Politikai negalės gudrauti | Diena.lt

POLITIKAI NEGALĖS GUDRAUTI

Įsigaliojus naujoms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, pagal kurias vietos politikams bus mokama fiksuota alga už faktinį dalyvavimą tiek tarybos, tiek ir komitetų ar komisijų posėdžiuose, kai kurie politikai savotiškai ėmė gudrauti, prie nuotolinių posėdžių prisijungdami tik epizodiškai, kai teoriškai jie tarsi ir dalyvauja pasitarime, bet faktiškai labiau imituoja darbą.

Atsirasdavo ir pradingdavo

Šią savaitę nuotoliniu būdu posėdžiavo Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas.

Internetu jį galėjo stebėti visi pageidaujantieji.

Stebėtojus nustebino vienas komiteto narys Sergej Mažūga, kuris ekrane pasirodydavo tik kelioms sekundėms, tik kai reikėdavo balsuoti, ir vėl pradingdavo.

Buvo akivaizdu, jog politikas vaikštinėja kažkur gamtoje. Pradžioje buvo matyti žydras dangus virš jo galvos, kituose keliuose epizoduose jis šmėstelėdavo medžių fone.

Savo laikino pasirodymo metu politikas nieko nekalbėdavo, o komiteto pirmininkui Raimondui Tamošauskui pasiteiravus, ar pritaria klausimo sprendimui, tarybos narys nebyliai linktelėdavo galva ir vėl pradingdavo.

Tiesa, S. Mažūga prakalbo ir pasirodė kiek ilgesniam laikui, kai buvo nagrinėjamas klausimas dėl Klaipėdos paplūdimių, jis išsakė savo nuomonę.

Toks epizodinis Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nario dalyvavimas posėdyje nelabai patiko ir jo vadovui R. Tamošauskui.

„Mačiau šitą dalyką ir man nelabai patiko. Gaila, kad iš karto nepaprašiau, kad jis liktų visą laiką prisijungęs prie posėdžio. Bet pačioje pabaigoje dalyvavo, pasisakė, mes jį paskyrėme atstovu į Jaunimo reikalų tarybą. Jis išreiškė norą joje būti. Vadinasi, klausimą išgirdo, pasisakė. Tai tarsi kaip ir dalyvavo posėdyje. Bet jūsų pastebėjimas yra teisingas. Vaizdo išjungimas ir įjungimas yra tam tikra nuotolinių posėdžių specifika. Artimiausiame posėdyje aptarsime šitą dalyką, kad daugiau to nebūtų“, – „Klaipėdai“ kalbėjo R. Tamošauskas.

Mačiau šitą dalyką ir man nelabai patiko.

Politikų dalyvavimą tiek tarybos, tiek komitetų ar komisijų posėdžiuose, fiksuoja tarybos sekretoriato darbuotojai, nes nuo politikų dalyvavimo juose priklauso tarybos narių algos dydis.

Neįžvelgia nieko bloga

Pats S. Mažūga tikino, kad jis Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje dalyvavo, tik nespėjo grįžti į biurą.

„Aš pilnai dalyvavau, tik nespėjau nueiti į biurą, tuomet buvau parke, bet pilnai dalyvavau posėdyje. Viską klausiau, viską girdėjau, tik reglamentas reikalauja, kad, kai reikia balsuoti, turėčiau įjungti vaizdo kamerą, tai aš taip ir dariau“, – dienraščiui kalbėjo politikas.

Kodėl S. Mažūgos nebuvo matyti viso posėdžio metu, tarybos narys kėlė versiją, gal tai buvo transliacijos trikdžiai.

„Gal transliuotojai sureguliavo taip, kad tie, kurie išjungia vaizdo kameras, jų tiesiog visai nesimato bendrame ekrane. Esmė ta, kad tikrai buvau posėdyje ir tikrai jame dalyvavau, tik ne visada buvau įjungęs kamerą“, – paaiškino S. Mažūga.

Nedalyvaus – negaus pinigų

Ar tokio paaiškinimo dėl epizodinių pasirodymų posėdyje pakaks, kai bus patvirtintas naujasis tarybos reglamentas?

Naujojo dokumento projektas kaip tik šiuo metu ruošiamas, jį turi pasirašyti meras ir artimiausiu metu jis bus paviešintas.

Remiantis naująja Vietos savivaldos įstatymo redakcija, politikams yra numatytas darbo užmokestis – atlyginimas už tarybos nario veiklą.

Šis atlyginimas tarybos nariams turėtų sudaryti penktadalį mero darbo užmokesčio dydžio.

Įstatyme numatyta, kad tarybos nario atlyginimas yra mažinamas reglamente nustatyta tvarka proporcingai savivaldybės tarybos nario praleistų to mėnesio savivaldybės tarybos, nuolatinių komitetų, nuolatinių komisijų ar savivaldybės kolegijos posėdžių skaičiui.

Kitaip tariant, jei politikai posėdžiuose nedalyvaus, negaus ir pinigų.

Kaip reikėtų vertinti epizodinį pasirodymą juose – kaip dalyvavimą ar nedalyvavimą posėdyje – Klaipėdos taryba dar neapsisprendė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Politikai negalės gudrauti...

Politikai galės gudrauti visada ir visuomet.

mažinkit tą padlų gauja vadinama politikais

visais lygiais reikia ir privaloma mažinti tų niekam nereikalingų išpisgalvių gauja, jie visiškos šiukšlės, apie valdininkus ir visokiaas utėles net nekalbu, ten tai naikinčiau besąlygiškai, visą tą čmo balotnaja, tai niekam nereikalingi išsigimėliai

Rasai

Tikra tiesa iš Žemaitaičio kompanijos per tarybos ir komiteų posėdžius tyla, giliai mąsto turbt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS