situacija smarkiai pasikeitusi.

"Tikrai didelį darbą padarė naujieji savininkai, išpjovė krūmus, užakino tvorą, dalį jos atstatė. Šiuo metu teritorija yra tvarkoma, akivaizdu, kad žmonės dirba", – teigė J.Drizgaitė.

"Kadangi po žeme kadaise buvo rūsiai ir sklype žioji skylės, prašėme sutvarkyti taip, kad į teritoriją negalėtų patekti pašaliniai asmenys", – antrino S.Valiulis.

Kol kas buvusio fabriko likimą gaubia nežinia.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Anot J.Drizgaitės, savininkas negali nugriauti likusių pastatų, nes tai padaręs pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus praras teisę į nuosavybę, maža to, Nacionalinė žemės tarnyba nepratęsia nuomos sutarties. Todėl šis klausimas – pakibęs ore.

Senamiestis neblizga

S.Valiulis pasidžiaugė, kad miestui pagaliau pavyko atsikratyti kelių nereikalingų statinių – kontrolės posto Bangų g. 27 bei gamybos pastatų Joniškės g. 3.

O situacija senamiestyje kontrolierių nedžiugina.

Didžiojoje Vandens gatvėje stūksantis apleistų pastatų kompleksas, priklausantis keliems savininkams, miesto širdies nepuošia.

Vienas šių statinių yra žinomo miesto architekto. Jis žadėjo pastatą rekonstruoti, įsirengti dirbtuves ir gyventi. Tačiau kol kas niekas nevyksta.

Pastatuose gausu šiukšlių, benamių daiktų, todėl kontrolieriai nuolat ragina savininkus bent jau užsandarinti langus.

J.Drizgaitės manymu, šis klausimas turėtų būti sprendžiamas kompleksiškai, imantis iniciatyvos visiems pastatų savininkams.

"Didesnė problema yra fiziniai asmenys. Jiems nėra taikomas nekilnojamojo turto mokestis, net jei yra įtraukti į apleistų statinių sąrašą. Nėra kaip jų paspausti. Paprasčiausiai marinuoja įsigytą nekilnojamąjį turtą, ir tiek", – aiškino pašnekovė.

Už nekilnojamojo turto nepriežiūrą taikoma administracinė atsakomybė. Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų. Pažeidimas, padarytas pakartotinai, – baudą nuo 140 iki 600 eurų.

Pranešti apie pavojų keliančius griūvančius pastatus gyventojai gali elektroniniu paštu viesojitvarka@klaipeda.lt.

GALERIJA

  • Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja
  • Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja
  • Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja
  • Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja
  • Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja
  • Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja
  • Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja
  • Miesto skauduliai: vieni tvarkosi, kiti – stagnuoja
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

kongas

NE. Policijos komisariatas buvo atiduotas už ačiū Meno reikmėms, tik paaiškinkit man durnam iš kur pas menininkus tiek pinigu renovacijoms tokio pastato???

kl

Jau atsibodo tas "negalėjimas" nieko padaryti.Pilna griuvėsių,valkatynų,"privačių"sąvininkų neprižiūrimų pastatų.Koks čia stenėjimas?Paimti "visuomenės reikmėms",nugriauti ir išlyginti teritorijas,jei patys nesugeba.Už darbus prisiteisti iš kaltųjų asmenų.Ar yra institucijos,kurios išlaikomos iš mokesčių mokėtojų lėšų,bet negina viešo intereso?Kodėl apsileidėliai nevėkšlos dergia mietą ir nubaudžiami 15E baudomis?

ezys

>>>1 euras o policijos komisariata kazkas nupirkto uz 1 eura? :) Kiek zinau ne... tad apie ka jus cia snekat? :) Jau nekalbu apie tai, kad aukcionas yra toks dalykas, kad jei daiktas vertesnis nei 1 euras, tai visada atsiras, kas uz ta daikta pasiulys 2, 3 ir tt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS