Iš pareigų atleistam A. Vaitkui tą pačią dieną ministras skyrė premiją | Diena.lt

IŠ PAREIGŲ ATLEISTAM A. VAITKUI TĄ PAČIĄ DIENĄ MINISTRAS SKYRĖ PREMIJĄ

  • 39

Klaipėdos jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus pirmadienį atleistas iš posto. Jis savo socialinio tinklalapio paskyroje pasidalijo dviem dokumentais, nurodančiais, kad tą pačią dieną jam įteiktas ne tik darbo sutarties atšaukimas, bet ir skiriama premija.

„Be komentarų...“, – taip prie įkeltų abiejų dokumentų parašė A. Vaitkus. Viename jų nurodoma, kad Susisiekimo ministras Rokas Masiulis atšaukia jo darbo sutartį, tuo tarpu kitas praneša apie paskirtą 4 mėnesinės algos pastoviosios dalies dydžių premiją.

Portalas primena, kad šiandien R. Masiulis patvirtino, jog atleidžia Klaipėdos jūrų uosto direkcijos generalinį direktorių iš pareigų.

„Šiandien pasirašiau įsakymą dėl atšaukimo (...) A. Vaitkaus iš pareigų. Šiandien ponas A. Vaitkus pranešė, kad atšaukia savo nusišalinimą nuo sprendimų priėmimo tam tikrų bendrovių uoste (...). Tai verčia reaguoti nedelsiant. Taip pat šiandien gavau ir valdybos nuomonę. Ir valdyba abejoja, kad ponas A. Vaitkus gali pilnavertiškai atlikti savo pareigas“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Masiulis.

„Įvertinus tas aplinkybes ponas A. Vaitkus yra atšaukiamas iš generalinio direktoriaus pareigų“, – teigė ministras.

A. Vaitkaus „Facebook“ nuotr.

Pasak jo, uosto direkcija yra strateginė valstybės įmonė, jai galioja aukščiausi skaidrumo standartai.

R. Masiulis neatmeta galimybės, kad sprendimas dėl A. Vaitkaus atleidimo gali kainuoti ir jam pačiam susisiekimo ministro postą.

„Neatmesčiau tokios situacijos, kad šis mano sprendimas gali kainuoti ir man postą, bet mano darbas – tarnauti valstybei ir spręsti dalykus taip, kaip aš matau teisinga valstybės požiūriu, o ne kažkokių kitokių interesų (...) Taip susiklostė situacija, kad aš turėjau spręsti šitą klausimą, nors situacijos aš nesukūriau. Tikrai neskatinau pono A. Vaitkaus eiti į rinkimus, o juo labiau su tuo sąrašu įmonių, kurias jis privalo prižiūrėti“, – teigė R. Masiulis.

Pasak jo, A. Vaitkui atšaukus savo ankstesnį nusišalinimą nuo sprendimų, susijusių su jį rinkimų kampanijos metu parėmusiomis įmonėmis, kyla akivaizdus interesų konfliktas, kurio negalima toleruoti.

„Kai jis grįžo į uostą, kaip jis gali prižiūrėti savo politinius partnerius objektyviai, o juo labiau šiandien, kai išreiškė nusišalinimo atšaukimą. Tai yra tiesioginis konfliktas ir gali mesti šešėlį visam uostui“, – dėstė ministras.

R. Masiulis praėjusią savaitę ėmėsi platesnio tyrimo dėl A. Vaitkaus ir galimo jo pavaldinių interesų konflikto ir, gavęs institucijų bei uosto valdybos išvadas, žadėjo netrukus spręsti dėl A. Vaitkaus likimo poste. Pasak R. Masiulio, jis kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), Valdymo koordinavimo centrą, uosto valdybą ir paprašė atsakymus pateikti skubiai.

Uosto valdybos pirmininkas: abejojame, ar A. Vaitkus gali būti nešališkas

Klaipėdos uosto valdyba suabejojo, ar į Klaipėdos miesto tarybą išrinktas A. Vaitkus gali būti nešališkas, priimdamas sprendimus dėl uosto verslininkų, savivaldos rinkimuose jį netiesiogiai parėmusių, sako uosto valdybos pirmininkas Nerijus Udrėnas.

„Pirma, išreiškėme abejonę savo sprendime ministrui, ar uosto vadovas bus nešališkas ir nepriklausomas, priimant sprendimus dėl paramos gavėjus liečiančių klausimų, nes netiesiogiai gauta reikšminga finansinė parama tikrai kelia abejonių“, – BNS sakė N. Udrėnas.

Pasak jo, valdyba įvertino susisiekimo ministro raštą, taip pat asociacijos „Baltic Institute of Corporate Governance“ prezidento Ryčio Ambrazevičiaus, Valdymo koordinavimo centro atsakymus, bendrą Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) valdysenos praktikos nuorodą.

„Kita abejonė yra dėl valstybinės įmonės – uosto – reputacijos, tai yra strateginė ir nacionaliniam saugumui labai svarbi įmonė. Trečias aspektas – dėl efektyvaus valdymo, nes situacija buvo svarstoma tuo metu, kai A. Vaitkus buvo nusišalinęs nuo labai reikšmingos dalies sprendimų. Klausimas buvo, ar gali jis efektyviai nusišalinti – nuo tiesioginių klausimų gali nusišalinti, bet dar yra netiesioginiai klausimai, kur vis tiek jis deda galutinį parašą, tai sukelia labai daug procedūrinių klausimų ir padaro įmonės valdymą labai keblų ir neefektyvų“, – teigė N. Udrėnas.

Pasak N. Udrėno, 5 narių valdyboje A. Vaitkaus atleidimui nepritarė vienintelis narys – Klaipėdos savivaldybės atstovas Kastytis Macijauskas.

„Jis vienintelis nematė problemos, kad Vaitkus galėtų nesuvaldyti šito interesų konflikto. Jis nematė problemų jam (A. Vaitkui – BNS) toliau tęsti darbo“, – teigė N. Udrėnas.

GALERIJA

  • Iš pareigų atleistam A. Vaitkui tą pačią dieną ministras skyrė premiją
  • Iš pareigų atleistam A. Vaitkui tą pačią dieną ministras skyrė premiją
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

Donatas Abromavičius

Aš niekada nebuvau atleistas nei iš jokios darbovietės, kuriose dirbau. Tiesiog pats nuspręsdavau, kad jose nebenoriu dirbti, todėl ir atsisakydavau jose dirbti.

Donatas Abromavičius

Negaliu spręsti ar tikrai reikėjo Alvydą Vaitkų atleisti iš pareigų ar vis dėlto be reikalo jį atleido. Aš niekada nebuvau atleistas, nei iš jokio savo darbo, kuriuose esu dirbęs. Iš visų savo darbų išeidavau savo noru. Tiesiog nuspręsdavau, tuose darbuose, todėl ateidavau pas vadovus pasirašyti ant dokumentų dėl išėjimo iš darbo. Pamenu kai dirbdamas maximoje nusprendžiau, kad nebenoriu dirbti toje maximoje, tada apie porą savaičių nėjau į darbą, nes nebenorėjau ten dirbti. Po poros savaičių atėjau į maximos personalo skyrių ir pasakiau, kad nebenoriu pas juos dirbti. Tada personalo merguželė man davė popierius, kad ant jų pasirašyčia, kad atsisakau pas juos dirbti ir pasirašęs ant tų popierių išėjau savais keliais. Man labai patiko dirbti toje maximoje. Visas darbo kolektyvas man buvo labai geras, labai draugiškas. Su jais visais gerai sutardavau ir nesipykdavau. Tiesiog norėjau kitur padirbėti, todėl maximos darbuotojus nusprendžiau palikti, kad jie dirbtų be manęs.

benderas

vėl iš laukinio tuliko skylės išlindau ubage zelemunščike? kokius gerus darbus savinasi vaitkus? kažkokį pagedųsį bembelį pagavai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS