Pasiūlymas internete – tapkite Rusijos piliečiais | Diena.lt

PASIŪLYMAS INTERNETE – TAPKITE RUSIJOS PILIEČIAIS

Socialiniuose tinkluose mėtomas jaukas rusakalbiams Lietuvos piliečiams – siūloma įgyti Rusijos, kurioje gyvenimas piešiamas itin šviesiomis spalvomis, pilietybę. Tačiau daugelis iš savo tėvynės pasprukusių rusų patys savo šalies pasą vadina vilko bilietu ir įtaria, kad taip ieškoma naivuolių dėl stringančios mobilizacijos.

Reklamuojasi feisbuke

Rusakalbiams klaipėdiečiams skirtoje feisbuko grupėje neseniai pasirodė šokiruojantis pasiūlymas – advokato iš Maskvos padėjėju prisistatantis veikėjas siūlo Lietuvos piliečiams suteikti pagalbą gaunant Rusijos Federacijos (RF) pilietybę.

Paaiškėjo, kad tokie skelbimai beveik vienu metu pasirodė daugybės šalių rusakalbėse feisbuko grupėse.

Klaipėdiečiai, išvydę tokio pobūdžio skelbimą, nustebo. ES piliečiams dabar siūlyti Rusijos pilietybę – įžūlokas užmojis.

Maskviečio pranešimas sulaukė 200 komentarų.

Tačiau po keliolikos valandų paskelbtas skelbimas buvo pašalintas.

Tikėtina, kad tai įvyko feisbuko grupės administratorių iniciatyva, nes to paties autoriaus skelbimai, pasirodę sausio gale įvairių pasaulio kraštų rusakalbius vienijančiuose portaluose, išlikę iki šiol.

Po tokio aktyvaus skelbimų antplūdžio net patys rusai ėmė abejoti, ar Maskvoje dirbančio advokato padėjėju prisistatantis pilietis Mikhail T. yra tikras ir ar jis realiai teikia tokias paslaugas.

Buvo ir tokių viešų pranešimų, kuriuose kelios rusės, paviešinusios susirašinėjimą su šiuo piliečiu, viešai abejojo veikėjo ketinimais ir apskritai jo adekvatumu.

O štai tikras emocijų pliūpsnis kilo vienoje latvių rusakalbius vienijančioje feisbuko grupėje.

Rusijos pilietybe susidomėjo tik viena Latvijos gyventoja, pareiškusi, kad su vaikais ir šeima ruošiasi išvažiuoti iš šios ES šalies. Jai gero kelio nuoširdžiai linkėjo daugybė internautų.

Moteris aršiai pasisakė apie ukrainiečius ir ES šalis. Po to nuomonę išreiškė ir keli Ukrainos piliečiai, vėliau susilaukę ir paties skelbimo autoriaus, prisistatančio Mikhailu T., atakų.

Ieško patrankų mėsos?

Peržvelgus dešimtis rusakalbius vienijančių feisbuko grupių, susidaro įspūdis, kad advokato padėjėju prisistatantis asmuo daugiau laiko skiria kitaminčių puldinėjimui nei realių teisinių konsultacijų teikimui.

Daugybei žmonių kilo klausimas – koks tikrasis šio veikėjo tikslas?

Grupėje „Rusiška reklama JAV“ viena anglakalbė pilietė po maskviečio skelbimu apie pagalbą gaunant Rusijos pilietybę paliko štai tokį įrašą: „Geriausiais 2024 metų juokelis.“

Komentaruose galima išvysti ir šiuo metu ypač populiarių Rusijos vadovą pašiepiančių memų, sukurtų po Vladimiro Putino duoto interviu JAV piliečiui Tuckeriui Carlsonui.

Kai kurie rusakalbiai ironizuodami klausė, gal hektarą žemės Rusija duos nusprendusiems prašytis jos pilietybės?

Kiti liūdnai juokavo, kad šios šalies piliečiams jų valstybė tik šešias pėdas po žeme gali pasiūlyti.

„Metų gale gali ne tik V. Putino, bet ir pačios Rusijos nelikti, o jūs apie pasą“, – į skelbimo autorių kreipėsi rusakalbis.

„Patrankų mėsos trūksta?“ – klausė kitas rusakalbis, gyvenantis JAV.

Vienas Kalifornijos gyventojas nusistebėjo tokiomis naujų piliečių paieškomis.

„Rusijos pasas pastaruoju metu kotiruojamas kaip „baltas bilietas“. Ar daug yra norinčiųjų tapti kvailiais?“ – klausė rusakalbis.

Į vienos moters pateiktą netikėtą klausimą, ar maskvietis gali suveikti ir Šiaurės Korėjos pasą, advokato padėjėju prisistatinėjantis tipas moters atžvilgiu paleido patvorių slengo kupiną komentarą.

Itin grubus ne teisininko kalbai būdingas komentaras skriejo kitam jaunuoliui, paklaususiam, ar advokato padėjėju prisistatantis veikėjas – ne iš karo prievolės tarnybos?

Patys rusakalbiai šiam veikėjui negailėjo kritikos.

„Pilietybe prekiaujama? Aukščiausias pilotažas“, – pakomentavo Kosta Rikoje gyvenanti moteris.

„Gaunate Rusijos pilietybę ir žygiuojate į apkasus. Už tėvynę, už M. Simonian, O. Skabejevą, S. Lavrovą ir kitus. Į priešakines linijas, kad motinos paskui ašaromis apsipiltų. Niekam jūsų „raša“ nereikalinga, o tuo labiau pilietybė“, – tokį įrašą paliko fitneso įmonės savininkė, kilusi iš Rusijos ir gyvenanti JAV.

Šis jos įrašas iš karto sulaukė maskviečio atsakomųjų užgauliojimų.

Pažadai: Rusijos piliečiai įtarinėja, kad socialiniais tinklais siūlant pilietybę mėginama medžioti šaukiamojo amžiaus vyrus ES šalyse. / „Facebook“ nuotr.

RF pasas – kiaulės pažyma?

Tas pats skelbimas apie konsultacijas Rusijos pilietybės gavimo klausimais buvo paskelbtas Prancūzijoje gyvenančių rusų feisbuko grupėse.

Identiškas pranešimas rastas Floridoje, Hiustone, Monrealyje gyvenančių rusakalbių feisbuko grupėse.

Maskvietis reklamavosi ir Londono rusų feisbuko grupėje.

Toks pat skelbimas aptiktas ir Suomijos rusakalbius vienijančioje virtualioje bendrijoje.

Įvairiose šalyse į diskusiją įsitraukdavo ne tik toje šalyje gyvenantys rusai, ukrainiečiai, bet ir lietuviai, latviai emigrantai, kitų tautybių atstovai, kurie vis dar moka rusų kalbą.

Grupėje, vienijančioje pačius naujausius RF emigrantus, šis maskviečio siūlymas visai nebuvo suprastas.

Rusai, susivieniję grupėje „Laikas bėgti. Išmėtyti po pasaulį“, stebėjosi tuo, kad kas nors dar galėtų norėti tapti Rusijos piliečiu.

„Argi tai dabar kam nors aktualu? Aš pasirinkau kitą kelią – ES“, – parašė vienas rusų.

Tokius siūlymus rusakalbis jaunuolis įvardijo kaip pelėkautus ir nepatarė niekam šiuo metu važiuoti į Rusiją.

Į tai advokato padėjėju prisistatantis RF pilietis atsakė, esą norinčiųjų žygiuoti į frontą eilė driekiasi, net konkursas skelbiamas. Besiveržiančiųjų neva daugiau, nei reikia.

„Jau geriau patarkite, kaip šio vilko bilieto atsikratyti?“ – užklausė viena moteris.

Kitas vyriškis pritarė, kad turi tą pačią bėdą.

„Tegul ištroškęs idiotas pasiima šitą kiaulės pažymą sau“, – taip apie savo pasą pareiškė rusas.

O štai rusė, kuri jau kreipėsi į šį paslaugas teikiantį veikėją, pareiškė, kad tai veikiausiai „trolis“, nes nė į vieną klausimą, susijusį su pilietybe, negalėjo aiškiai atsakyti.

Ir į moters klausimą, kaip galėtų atsikratyti RF pilietybės, advokato padėjėju prisistatantis maskvietis pareiškė, kad tai jai nepavyks.

„Rusija visada jus prižiūrės, kitaip visiškai nusivalkiosite“, – moteriai tėškė maskvietis.

Metė visai absurdiškų teiginių

Daugybė feisbuko grupių minėto Mikhailo T. skelbimus ir komentarus po juo panaikino.

Neaišku, ar to imtasi dėl komentaruose pasipylusios propagandos, ar dėl siūlomos paslaugos neadekvatumo.

98 – tiek Lietuvos piliečių pernai neteko pilietybės, nes įgijo Rusijos pilietybę.

Diskusijose maskvietis „teisininkas“ mėgino įrodinėti, kad gyvenimas Rusijoje yra kur kas aukštesnio lygio nei Europoje, kur bendrasis vidaus produktas neva mažėja, o Rusijoje tik auga.

Atsirado įrašų, kurie iš viso kelia šypseną, – maskvietis aiškino apie dangų raižančius rusų lėktuvus, plaukiojančius garlaivius, daug dūmų leidžiančias atomines elektrines.

Veikėjas net nesuprato, kad tiršti dūmai, kylantys iš atominės elektrinės, nieko gero nežada.

Atsirado ir teiginių, esą amerikiečiai puolė prašytis Rusijos pilietybės, nes supirkinėja žemes Rusijoje ir neva ruošiasi ten gyventi.

Tačiau vos tik pajutęs komentatorių priešiškumą, veikėjas puldavo įžeidinėti ir menkinti kitaminčius tautiečius.

Dėl žymos – eilės naktimis

Kas iš tikrųjų šiuo metu laukia Rusijos piliečių jų tėvynėje, plačiai aprašinėja net cenzūruojama šios šalies žiniasklaida.

Įsigaliojus naujajai tvarkai, pagal kurią atsirado reikalavimas pase ir naujagimiams turėti specialią žymą, jau visą savaitę Rusijoje prie pasų poskyrių tįso eilės. Jos driekiasi ir naktimis.

Kaliningrado spauda rašė, kad prie pasų poskyrių žmonės imasi būriuotis trečią nakties.

Be žymos apie pilietybę net ir naujagimių motinos negali įregistruoti vaiko gyvenamosios vietos, negali jo užregistruoti poliklinikoje.

Kartais motinos neturi kam palikti naujagimių, todėl krūtimi maitinamus kūdikius nešasi su savimi ir stovi eilėje.

Buvo pranešama, kad žymą apie pilietybę būtina gauti tiems, kurie neturi jokių kitų dokumentų, patvirtinančių pilietybę.

Nuo šiol tokios žymos reikalaujama visiems vaikams iki 14 metų. Antspaudą galima gauti vieno iš tėvų registracijos vietoje, pasų poskyryje.

Be žymos apie pilietybę vaikams nebus leidžiama išvykti ir į užsienį.

Rusija ne itin traukia

Kiek realiai Lietuvos piliečiai galėjo domėtis Rusijos piliečio pasu, dienraštis paklausė Valstybės duomenų agentūros ir Migracijos departamento.

Migracijos departamento duomenimis, pernai 98 Lietuvos piliečiai neteko pilietybės, nes įgijo RF pilietybę.

2021 m. tokių buvo daugiau – 148 Lietuvos piliečiai neteko pilietybės, nes įgijo Rusijos Federacijos pilietybę.

Tačiau užpernai, kai prasidėjo kruvinas karas Ukrainoje, tik 29 asmenys iš Lietuvos tapo Rusijos piliečiais.

Valstybės duomenų agentūra pranešė, kad pernai į įvairias Europos šalis ir JAV emigravo arti 22 tūkst. Lietuvos piliečių.

2022-aisiais emigravo beveik 15,3 tūkst., 2021 m. – 25,2 tūkst. piliečių.

Skaičiuojama, kad daugiausiai mūsiškių emigruoja į Didžiąją Britaniją, Norvegiją, Vokietiją.

Per 2022 m. į Rusiją emigravo 154 žmonės, o pernai – 175 Lietuvos piliečiai.

Prasidėjus Rusijos agresijai Ukrainoje, 2022 m. iš Lietuvos į Rusiją emigravo 215 RF piliečių.

Pernai į Rusiją patraukė 477 RF piliečiai.

Buvo ir tokių Rusijos piliečių, kurie emigravo į Ukrainą. 2022 m. emigravo 11 RF piliečių, o pernai – 23 RF piliečiai.

Užpernai į Baltarusiją emigravo trys Rusijos piliečiai, pernai – 17.

Tačiau stebina skaičius Rusijos piliečių, gyvenančių Kremliaus nuolat rusofobiška vadinamoje Lietuvoje. 2023 m. pradžioje Lietuvos Respublikoje gyveno apie 10 tūkst. Rusijos piliečių.

Gal tos „rusofobijos“ čia nėra tiek daug, nes šių metų pradžioje jų dar padaugėjo – registruota, kad Lietuvoje gyvena jau beveik 11 tūkst. RF piliečių.

GALERIJA

  • Pasiūlymas internete – tapkite Rusijos piliečiais
„Facebook“ nuotr.
Gairės: Rusijos pilietybė, rusakalbiai, socialiniai tinklai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS