Nuoma pajūryje virto kriminalu | Diena.lt

NUOMA PAJŪRYJE VIRTO KRIMINALU

Buto nuoma pajūryje klaipėdietei ne tik neatnešė pelno, bet dar pridarė žalos. Žinomos Šiaulių statybos įmonės darbininkai Šventojoje esančiame bute pagyveno ne tik už nieką nemokėdami, bet pradingdami dar ir išsinešė šeimininkės daiktų.

Papirko solidumo įspūdis

Nuo nuomininkų nukentėjusi buto savininkė Santa pripažįsta, kad ji tai patyrė dėl pernelyg didelio patiklumo.

"Tačiau ar kas nors galėtų patikėti, kad žinomos statybos įmonės vadovas galėtų taip elgtis? Jis į mane kreipėsi elektroniniu paštu dar sausio viduryje. Dar nustebau, iš kur gavo mano kontaktus. Šiaip aš neužsiimu buto nuoma, man tai nėra pragyvenimo šaltinis. Prieš tai buvau pasirašiusi sutartį su kita įmone, bet jiems netiko sąlygos, o gal ir pigiau surado. Butas taip ir liko stovėti tuščias. Pagalvojau, gal per šią įmonę surado mano elektroninį paštą", – pažintį su įmonės vadovu prisiminė moteris.

Naujasis nuomininkas pareiškė, kad jam skubiai reikia būsto jo įmonės darbininkams.

"Tik dabar susimąsčiau: tikėtina, kad juos iš kažkur išvijo vidury žiemos. Todėl taip skubiai ieškojo naujo būsto", – teigė moteris.

Susitikimo metu įmonės vadovas paliko gerą įspūdį. Vyras kalbėjo itin pagarbiai, garantavo, kad būstas nenukentės. Peržengdamas slenkstį, direktorius pirštu nurodinėjo statybininkams užfiksuoti būsto būklę.

"Jis vis pabrėžė, kad vyrai žiūrėtų, kur kokie daiktai yra, pagrasino, jog butas turi likti lygiai toks pat, kokį jie rado", – prisiminė moteris.

Keturių kambarių bute moteris išnuomojo tris kambarius. Vienas liko užrakintas, jame buvo moters asmeniniai daiktai.

Pasirašė sutartį

Santa smulkiai išsiklausinėjo apie visas sąlygas, kurias kelia nuomininkai.

"Iš pradžių paprašiau 400 eurų už būstą. Jis pasiūlė mokėti 250 eurų nuomos, taip pat žadėjo padengti komunalinių mokesčių išlaidas. Sutartį pati parengiau. Ji buvo numatyta dviem mėnesiams. Jis pats paminėjo, jei statybos užtruks, sutartį pratęsime", – pasakojo moteris.

Vasarį ir kovą vyras dalimis mokėjo už nuomą, tačiau vėliau jį vis ištikdavo nenumatytos bėdos.

Šis žmogus įkalbės bet ką.

"Šis žmogus įkalbės bet ką. Ir kokių tik įtikinamų pasiteisinimų jis nesugalvodavo. Tai jis užsienyje, tai kitame Lietuvos gale. Nuolat atsirasdavo pasiteisinimų. Tačiau direktorius visuomet kalbėdavo ypač maloniai ir įtikinamai. Pagalvojau, na, visko būna, gal žmonės taip dirba. Regis, ir aš juk ne nuo laukų vidurio, esu išsilavinusi, o vis neįtariau, kad mane mausto", – prisiminė moteris.

Skola – 870 eurų

Praėjus porai mėnesių moteris paskambino nuomininkams ir paprašė nurašyti skaitiklių rodmenis.

"Tačiau sužinojau, kad įmonės vadybininkas jau nebedirba. Gal žmogus nujautė, jog su šia įmone kažkas ne taip. O direktorius pradėjo nebekelti telefono ragelio", – tikino Santa.

Naujasis įmonės vadybininkas būsto savininkei pranešė, kad statybos Šventojoje užsitęsė, tačiau statybininkai žada išsikraustyti gegužės 29-ąją.

"Aš suskaičiavau, kad jie iki gegužės pabaigos turi sumokėti 870 eurų. Tai yra nuoma ir skolos už mokesčius", – sakė moteris.

Paaiškėjo, kad nuomos sutartis, nors ir buvo parengta, ją pasirašė būsto savininkė, pats nuomininkas jos nepasirašė.

"Tai jis skenerio neturi, tai jam faksas neveikia. Jis taip ir nepasirašė sutarties", – apgailestavo moteris.

Išplėšė spynas

Vieną dieną moteriai trūko kantrybė ir ji išdygo ant savo būsto slenksčio.

"Tai, ką aš išvydau, mane pribloškė. Butas smirda, jis visas nudrengtas. Daiktų, butelių ir visokių šiukšlių pilnas. Tačiau man akys iššoko, kai išvydau praviras užrakintojo kambario duris. Šis kambarys juk buvo mano, nenuomojamas. Priėjus ir atvėrus jas, durų rankena taip ir liko mano rankoje. Baldai visi ištąsyti. Kažkodėl lempa nuplėšta, gal jiems lempučių reikėjo?" – šiurpo moteris.

Pirmiausia išlaužta spyna pasipiktino moters vyras.

"Tačiau aš jam pasakiau, kad ne statybininkus mokyti, kaip reikia atidarinėti užrakintas spynas ir duris", – liūdnai konstatavo moteris.

Savo kambaryje moteris rado sukrautą žvejybinę įrangą – kampe styrojo žvejybinės meškerės, valai, smarvę skleidė kažkieno palikti darbo rūbai.

"Atrodė, kad šiame bute gyveno nežinia koks skaičius žmonių. Nesinorėjo prisiliesti nė prie vieno daikto. Visame bute bijojau net atsisėsti", – prisiminė moteris.

Dingo su daiktais

Moteris aptiko, kad bute nebeveikia virdulys, skalbimo mašina. Kartu su statybininkais dingo antklodės, pagalvės, elektrinė čiužinių pompa.

"Vadybininkas dar telefonu žadėjo, kad sutvarkys butą. Bet visa tai jau neatrodė įtikinama. Aš elgiausi prieš savo sąžinę, tačiau atvažiavusi iškrausčiau vieną vienintelį rastą statybininką. Jis man pasakė, kad visus likusius iš vakaro kažkokia moteris išvežė visureigiu. Klausiau, kur jie gyvena, o jis kažką lemeno, kad statomame objekte", – prisiminė Santa.

Kai tik paskutinis statybininkas su kuprine ant pečių pradingo tarpduryje, nutrūko ir visi kiti kontaktai su įmonės atstovais.

"Pikta ir apmaudu, bet visa tai – dėl didelio pasitikėjimo žmonėmis. Ėmiau dairytis, kurgi mano buto raktai. Lauko durų spynos raktų neberadau. Vadinasi, juos turi nežinia kas. Vidaus durų raktų yra tik dalis, taigi teks keisti visas spynas. Būstą reikėtų pirma suremontuoti, tokio niekam negali parodyti", – nuostolius skaičiavo moteris.

Vėlesni Santos mėginimai susisiekti su įmonės vadovu buvo beviltiški. Į žurnalistų skambučius vyras taip pat vakar neatsakė.

"Telefono niekas nebekelia arba linija yra užimta. Žmonės pagyveno laisvai, už nieką nemokėdami, ir dar apvogė", – reziumavo šeimininkė.

Be sutarties – nė žingsnio

Žinoma uostamiesčio advokatė Gražina Mauručaitienė, išklausiusi pagrindines istorijos detales, patikino, kad kažin ar teisybės paieškos Santai bus sėkmingos.

"Net ir norint prisiteisti padarytą žalą, tektų įrodyti daugybę dalykų. Pirmas momentas – žmogus turi būti apdairus ir rūpestingas. Prieš leisdama apsigyventi nuomininkams moteris privalėjo įsitikinti tuo, kad turi teisinį pagrindą juos priimti. Tai reiškia, kad ji turėjo turėti nuomos sutartį. Pasitikėjimas ją ir privedė prie to. Niuansas tas, kad su juridiniu asmeniu sutartis turėjo būti pasirašyta raštu", – aiškino advokatė.

Teisininkė pažymėjo, jog nesvarbu, kad moteris parengė ir pati pasirašė nuomos sutartį, prieš įleisdama nuomininką ji turėjo įsitikini, kad kita pusė ją taip pat pasirašė.

"Pasitikėdama ji prisiėmė riziką. Net jei kreipsis į teismą ir mėgins įrodinėti žodinę sutartį, mažai tikėtina sėkmė. Žodinės sutartys gali būti tik tarp fizinių asmenų. Beje, įstatymas pabrėžia, kad terminuotos sutartys turi būti sudaromos tik raštu. Mažai tikėtina, kad galima būtų įrodyti sukčiavimą, nors visa istorija į tai gali būti panaši", – teigė pašnekovė.

Nepagautas – ne vagis

Pasirodo, net vagystės nepavyktų įrodyti.

Protingumo ir sąžiningumo kriterijai vargu ar suveiks teisme.

"Protingumo ir sąžiningumo kriterijai vargu ar suveiks teisme. Nuomos sutartis turėjo būti įregistruota Registrų centre, o dažniausiai vengiama tai daryti. Moteris turėjo išsiimti verslo liudijimą, kad ir terminuotą, tačiau viso to nepadarė. Nors akivaizdu, kad vyrai pasielgė nepadoriai", – pastebėjo G.Mauručaitienė.

Advokatė patarė būstų nuomotojams susidaryti buto aprašą.

"Ji negali pasakyti ir įrodyti, kad turėjo virdulį ir veikiančią skalbimo mašiną. Ir kokia šių daiktų vertė? Šiais laikais, kai klesti ne itin didelis sąžiningumas ir padorumas, kiekvienas turi apsidrausti save. Šiuo metu klesti nuomos sezonas pajūryje, tad geriau pasiklausti patarimo, susirinkti nuomotojo duomenis, nusikopijuoti pasą. Galų gale net ir užstatas, paimtas į priekį, šiek tiek pagelbėtų tokioje situacijoje", – pastebėjo teisininkė.

Itin dažnai tokia nuomos baigtis pasitaiko, kai būstą trumpam išnuomoja į užsienį susiruošę tautiečiai.

GALERIJA

  • Nuostoliai: statybininkų būrys taip nudrengė butą, kad jį teks remontuoti.
  • Nuoma pajūryje virto kriminalu
  • Nuoma pajūryje virto kriminalu
  • Gražina Mauručaitienė
"Klaipėdos" skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

coralie LLoris

Štai tik sąžiningas skolintojas Neįtikėtina, bet tiesa! Sekite tai gerai. Mėnesius matau, kad aš išleisti Facebook ir bet tinklalapyje rūšies Ši žinutė Paskolos liudytojas, kalbantis tam tikrą Angele MAURIN kuri suteikia pinigų žmonėms visame pasaulyje. Iš pradžių buvau šiek tiek pesimistiškai, nes aš nepasitikiu paskolos pasiūlymus dėl neto. Bet po to mano draugas gavo paskolą jai, mano smalsumas pastūmėjo mane imtis savo kontaktus elektroniniu paštu ir po paklausė mano problema ji priėmė mane ir suteikė 50.000 € paskolą su tikrai žemos palūkanų ant jo dalis ir gavau pinigus po 24 valandų be protokolo mano sąskaitą. Jūs, kuriems reikia pinigų skubiai, galite susisiekti su juo ir jūs būsite patenkinti per daugiausiai 24 valandas, jei jums sekti savo gaires. Čia yra jo elektroninio pašto adresą: angelemaurin16@gmail.com           Paštas: angelemaurin@outlook.com tiesa liudijimas

Kada prades dirbti VMI?

Mano galva sis butu nuomos klausimas turetu rupeti mokesciu inspekcijai, jeigu dar tokia egzistuoja Klaipedoje, nes nebesigirdi......masiskai nuomojami butai, o sutarciu nieks nesudarineja ir mokesciu turtuoliai nemoka, tik lupa pinigelius nuo vargsu, neturinciu stogo. Kodel gainioja bobulytes turguje , reikalaudami susimoketi uz vietele? Tai bukim teisingi visiems. O beveik kiekviename name tokiu pilna. Ir visi kaimynai zino ir saiposi is instituciju, neatliekanciu savo pareigu, o yra islaikomi is biudzeto pinigu.Tai kaip cia toliau gyvensim, ponai virsininkai? Jaunimas isiutes......tik nesiteisinkite, kad dides nuoma, tai ne pasiteisinimas....

Pamoka

Jokiems statybininkams!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS