Prieš rinkimus – pokyčiai uostamiesčio rinkimų apygardose | Diena.lt

PRIEŠ RINKIMUS – POKYČIAI UOSTAMIESČIO RINKIMŲ APYGARDOSE

Ruošdamasi kitų metų spalį vyksiantiems parlamento rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sudarė 71 vienmandatę Seimo rinkimų apygardą ir patvirtino jų ribas.

Koregavo ribas

Iš viso šalyje keitėsi 44 rinkimų apygardų ribos, o 26-iose jos nesikeitė.

„Didžioji dauguma pokyčių yra minimalūs, pavyzdžiui, viena rinkimų apylinkė buvo perkeliama iš vienos apygardos į kitą“, – naujai sudarytą Seimo rinkimų apygardų žemėlapį komentavo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Pasak jos, braižant rinkimų apygardų žemėlapį buvo atsižvelgta ir į Lietuvos administracinį teritorinį padalijimą.

Buvo stengiamasi ieškoti sprendimų, kad į rinkimų apygardą patektų visa savivaldybės administruojama teritorija.

Šį kartą tai pavyko įgyvendinti su 35-iomis savivaldybėmis.

„Dvylika savivaldybių yra didesnės negu gali būti viena apygarda, todėl jų skaidymas buvo neišvengiamas. Net septynios iš jų – Alytaus miestas, Kėdainių rajonas, Klaipėdos miestas, Marijampolė, Mažeikių rajonas, Panevėžio ir Šiaulių miestai – suskaidytos minimaliai ir sudaro kelias pilnas apygardas ir tik dalis šių savivaldybių rinkimų apylinkių perkelta į kitą apygardą su gretimomis savivaldybėmis“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Prijungė prie kitų

Pajūryje didesnių pokyčių patyrė tik Mėguvos apygarda, nes ji buvo per didelė.

Tai sparčiausiai Lietuvoje auganti rinkimų apygarda, sudaryta iš Palangos ir dalies Klaipėdos rajono bei dalies Kretingos rajono rinkimų apylinkių.

Atskirtos Kretingos rajono Lazdininkų ir Laukžemės rinkimų apylinkės, jos prijungtos prie Kuršo apygardos.

VRK paaiškino, kad taip buvo atkurtas „suskaldytos“ Kretingos rajono Darbėnų seniūnijos teritorijos vientisumas.

Taip pat nuo Mėguvos apygardos atskirtos ir prijungtos prie Baltijos apygardos Klaipėdos rajono Jakų ir Gindulių rinkimų apylinkės.

Teigiama, kad taip padidintas Mėguvos apygardos kompaktiškumas, mažiau „skaldomi“ Kretingos ir Klaipėdos rajonai.

Jūreiviai balsuos kitaip

Pajūrio apygarda faktiškai nesikeitė. Tačiau prie jos prijungta „neteritorinė“ (balsuojama laivuose) Jūreivių rinkimų apylinkė, kuri iki tol priklausė Danės rinkimų apygardai.

Pati Danės apygarda nesikeitė.

Baltijos apygardoje atskirta jos pietinėje dalyje esanti Menų mokyklos rinkimų apylinkė, kuri prijungta prie Marių rinkimų apygardos. Taip sumažinamas rinkėjų skaičius Baltijos rinkimų apygardoje. Susidarė galimybė prie jos prijungti tris naujas apylinkes.

Prie Baltijos apygardos prijungta su jos šiaurine dalimi besiribojanti Pingvinuko apylinkė, kuri iki šiol priklausė Danės apygardai.

Marių apygardai prijungta su jos šiaurine dalimi besiribojanti Menų mokyklos rinkimų apylinkė.

Pasaulio lietuviams – apygarda

VRK primena, kad vadovaujantis Rinkimų kodeksu, Lietuvos Seimo rinkimams organizuoti ir vykdyti yra sudaroma viena daugiamandatė rinkimų apygarda, kurioje balsuoja visi turintys balsavimo teisę Lietuvos Respublikos piliečiai, ir 71 vienmandatė rinkimų apygarda: 70 – Lietuvos Respublikos teritorijoje ir 1 – Pasaulio lietuvių vienmandatė apygarda.

Artimiausi Seimo rinkimai numatomi 2024 m. spalio 13 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS