Nesusipratimas: marių dainas palaikė propaganda | Diena.lt

NESUSIPRATIMAS: MARIŲ DAINAS PALAIKĖ PROPAGANDA

Beveik tūkstantį kitataučių į Klaipėdą sutraukęs tarptautinis folkloro festivalis šiemet skambėjo ir keltuose į Smiltynę. Tai klaipėdiečiams sukėlė įvairių emocijų. Dalyvių muzikavimą kai kurie nesusipratėliai palaikė rusų propaganda.

Praėjusį ketvirtadienį prasidėjęs ir visą savaitgalį vykęs 12-asis tarptautinis folkloro festivalis "Parbėg laivelis" miestiečius kvietė atrasti folkloro įvairovę.

Šį kartą sulaukta svečių iš Estijos, Latvijos, Ispanijos, Kroatijos, Makedonijos, Rusijos, Serbijos, Suomijos, Ukrainos ir įvairių Lietuvos regionų.

Programa džiugino ne tik Dangės skvere, bet pirmą kartą – ir ant kelto, plukdančio į Smiltynę, denio, kur įvairiomis kalbomis festivalio dalyviai atliko marių dainas. Taip jie prisistatė ir pradėjo festivalį.

Tai supykdė su vaiku į Smiltynę keliavusią klaipėdietę mamą.

"Kelte – rusų propaganda, šventė ar dar kas. Kodėl aš ir mano išsigandęs vaikas turi klausytis tokio absurdo? Reikia kelti šį klausimą, nes tai yra siaubas ir nepagarba šaliai bei jos žmonėms. Tokie dalykai turi būti daromi prie ambasadų, o ne viešosiose vietose. Kaip mes reprezentuojame Lietuvą? Kaip "ruskyną", negerbiantį kultūros. Tai patinka tik rusakalbiams", – apie kultūrinį renginį atsiliepė moteris.

Klaipėdietė, ko gero, nežinojo apie mieste vykusią tarptautinę šventę, skatinančią įvairių tautų bendrystę, kultūros ir tradicijų puoselėjimą.

Juk mes negalėjome neleisti koncertuoti rusų grupei.

"Tai yra tarptautinis festivalis, turėjome svečių ir iš Kroatijos, Makedonijos, kolektyvai tikrai keitėsi. Buvo skelbiamas grafikas, kiekvienas jų koncertavo po vieną valandą. Juk mes negalėjome neleisti koncertuoti rusų grupei. Tai būtų netolerantiška", – stebėjosi Klaipėdos etnokultūros centro atstovė Ina Štomberkienė.

Uostamiestyje festivalio metu viešėjo du kolektyvai iš Rusijos. Kai kurie klaipėdiečiai pastebėjo priešingai, esą jokios politikos šventėje nebuvo, už rankų susikibę linksminosi rusai, ukrainiečiai ir kiti renginio dalyviai.

"Nenorėjome kažko išskirti, visi mums vienodi – ir rusai, ir kroatai, ir serbai. Festivalyje dėmesį skyrėme tradicijoms, o ne į tai, kokia kalba žmonės kalba. Aišku, pasipiktinimų visada būna, ir tai yra natūralu. Negali folkloras patikti visiems. Gal dabar per daug dėmesio kreipiama į rusus?" – kėlė klausimą I.Štomberkienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Adelė

Ar dar per 50 metų nepasisotinot rusų "kultūros" ?

pasižiūrėjus

kas straipsnio autorė, klausimų nekyla...

Sima

Man net gėda, kad toks straipsnis ir toks požiūris egzistuoja. Va ką reiškia "išplauti smegenys", net draugystės festivalis kelia siaubą -:) Neapsakomai patiko visi kolektyvai, labai džiaugiuosi šiuo festivaliu ir manau, kad jis yra labiausiai vykęs iš visų esamų vasaros renginių. Su tokiom "baimėm" greitai būsime kaip laukiniai iš laukinio miško", kurie net savo šešėlio bijo -:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS