Patvinus Smeltalei, žmonės nebegali grįžti į namus | Diena.lt

PATVINUS SMELTALEI, ŽMONĖS NEBEGALI GRĮŽTI Į NAMUS

Nedidelis Smeltalės upelis pačiame Klaipėdos pakraštyje vėl krečia pokštus. Į gyvenamuoju kvartalu virtusią sodų bendriją kelias taip užtvindytas, kad į savo namus gyventojai turi bristi per vandenį.

"Gyvename upelyje"

Šalia Laistų piliakalnio, dešinėje Smeltalės pusėje, buvusių Geležinkelininkų sodų teritorijoje įsikūręs gyvenamasis kvartalas.

Atokiame miesto pakraštyje gyvenantys klaipėdiečiai jau kelias dienas į namus parvažiuoti negali dėl patvinusio upelio.

Po geležinkelio tiltu abipus krantų esantys keliai užtvindyti taip, kad kai kurie žmonės priversti palikti savo automobilius ir namo lipti per geležinkelio pylimą ir per bėgius, kitų variantų nėra.

"Matote, koks čia Bermudų trikampis, jei dar kelias dienas lis, vanduo pasieks ir mūsų sodybas, taip buvo nutikę 2006-aisiais, kai patvinęs upelis užsėmė daugiau nei pusę sklypų. O čia jų yra apie 70, 23-ijuose gyvena nuolatos, yra mažų vaikų. Paradoksalu, bet tai – Klaipėdos miestas, už upelio – jau Klaipėdos rajonas, o mes gyvename upelyje", – šmaikštavo klaipėdietis Gediminas.

Paradoksalu, bet tai – Klaipėdos miestas, už upelio – jau Klaipėdos rajonas, o mes gyvename upelyje.

Išbandymas tarnyboms

Kažkada buvo kitas kelias, netoliese įrengta Ūkininkų pervaža, bet "Lietuvos geležinkeliai" ją panaikino.

Esą pervažos per geležinkelį turi būti kas penkis kilometrus. Tad viena jų yra Rimkuose, kita – Dumpiuose, tačiau nė per vieną jų į Laistų gatvę neatvažiuosi.

"Jeigu miestas išvalytų tuos vamzdžius, kuriais teka upelis jau toliau, gal taip nebūtų, bet kadangi Dūda yra Dūda (Liudvikas Dūda, Miesto ūkio departamento direktorius – A.D.), tai štai mes ir skęstame. Jiems turbūt reikia, kad čia būtų lavonas arba gaisras, bet ir tuo atveju nei greitoji, nei gaisrinė neprivažiuos. Viskas, mirtis", – karščiavosi klaipėdietis.

Tokia situacija čia būna kelis kartus per metus – rudenį ir pavasarį, kai patvinsta upelis.

Prieš kelis mėnesius buvo atvejis, kai vienam gyventojui neatlaikė nervai.

Vyras paskambino bendrosios pagalbos telefonu ir pareiškė, kad "jį žudo, puola, užsėmė kelią ir jis negali išvažiuoti".

"Atvyko policija, greitoji. Tada prireikė dar ir gaisrinės, bet ir ji neprivažiavo. O mūsų veikėjas užlipo ant geležinkelio tilto su plakatu "Mane žudo, nusižudysiu". Taip žmogus bandė išspręsti mūsų visų problemą. Bėda ta, kad upelis nevalytas milijoną metų. Visi tą žino, ir savivaldybėje, ir Seime, bet – nieko", – piktinosi Gediminas.

Valdžia ieško sprendimo

Ne taip seniai vieną kvartalo gyventoją ištiko širdies priepuolis, kvietė greitąją pagalbą, tačiau jos kelionė baigėsi ties tiltu, nes kelias užtvindytas.

Tada felčeris perlipo geležinkelio pylimą ir pėsčiomis ėmė ieškoti paciento. Galiausiai kaimynai ligonį ant rankų nunešė į mašiną.

Miesto valdininkai jau ne kartą teigė, kad bandys gauti lėšų pylimams nuo potvynio šalia Smeltalės upelio įrengti.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Elidos Mantulovos, Aplinkos ministerija ES lėšomis gali finansuoti pylimų, kurie užkirstų kelią potvyniams, įrengimą. Tam numatoma apie milijoną eurų. Savivaldybė turėtų prisidėti 7,5 proc.

Tiesa, kol kas nekalbama apie skiriamas lėšas Klaipėdai ar konkrečiam kitam miestui. Klaipėdiečiai bandys teikti paraišką.

Teigiama, kad bus prašoma, jog pylimai būtų įrengti būtent prie Smeltalės. Čia jie padėtų suvaldyti potvynius. Esą yra parengtas parko prie Smeltalės upelio projektas. Jame numatyta įrengti ir pylimus.

GALERIJA

  • Neišvažiuojama: užtvindytas kelias įveikiamas tik kai kuriems automobiliams, ugniagesių ar greitosios pagalbos mašinos čia neprivažiuoja.
  • Išsiplėtė: Smeltalės upelis šalia įvažos į vadinamuosius Geležinkelininkų sodus užtvindė abipus krantų esančius kelius.
  • Patvinus Smeltalei, žmonės nebegali grįžti į namus
  • Patvinus Smeltalei, žmonės nebegali grįžti į namus
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nezabitauskas

Ačiū mane pataisiusiam, vizualinė atmintis bus mane apgavusi. Reiks dar kada pavaikštinėti po tas vietas.

SODU GYVENTOJAS

Laistu sodai priklauso Klaipedai o ne Klaipedos rajonui

Ne pylimus reikia statyti o paprasciausiai upelio vaga pravalyti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS