Pilies tiltui kilnoti – ne viena priežastis | Diena.lt

PILIES TILTUI KILNOTI – NE VIENA PRIEŽASTIS

  • 24

Tęsiame rubriką "Klausk miesto valdžios drąsiai". Šiandien į klaipėdiečių klausimą atsako Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

– Sužinojome, kad kasdien bus kilnojamas Pilies tiltas. Kodėl tai nebuvo daroma anksčiau ir kokios priežastys lėmė šią iniciatyvą?

– Ši iniciatyva kilo ne per vieną dieną, poreikis kilnoti tiltą egzistavo ir anksčiau. Tačiau reikėjo pasiruošti. Tam, kad galėtų švartuotis kateriai ir jachtos, buvo modernizuojamos krantinės, sutvarkyta infrastruktūra. Įrengtos elektros skydinės, prie kurių laivui galima prisijungti.

Taip pat sumontuoti knechtai, pontonai, užtikrintas vandens tiekimas. Trumpai tariant, buvo investuojama laivybai Danės upe.

Didžioji dalis darbų jau baigti, mintys sudėliotos, tad Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisija susitiko su transporto specialistais, buriuotojais, jachtininkais bei laivų savininkais iš užsienio ir pasitarę inicijavo reguliarų Pilies tilto kilnojimą.

Galiu įvardyti tris priežastis, kodėl nusprendėme to imtis. Pirmoji – sudaryti didesnes galimybes laivams, jachtoms ar kateriams švartuotis Klaipėdoje. Ir ne tik mūsiškių. Dažnai turistų laivai tiesiog aplenkia mūsų miestą, nes galimybių prisišvartuoti nėra – uostelis jau užpildytas.

Kadangi planuojame dar didesnį Danės upės įveiklinimą, krantinių sutvarkymą bei laivybos skatinimą, galbūt ateityje bus kilnojamas ir Biržos tiltas.

Tad kilnojamas tiltas sukurs ne vieną papildomą vietą prisišvartuoti. Taip populiarinamas miestas, pritraukiama daugiau svečių.

O kad didesnis turistų srautas yra gerai, manau, niekas nesiginčys. Juolab kad pirmosios jachtos Danėje jau švartuojasi. Žinoma, upė nėra taip įveiklinta kaip tarpukariu, bet pamatus tam padėti juk reikia.

Antroji priežastis – kaip ir bet kuri technika, tilto mechanizmai privalo veikti. Be to, iš karto galima nustatyti visas galimas grėsmes ir laiku užkirsti joms kelią.

Ir, be abejo, tai atrakcija žmonėms – klaipėdiečiams ir miesto svečiams. Anksčiau, atliekant bandymus ar per šventes, kai tiltas buvo keliamas, susirinkdavo daugybė smalsuolių. Net jei tai vykdavo antrą valandą nakties. Tad, manau, kilnojimas pasitarnaus ir kaip pramoga.

Be to, noriu visiems skaitytojams priminti, kad tiltas bus kilnojamas tik šiltuoju sezonu, vykstant aktyviai laivybai. Rudenį ir žiemą tai nebus daroma.

Valandų grafikas sudarytas taip, kad sukeltų kuo mažiau problemų vairuotojams. Be to, už tokias valandas pasisakė ir jachtininkai, atsižvelgdami į laivybos patirtį.

Kadangi planuojame dar didesnį Danės upės įveiklinimą, krantinių sutvarkymą bei laivybos skatinimą, galbūt ateityje bus kilnojamas ir Biržos tiltas. Tiesa, tam reikia nuveikti dar nemažai darbų, tad kol kas šie planai lieka tik planais. Mat ir poreikio kol kas nematome. Tačiau jei laivyba aktyvės, kodėl gi ne?

Nors tiltas jau kilnojamas, kol kas dar negavome jokių skundų. Tačiau, žinoma, jei kils diskusijų – reaguosime. Šis sezonas bus bandomasis.

Kol kas Pilies tiltas pirmadieniais–penktadieniais keliamas nuo 6.20 iki 7 val. bei nuo 21 iki 21.40 val., o savaitgaliais ir švenčių dienomis – nuo 8 iki 8.40 val. bei nuo 22.30 iki 23.10 val.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite el. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Klaipėdietė

Na ir ką, paskaičiau straipsnį, pasipiktinau eiline nesąmone, susipažinau su nustatytu grafiku, kad gink dieve nepapulčiau į tą "pakėlimą" ir pamaniau, kad tuoj turėsime eilinę problemą.... Turime - šiandien 7.25 val važiuoju į darbą ir pravažiuoti negaliu - tiltas pakeltas.... Per centrą pravažiuoti negalima, tai visa kolona automobilių skersai per visą miestą iki Šilutės pl., grūsdamiesi, pasipiktinę, susinervinę, vėluodami.... "Ačiū" tiems kas priėmė tokį sprendimą už jūrinę šventinę nuotaiką... Kaip jau atsibodo tos visos nesąmonės Lietuvoje... Na kada ką nors protingo, gražaus, patogaus savo žmonėms padarysite ???

Paprastas

Kai jau man atsibos, isjungsiu ta pakelima. Ir vsio, gales turistai uzsibuti Daneje.

Anonimas

Jei norite kilnoti tilta tai kilnokite 5 val ryto, o ne tada kai visi klaipedieciai vyksta i darbus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS