Netikėtas sirenų gausmas išgąsdino klaipėdiečius: puolė vartoti valerijoną | Diena.lt

NETIKĖTAS SIRENŲ GAUSMAS IŠGĄSDINO KLAIPĖDIEČIUS: PUOLĖ VARTOTI VALERIJONĄ

Trečiadienio rytą uostamiestyje netikėtai ėmus gausti sirenoms, jautresni gyventojai puolė vartoti valerijonų trinktūrą. Negana to, ketvirtadienį paryčiais pietinėje miesto dalyje klaipėdiečiai išgirdo ir šūvius.

Informacija pasiekė negreitai

Baiminamasi, kad iš tikrųjų nutikus nelaimei ar, pavyzdžiui, prasidėjus kariniams veiksmams, informacija gyventojų laiku nepasiektų.

Sirenos trečiadienį pasigirdo 10.04 val. tačiau tik 11.28 val. atsirado pranešimas, kad tai tebuvo techninis patikrinimas.

Klaipėdiečiai komentavo, jog ši situacija parodė, kaip lėtai sklinda informacija. Tad kaip būtų kilus tikram pavojui?

„Leki per visus miesto dienraščio portalus, savivaldybės puslapį, šiaip visą „Facebook“. Nieko. Įsijungi klaipėdietišką radiją, ten blynus kepa eteryje. Ir dvi valandas tiesiog sėdi. Močiutės aplink valerijonus geria, panikuoja. Paguoda ta, kad techninės kliūtys, o ne tikrai kokia nelaimė. Bet jei ir nelaimės atveju sklistų informacija tokiu greičiu, kaip šį kartą nuramino piliečius po 2 val., tai ką žinau“, – komentavo viena moteris.

Komisija atliks tyrimą

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėjas Žygintas Viršilas išsamiai paaiškino gegužės 8-osios situaciją.

Anot jo, kiekvieną mėnesį yra atliekami periodiniai perspėjimo sirenomis sistemos aparatūros techninės priežiūros darbai.

„Gegužės 8 d. taip pat vykdyti šios aparatūros techninės priežiūros darbai. Klaipėdoje visi ūkio subjektai, tarp jų ir pavojingieji objektai, kurie turi įsirengę gyventojų perspėjimo sirenas, turėjo atlikti sirenų techninį priežiūros patikrinimą tyliuoju režimu – sirenų garso neįjungiant“, – sakė Ž. Viršilas.

Tokių klaidų neturėtų būti.

Tačiau patikrinimas įvyko ne tyliuoju režimu.

„Viename ūkio subjekte dėl žmogiškosios klaidos sirenų patikrinimo metu, 10.04 val., buvo įjungtas garsinis perspėjimo sirenų režimas. Tokių klaidų neturėtų būti, bet suveikė žmogiškasis faktorius, todėl savivaldybės administracija sudarė komisiją, kuri tirs šį atvejį“, – tikino Ž. Viršilas.

Atsakinėjo į skambučius

Civilinės saugos skyriaus specialistai ėmėsi skubių veiksmų išsiaiškinti, kurios sirenos kaukė Klaipėdoje ir kam jos priklausė, o tai esą užtruko.

Trečiadienį nuo 10.08 val. iki 10.57 val. buvo renkama ir tikslinama informacija, atsakinėjama į įstaigų ir gyventojų skambučius.

10.35 val. susisiekta su radijo stotimi ir paprašyta informuoti gyventojus, kad jokio pavojaus nėra.

10.57 val. savivaldybės civilinės saugos specialistas el. paštu informavo savivaldybės vadovus, Nacionalinį krizių valdymo centrą, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą ir Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyrių bei Bendrąjį pagalbos centrą.

11.28 val. informacija paskelbta ir savivaldybės „Facebook“ puslapyje.

Išgąsdino ir šūviai

Perspėjimo sirenomis sistemos periodiniai patikrinimai yra atliekami kiekvieno mėnesio antrąjį trečiadienį. Artimiausias sirenų tikrinimas vyks birželio 12 d.

Mėnesinių periodinių sirenų patikrinimų metu (tyliuoju režimu) nėra siunčiami pranešimai gyventojams į mobiliuosius telefonus.

Siunčiami ir transliuojami garsiniai pranešimai, kai sirenos įjungiamos garsiniu režimu, tai daroma ne mažiau kaip du kartus per metus.

Ketvirtadienį paryčiais, apie 4.45 val., Šilutės plente gyvenantys klaipėdiečiai išgirdo šūvių papliūpas, kurios truko apie pusvalandį.

Kai kurie ėmė žvalgytis pro langus ir panikuoti dėl galbūt prasidėjusio karo.

Buvo skelbta, kad balandžio–birželio mėnesiais kariai Klaipėdoje ir kituose miestuose vykdys vieną didžiausių karinio rengimo pratybų ciklų, tačiau apie imitacinius šūvius paryčiais, kai gyventojai ilsisi, nekalbėta.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Jurga

Net ne girdėjau

Neseniai

Neseniai Gargžduose buvo tas pats.

tu

> Eik į žydrosios krevetės klubą, ten su bendraminčiais užingridais galėsi balsuoti už žydrąją kumelę :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS