„Mikriukai“ grįžo, bet liko klausimas – kodėl problema neišspręsta anksčiau? | Diena.lt

„MIKRIUKAI“ GRĮŽO, BET LIKO KLAUSIMAS – KODĖL PROBLEMA NEIŠSPRĘSTA ANKSČIAU?

  • 12

Dienraštis „Klaipėda“ tęsia rubriką „Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai“, kur tradiciškai skelbia miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus.

– Kada bus nubausti kaltieji dėl maršrutinių taksi dingimo iš Klaipėdos gatvių? Ar tikrai buvo būtina nutraukti „mikriukų“ eismą?

– Situaciją pavyko išspręsti ir maršrutiniai taksi jau grįžo į Klaipėdos gatves. Kaip jau žinoma, savivaldybės administracijai organizavus konkurencingą procedūrą, atsirado galimybė su vežėjais pasirašyti laikinąsias sutartis. Viena vertus, džiugu, kad problema pagaliau, regis, išspręsta, kita vertus, tiek man, tiek, tikiu, ir kitiems miestiečiams kyla labai natūralus klausimas – kodėl to nebuvo galima padaryti anksčiau ir išvengti to vakuumo, kuris susidarė, kai rugsėjo pradžioje baigėsi sutartys su 6, 8 ir 9 maršrutuose dirbančiais vežėjais, o naujos, motyvuojant Konkurencijos tarybos ir teismų sprendimais bei gresiančiomis milžiniškomis baudomis, sudarytos nebuvo. Tačiau sutarčių nesudarymas – tik viena šios istorijos pusė, man asmeniškai dar sunkiau suvokti faktą, kad prieita iki to, jog tokį sprendimą teko priimti kone paskutinę minutę ir apie jį vežėjai bei keleiviai išgirdo tik pokyčių išvakarėse. Nors gyvenimas mieste nesustojo ir didžiulio chaoso pavyko išvengti, tačiau ši istorija niekam garbės nedaro, o tai, kad galiausiai rasta galimybė sudaryti laikinąsias sutartis su vežėjais, pakankama indikacija, jog tai buvo galima padaryti ir keliomis savaitėmis anksčiau.

Per tą pakankamai trumpą metą, kurį pavadinčiau karštu rudens politinio sezono pradžios laikotarpiu, išryškėjo labai daug naujų aplinkybių, kurios, mano manymu, tikrai nebuvo visa apimtimi įvertintos priimant sprendimą nepasirašyti laikinųjų sutarčių. Peršasi išvada, kad problemos imamos spręsti tik tuomet, kai jos jau iškyla, rezultatą turime tik merijai įsikišus.

Kas, kada ir ko nepadarė, kad išvengtume paslaugos teikimo pertraukos, aiškinsis miesto tarybos sudaryta komisija. Vis dėlto, kad ir kokia situacija bebūtų, nepaisant to, kad ir man pačiam labai pikta ir apmaudu dėl to, kas įvyko, manau, jog linčo teismui čia ne vieta, tuo neturėtų būti spekuliuojama. Esu giliai įsitikinęs, kad turi būti nuodugniai išsiaiškintos visos aplinkybės, įvertinti visi dokumentai ir veiksmai, kurie buvo padaryti, ar atvirkščiai – liko nepadaryti ir kieno tai atsakomybė. Todėl ir teikiau tarybai siūlymą sudaryti laikinąją komisiją, kurios nariai – skirtingų frakcijų ir frakcijoms nepriklausančių tarybos narių atstovai. Pats į šios komisijos darbą nesikišiu, tačiau, jei būsiu pakviestas pateikti vieną ar kitą informaciją ar paaiškinimą, mielai bendradarbiausiu. Komisijos narių laukia labai kruopštus, rimtas ir atsakingas darbas. Itin glaustais terminais, operatyviai ir labai objektyviai išanalizavus situaciją, galėsime kalbėti apie adekvačius įvertinimus.

Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad į gatves sugrįžę "mikriukai", tokie, kokie jie yra, kursuos laikinai – kol baigsis konkursas ir Klaipėdoje pradės važinėti į bendrą viešojo transporto sistemą integruoti maršrutiniai taksi. Eiti tokiu keliu – ne naikinti maršrutinius taksi, o jiems suteikti naują kokybę, Klaipėda yra apsisprendusi jau seniai, tad, pasibaigus konkursinėms procedūroms, mieste važinės nauji, patogūs, žemagrindžiai maršrutiniai taksi, juose galios ir naujos rūšies elektroninis bilietas. O kol jie išriedės į gatves, jokio vakuumo būti negali, nors ir ne visiems, bet daliai miestiečių ši paslauga tikrai reikalinga – tai labai aiškiai girdėjome ir girdime iki šiol.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite e. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Nepasakyčiau

kad ,,mero kieta ranka".Greičiau - atvirkščiai.

ką rinkau, iš to ir reikalauju

Aš administratoriaus nerinkau. Aš rinkau merą. Jis per rinkimus daug visko žadėjo. Žadėjo ir tvarką savivaldybėje, biurokratų priežiūrą, žadėjo juos mažinti. Nieko neįvykdė. Tai kas atsakingas?

Merui aciu

Atsakingas yra Saulius Budinas. Jis ir pridirbo nesamoniu. Jei ne mero kieta ranka, dar ir dabar nebutu marsrutkiu. O atsakyti turi administracijos direktorius. O ne meras.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS