Pamariui – potvynio prognozės | Diena.lt

PAMARIUI – POTVYNIO PROGNOZĖS

Sinoptikų užuominos apie pirmadienį artėjančią šilumos bangą išgąsdino pamario gyventojus. Nuo praėjusių metų spalio 15-osios vandens apsemti rusniškiai baiminasi, ar atlaikys šių metų pavasario potvynį.

Jūros lygis nukrito

Specialistai Nemuno žemupiui kol kas turi kelias geras naujienas.

"Pirma, vandens atsargos Nemuno baseine nėra didelės. Įvairiose vietose jos siekia vos 18 proc. normos, kai kur – 48 proc. Tiesa, šie duomenys renkami kas penkias dienas, tad po savaitgalio skaičiai veikiausiai bus kitokie. Bet iš esmės vandens atsargos visame baseine tesudaro 30 proc. normos", – aiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus specialistas Aleksandras Kajutis.

Antroji gera žinia pamario gyventojams – nukritęs jūros vandens lygis.

"Šiuo metu jūros lygis žemesnis 20 centimetrų nei norma. Vyravo palankūs vėjai, anticiklonai, tad vandens lygis ėmė slūgti. Ar jis kils, nėra aišku, bet tikrai žinome, kad bent jau iki kovo 13-osios išliks toks", – aiškino A.Kajutis.

Neramina ledo storis

Pamario gyventojai, metų metais stebėję gamtos išdaigas, nerimauja, kad šį pavasarį potvynis gali būti itin didelis.

Kuršių marias antrą kartą per šią žiemą sukaustęs ledas pasiekė net 25 centimetrų storį. Užšalęs ir pats Nemunas iki pat Kauno, vadinasi, vandeniui teks itin sunki užduotis – išlaužyti visą šį įšalą.

"Kuršių marių ledą Nemunas sulaužo be vargo. Bet iki ledonešio mariose reikia, kad ledai pajudėtų upėje, o tai jau – sudėtinga užduotis. Juk sunku prognozuoti, kokiose vietose susidarys ledo sangrūdos, kurios labiausiai ir grasina gyventojams", – pastebėjo specialistas.

Kaip tirps Nemuno ledas, pasak A.Kajučio, niekas nežino.

"Beje, patys laukai užšalo būdami pilni vandens. Vadinasi, žemė vandens nesugers. Žemę kausto maždaug pusės metro įšalas. Didžiausia grėsmė kiltų, jei staiga prasidėtų atšilimas ir dar pasirodytų kritulių. Kol kas iki kovo 15-osios nematyti staigių temperatūros šuolių. Gal tik pirmadienį Klaipėdoje prognozuojama 8 laipsnių temperatūra. Veikiausiai tai paskatins tirpimą, bet potvynis tą pačią dieną neprasideda. Rusnė ima skęsti, kai nuo pat Baltarusijos pamarį pasiekia vandens masė", – aiškino A.Kajutis.

Potvynis bus vėlyvas

A.Kajutis kol kas laikosi nuomonės, jog šių metų pavasaris įsibėgės iš lėto, staigaus atšilimo neturėtų būti.

"Šių metų kovas, prognozuojama, bus 2 laipsniais šaltesnis nei įprasta. Todėl nesitiki, jog staiga atšils", – svarstė specialistas.

Bet rimtų bėdų gali pridaryti net trys šiltos dienos su gausiais krituliais.

"Mano akimis, sniegas ir ledas turėtų imti tirpti lėtai. O tai yra palankiausia. Žinoma, ledonešio sulauksime, be jo neišsiversime. Kol kas prognozuojama, kad potvynis pamaryje turėtų prasidėti antroje kovo pusėje", – prognozavo A.Kajutis.

Pamaryje vandens lygis Nemune stebimas nuo 1811 m. Tradiciškai potvynis prasideda apie kovo 21–23 d.

"Paskutiniais dešimtmečiais potvyniai prasidėdavo kur kas anksčiau. Bet šio sezono antrasis potvynis turėtų atitikti daugiamečius stebėjimus ir bus vėlyvas. Bendradarbiaujame su Europos specialistais. Jie kovo 13-ąją žada potvynį tik Šešuvio upėje. Bet Šešuvis niekam grėsmių nekelia", – aiškino A.Kajutis.

GALERIJA

  • Pamariui – potvynio prognozės
  • Pamariui – potvynio prognozės
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rimvydas

Beveik visiems šilutiškiams žinomos kasmetinės tose pačiose vietose ledų sangrūdos. Visi žino ir eiliškumą. Pradžia Bitėnai - pabaiga žemupys. Tas pats vanduo palaipsniui teka per laukus nuo vieno iki kito.Toks didelis meteorologų kiekis nesugeba pateikti kasdieninių potvynio schemų bei srovių krypčių. Ne tas pats tekėjimo greitis vaga ir per laukus

To Oho

Oho, koks menkas išprusimas. Hidrologai, kuriems valstybė moka algą, stebi, analizuoja kritulių kiekius, tirpsmą, sniegą, lietų, etc.,-kad prognozuotų hidrologinės situacijos pokyčius žiemą, vasarą, rudenį ar pavasarį ir informuotų gyventojus iš anksto. Dėl jų saugumo - straipsniai su specialistų komentarais. Kasmet tą daro, tik tamstai kažkodėl netikėta rasti šią temą laikraštyje. Nes labai norisi abiems įgelti. Fui.

Oho

Kaip netikėta, pavasarį potvynis, iš kur tokios pranašiškos įžvalgos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS