Pamario gandrai pasiekė Afriką | Diena.lt

PAMARIO GANDRAI PASIEKĖ AFRIKĄ

Ventės rago ornitologinės stoties ornitologai, bendradarbiaudami su Gamtos tyrimų centru, praneša, jog liepos pabaigoje pamaryje sužieduoti gandrai pasiekė Afriką.

Gamtininkai specialiais GPS ir GSM siųstuvais pažymėjo šešis gandrus. Palydovinė vietos nustatymo programa rodo, jog gandrai šiuo metu jau Afrikoje.

Sparnuočiai iš Lietuvos pasuko per Baltarusiją, Ukrainą, Moldovą, Rumuniją, Bulgariją ir Juodosios jūros pakrante pasiekė Turkiją.

Įveikę Turkiją, gandrai kirto Siriją ir Jordaniją. Pasimaitinę Raudonosios jūros pakrantėje, gandrai pasiekė Egiptą. Čia sparnuočių keliai išsiskyrė.

Vienas jų tebėra prie Raudonosios jūros krantų, kitas – Egipte, dar du gandrai pasuko į Sudaną, o kiti du traukia į Čado centrinę dalį.

"Šiuo metu praėjo jau daugiau nei mėnuo nuo tada, kai pirmasis paukštis paliko Lietuvą, tad norime pasidalyti, kur žymėti sparnuočiai yra dabar. Pasiekus Afriką, dėl ten esančio prasto ryšio siųstuvai informaciją atnaujina rečiau, todėl viešiname naujausias gautas žinias", – tikino Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Eigirdas.

Į Čadą pasukę du gandrai buvo sužieduoti kartu, jie sugauti Ventės rage esančiame lizde.

Migruoti šie paukščiai išskrido skirtingu metu. Pirmasis paukštis pajudėjo rugpjūčio 16-ąją, kitas šalį paliko po poros dienų. Nors pora ir skrenda ne kartu, paukščiai laikosi panašios krypties.

O štai rugpjūčio pradžioje sugautas paukštis buvo pavadintas Zuikio vardu. Toks vardas parinktas neatsitiktinai. Panašu, kad šio gandro lizdas yra Šilutės rajone esančiame Kiškių kaime.

Tokį vardą pateisina ir tai, jog šis paukštis pirmasis iš žymėtų gandrų pakilo skrydžiui.

Paukštis išskrido rugpjūčio 15-ąją, po mėnesio gautas signalas, kad jis laikosi Sudane.

GALERIJA

  • Pamario gandrai pasiekė Afriką
Ventės rago ornitologinės stoties nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

motas

Daiva,tau gandrai paskambyno?

st

Valio

Aha

Pasiekė, dabar turės negrai ką ėst...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS