Regėjimą grąžina modernūs metodai | Diena.lt

REGĖJIMĄ GRĄŽINA MODERNŪS METODAI

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje akių ligoms, tarp kurių – ir klastingoji, dažnai aklumą sukelianti amžinė geltonosios dėmės degeneracija, stabdyti sėkmingai taikomas gydymas vaistais.

Ligoninėje jau atlikta apie tūkstantį tokių injekcijų.

Aklumo priežastis

Gydytoja oftalmologė Jurgita Popovienė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje prieš dvejus metus pradėjo taikyti vaistų įvedimo į akies vidų, vadinamą stiklakūniu, metodas, suteikiantis vilties žmonėms, sergantiems amžine geltonosios dėmės degeneracija (AGDD).

Šis modernus gydymo būdas gali įveikti ne tik pastarąją ligą, bet ir diabeto sukeltą komplikaciją – diabetinę retinopatiją, padeda tinklainės kraujagyslių infarktų ir kitų ligų atvejais.

AGDD – lėtinė akių liga, susijusi su ilgėjančia gyvenimo trukme, kuriai būdingas centrinės tinklainės dalies, vadinamos geltonąja dėme arba makula, pažeidimas, nulemiantis negrįžtamą centrinio matymo praradimą.

Ligoniui visada pažeidžiamos abi akys, tik nevienodu intensyvumu. Sergantiesiems pablogėja gyvenimo kokybė, jie negali skaityti, rašyti, vairuoti, atlikti buities darbų, dažniau patiria kaulų lūžių.

Centrinis regėjimas sutrinka ir sergant cukriniu diabetu bei įvykus venos trombozei, vystantis vienai iš grėsmingiausių matymo komplikacijų – geltonosios dėmės paburkimui.

AGDD – dažniausia išsivysčiusių pasaulio šalių gyventojų aklumo priežastis ir pagrindinė priežastis, sukelianti vyresnių nei 60 metų žmonių aklumą. Daugiau kaip 30 proc. vyresnių nei 75 metų žmonių nustatoma AGDD, iš jų 6–8 proc. ligos požymiai progresuoja ir gali nulemti regėjimo netekimą.

Signalas – pablogėjęs matymas

Skiriamos dvi AGDD formos: sausoji (neeksudacinė) bei šlapioji (eksudacinė).

Sausoji forma pasitaiko dažniau. Šlapioji sudaro tik apie 10–15 proc. visų AGDD atvejų. Abi formos atsiranda vyresniems nei 50 metų žmonėms. Dažniausiai pažeidžiamos abi akys, tik ligos pradžia bei pažeidimo laipsnis gali skirtis. Sausa forma paprastai yra lėtai progresuojanti, po truputį bloginanti regėjimą. Kartais sausa forma gali pereiti į šlapiąją AGDD formą.

Šlapioji forma pasižymi staigesniu regos pablogėjimu, kartais per kelias dienas žmogus pastebi, kad linijos atrodo nelygios, iškraipytos, pablogėja matymas, regėjimo lauko centre atsiranda tamsi dėmė.

Iki 90 proc. atvejų šlapioji AGDD baigiasi aklumu.

Sausa forma išsivysto, kai sutrikus tam tikrų medžiagų pasišalinimui, jos atsideda po centrine tinklainės dalimi vadinamųjų drūzų pavidalu. Vien drūzos paprastai dar nesukelia matymo pablogėjimo. Procesui progresuojant vystosi tinklainės pigmentinio sluoksnio nykimas, ima blogėti rega.

Vystantis šlapiajai AGDD, po tinklaine formuojasi naujadarių kraujagyslių tinklas. Šios kraujagyslės yra trapios, labai pralaidžios skysčiui, todėl po tinklaine atsiranda eksudato, kraujo. Besivystant randėjimui, tinklainė pažeidžiama negrįžtamai.

Moderni diagnostika

Pacientai, kuriems nustatyta AGDD, skundžiasi pablogėjusiu regėjimu abiem arba viena akimi, matymas tampa neryškus, regėjimo lauko viduryje atsiranda tamsi dėmė arba tuštuma, tiesios linijos atrodo kreivos arba su pertrūkiais.

Specialistų teigimu, žmonėms sutrinka spalvinis matymas, reikia vis ryškesnio apšvietimo, sunku orientuotis tamsoje, pasidaro sudėtinga vairuoti automobilį, spausdintas tekstas tampa neaiškus.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje oftalmologai gali padėti savo pacientams, nes yra visos ištyrimo ir gydymo galimybės.

Specialistai AGDD diagnozuoja įvertinę paciento nusiskundimus, apžiūrėję akių dugną išplėtus vyzdžius – centrinėje tinklainės dalyje nustatomi specifiniai pokyčiai.

Atliekamas Amslerio tinklelio testas, kuris parodo centrinius regėjimo defektus. Centriniai regėjimo lauko defektai nustatomi atlikus akipločio tyrimą. Tyrimas naudojant dažus (Fluorescentinė angiografija) parodo pakitusių naujadarių kraujagyslių buvimą.

Informatyviausias tyrimas, atliekamas ligoninėje, yra optinė koherentinė tomografija. Jos dėka įvertinamas tinklainės pažeidimo laipsnis, gydymo tikslingumas ir ligos eigos prognozė.

Gydymo būdai – keli

Oftalmologų teigimu, sausoji AMD nėra gydoma. Šlapioji AGDD įstaigoje gali būti gydoma keliais būdais: fotodinamine terapija, kai pacientui į kraują suleidžiama speciali medžiaga, kuri susikaupia naujadarėse kraujagyslėse, o šios yra apšvitinamos diodiniu lazeriu, sukeliant jų trombozę ir atrofiją, bei suleidžiant antiangiogeninių vaistų į akies vidų.

Šiais metais gydytoja J.Popovienė atliko 1 000-ąją injekciją. Ligoninėje ambulatoriškai injekcijomis gydoma per 200 pacientų, kuriems specifiniai vaistai, leidžiami į stiklakūnį kas 4–6 savaitės ar gydytojo parinktu režimu pagal ligos aktyvumo laipsnį, reikšmingai sumažina regos netekimą.

Laiku pradėjus gydymą, matymas stabilizuojasi ar pagerėja 95 proc. pacientų.

Gydymo rezultatai priklauso ne tik nuo taikomo gydymo, bet ir nuo sisteminių ligų eigos, kompensacijos laipsnio, o taip pat paciento požiūrio į ligą: ar pacientas bus aktyvus ir kruopščiai laikysis gydytojo patarimų, ar liks pasyviu stebėtoju, atiduodančiu visą atsakomybę gydytojui.

Kai kuriose Europos šalyse, pradėjus gydyti šiuolaikiniais gydymo metodais, naujų aklumo atvejų nuo amžinės geltonosios dėmės degeneracijos per pastaruosius dešimt metų sumažėjo nuo 52,2 iki 25,7 atvejų, tenkančių 100 tūkstančių gyventojų. Kai tuo tarpu aklumas dėl kitų akių ligų iš esmės nepasikeitė.

Ligoninėje – visokeriopa pagalba

Be pažangaus AGDD diagnozavimo ir gydymo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje patyrę gydytojai oftalmologai, aprūpinti naujausia įranga ir technologijomis, gali padėti savo pacientams, įtariantiems ar besiskundžiantiems įvairiomis akių ligomis.

Per metus akių lazerio kabinete apsilanko apie 5 tūkst. pacientų. Vien akių operacijų stacionare atliekama per 2 tūkst. 500 – iš jų didžioji dalis dėl kataraktos, taip pat glaukomos, akių traumų ir kitų regos sutrikimų. Ambulatoriškai atliekama per 2 tūkst. 800 operacijų. Taip pat per 1 tūkst. 350 – gydomųjų akių ligų procedūrų, atliekamų JAG ir kietuoju žaliu (argono) lazeriu.

Ligoninėje užtikrintas visokeriopas rūpestis pacientu – nuo patyrusios medikų komandos iki reikiamos įrangos.

Pacientai, turintys šeimos gydytojo ar kito gydytojo specialisto siuntimą, priimami ne tik iš Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos.

Naudoja ir lazerį

Kiekvieną dieną Klaipėdos universitetinėje ligoninėje oftalmologai pacientams atlieka reikalingiausius tyrimus: akis apžiūri ultragarsu, įvertina akiplotį, matuoja akispūdį, akies audinius ir struktūrą apžiūri plyšine lempa, su lęšių pagalba įvertina akies dugną.

Ligoninės ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje Nr.2 veikia trys oftalmologiniai kabinetai, skirti pacientams, kuriems reikalingas gydymas lazeriu, ir optinės koherentinės tomografijos (OKT) kabinetas.

Ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje Nr. 3 veikia penki oftalmologiniai, paruošiamasis, akių kompiuterinės perimetrijos kabinetai.

Daugelis operacijų atliekamos panaudojant turimus YAG ir kietąjį žalią (argono) lazerius.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pacientams suteikiama visą įmanoma pagalba. Medikai kiekvienam, o ypač vyresniam žmogui, vos pajutus pirmuosius regos sutrikimo simptomus, pataria kreiptis į medikus, jog būtų nustatyta diagnozė, o, reikalui esant, skirtas gydymas.

AGDD rizikos veiksniai, kuriems pacientas gali turėti įtakos ir juos koreguoti

Rūkymas du kartus padidina AGDD riziką, o tikimybė susirgti šia liga tiesiogiai priklauso nuo surūkytų cigarečių skaičiaus ir rūkymo trukmės. Manoma, kad rūkymas mažina antioksidantų koncentraciją serume, pažeidžia gyslainės kraujotaką, didina geltonosios dėmės oksidacinį pažeidimą ir taip didina AGDD riziką.

Padidėjęs arterinis kraujo spaudimas 1,5 karto didina eksudacinės AGDD tikimybę, diabetinės retinopatijos bei trombozės riziką.

Antsvoris: nustatyta, kad nutukę asmenys du kartus dažniau serga AGDD.

Mitybos įpročiai: didelis riebalų, ypač gyvulinės kilmės, vartojimas yra susijęs su padidėjusia AGDD rizika tiek vyrams, tiek moterims. Žuvies produktų (bent du kartus per savaitę), riešutų vartojimas mažina AGDD tikimybę. Maža vitamino C, E, karotinoidų, cinko ir kitų antioksidantų koncentracija kraujyje ir maiste gali turėti įtakos AGDD vystymuisi.

Nuolat padidintas cukraus kiekis kraujuje (trijų mėnesių vidutinis glikuoto hemoglobino kiekis kraujyje – daugiau nei 7 proc.) gresia įvairiomis komplikacijomis ne tik akyse, bet ir kituose organuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tik

Nerašo apie eilės, kiek tenka laukti talono ir kaip nepaprasra jį gauti, net gi internetu. Po to valanda prieš avykti registruotis . Tai trunka daug laiko , o po to klausia, kodėl tiek vėlai atėjote.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS