Po pranešimų apie užminuotas ugdymo įstaigas – svarbūs patarimai | Diena.lt

PO PRANEŠIMŲ APIE UŽMINUOTAS UGDYMO ĮSTAIGAS – SVARBŪS PATARIMAI

  • 5

Spalio 13 dieną laiškų su informacija apie galimai užminuotas įstaigas sulaukė daugiau nei 70 Klaipėdos miesto švietimo įstaigų. Tokio pobūdžio laiškai pastarosiomis dienomis siunčiami ir į kitų Lietuvos miestų bei rajonų ugdymo įstaigas. Situacija Klaipėdoje penktadienį aptarta savivaldybės bei pareigūnų darbiniame susitikime. Miesto švietimo įstaigoms rekomenduojama tęsti įprastinį ugdymo procesą.

Pareigūnai ragina nepanikuoti, elgtis ramiai, tačiau išlikti budriems. Švietimo įstaigos apie gautus grasinančius laiškus visada turėtų informuoti bendruoju pagalbos numeriu 112, elgtis pagal pareigūnų nurodymus. Policija patikrina visas įstaigas, gavusias grasinančius laiškus, sprogmenų ar kitų pavojingų objektų nerasta nė vienoje įstaigoje. Policija išplatino pranešimą, kad tikėtina, jog tai yra centralizuotai surengta ataka, siekiant sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą.

Policijos patarimai:

1. Išlikti budriais ir ramiais, nuraminti aplinkinius, nepasiduoti provokacijoms;

2. Informuoti Policiją bendruoju pagalbos numeriu 112;

3. Esant galimybei apžiūrėti patalpas, vaizdo kamerų įrašus ir, neradus įtartinų objektų, tęsti ugdymo procesą;

4. Laukti atvykstančių pareigūnų kurie apžiūrės patalpas. Visos institucijos bendradarbiauja valdant situaciją, ugdymo ir kitos įstaigos raginamos išlikti ramios bei stebėti oficialių institucijų skelbiamą informaciją.

Nacionalinis krizių centras (NKVC) informuoja, kad Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas. Piliečiai raginami išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms. Situacija, susijusi su platinamais grasinančias pranešimais ugdymo įstaigoms, atidžiai stebima. Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių atakų taikiniai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Svarbu

Pirmiausia atminkite iš nepilno proto vaikų mobilius telefonus, tada bus mažiau problemų. Jeigu norite, kad vaikas būtų saugus, tada duokite saugos sistemą, kad galėtų jums pranešti apie jam gresiantį pavojų. Galima kažkaip užblokuoti, kad pirma praneštų tėvams ar globos įstaigai apie jam gresiantį pavojų, o nesukeltų ant kojų visų gelbėjimo ir išminavimo tarnybų. Dabar vis nepilnamečiai psichiškai neįgalūs nešiojasi mobilius telefonus, kuriuos jiems perka globos įstaigos. Siulau arba bausti globos įstaigas, arba keisti įstatyminė bazę kokio protui išsivystymo lygio asmuo gali turėti mobilųjį. Nes dabar ji turi net su 30 ir didesnė pritine negalia.

dėdė Ignas

Jok, turbūt, įmanoma nustatyti tokių laiškų kūrėjus. Būtina sunaikinti žiidinius .ir kūrėjus. .

Norima

išgąsdinti žmones, uždaryti mokyklas ir nugrūsti vaikus į nuotolinį. Kaip ir prieš du metus tikrinama, kaip žmonės sureaguos. Būkime ramūs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS