Renka rinkimų stebėtojus | Diena.lt

RENKA RINKIMŲ STEBĖTOJUS

Politinės, tarptautinės ir nevyriausybinės organizacijos jau gali teikti rinkimų stebėtojų kandidatūras ir registruoti rinkimus stebėsiančius asmenis. Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas pastebi, kad, remiantis ankstesne patirtimi, rinkimų stebėtojų būtinybė neretai kelia klausimų.

Politinės organizacijos, išsikėlę kandidatai, Lietuvoje registruotos nevyriausybinės ir tarptautinės organizacijos, kurių veikla yra susijusi su rinkimais bei žmogaus teisėmis, gali teikti ne daugiau kaip po 2 stebėtojų kandidatūras kiekvienoje rinkimų apylinkėje.

„Tai galima padaryti iki vasario 27-osios. Praėjusiuose rinkimuose stebėtojų buvo labai mažai. Tas jų darbas neapmokamas, jie savanoriškai stebi rinkimus, gal todėl mažai kas tuo susidomi. Be to, stebėtojai įtakos rinkimų eigai neturi, nes politinėms partijoms paprastai pakanka ir savo atstovų rinkimų komisijose“, – teigė A. Gritėnas.

Rinkimų stebėtojai negali būti tos savivaldybės meras, administracijos direktorius, jų pavaduotojai, seniūnai ir jų pavaduotojai, taip pat rinkimų komisijų nariai, įregistruoti kandidatai, kurie dalyvauja savivaldybių tarybų rinkimuose.

„Yra buvę visokių stebėtojų. Pasitaikydavo, kai vieni jų kėlė įtampą, kiti tiesiog sėdėdavo kampe ir tyliai žaisdavo mobiliuoju telefonu. Yra tekę išankstiniuose rinkimuose vieną tokį labai aktyvų stebėtoją, kuris trukdė dirbti komisijai, supažindinti su jo teisėmis ir pareigomis, kad neperlenktų lazdos. Buvo atvejų, kai stebėtojai užsiėmė savo partijos reklama ar kita ne visai leistina veikla. Manyčiau, kad stebėtojų kompetencija turėtų būti išsamiau patikrinama Vyriausiosios rinkimų komisijos, nes neretai pasitaiko, kai rinkimų stebėtojais tampa tiesiog žmonės iš gatvės“, – pastebėjo A. Gritėnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Dirbusi dykai

Kažkada nuoširdžiai keletą kartų ėjau padėti rinkimuose ir tikėjau kad prisidedu prie bendro tikslo kuris yra geras Lietuvos /ar miesto/ valdymas. Paskui pamačiau kad niekam nė motais mano savanorystė. Lygtai taip turi būti - užmokestis už darbą pats darbas:) Iš karto praėjus rinkimams mane, kaip ir kitus nemokamai aukojusius laiką ir pinigus (transportas, maistas, laikas..) ponai sėkmingai užmiršo..iki kitų rinkimų:) Nieko perdaug nereikalaujama, bet pažadą bent retkarčiais rengt susitikimus su klaipėdiečiais, tais pačiais savanoriais tau padėjusiais ir padiskutuoti apie vieną ar kitą sprendimą, atsiskaitinėti gyvai už savo darbą taigi galima? NIEKO TOKIO NĖRA. Taip kad dabar jei norės kas kad būčiau stebėtoja ar rinkimų komisijos dalyvė, mokėkit..Ir tai dar pagalvosiu

Gal

Žmonėms turi būti mokama bent jau simboliškai. Tada ir reikalaukit, kad jų būtų pakankamai, ir kad jie elgtųsi pagal rinkimų reikalvimus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS