S. Budinas: nuveikta tikrai daug | Diena.lt

S. BUDINAS: NUVEIKTA TIKRAI DAUG

  • 32

Tęsiame rubriką "Klausk miesto valdžios drąsiai". Šiandien į klaipėdiečių klausimą atsako Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

– Metai baigiasi. Miestiečiai teiraujasi, kokius pagrindinius darbus 2018-aisiais atliko Klaipėdos miesto savivaldybės administracija?

– Vardyti reikėtų tikrai labai daug, tad pamėginsiu glaustai. Pradėkime nuo jaunimo. 2018 m. Klaipėdos miesto savivaldybė kartu su jaunimo organizacijomis parengė paraišką ir sėkmingai dalyvavo konkurso "Europos jaunimo sostinė" atrankoje. Finaliniame etape, kuris vyko Serbijoje, buvo paskelbta, kad Klaipėdos miestas 2021 m. bus jaunimo sostinė. Tikimasi, kad šios programos įgyvendinimas sustiprins miesto jaunimo politiką, sudarys palankias sąlygas išlaikyti ir pritraukti į miestą jaunus, gabius ir talentingus žmones.

Kultūros sričiai finansavimas per šią tarybos kadenciją buvo padidintas daugiau nei dvigubai – 2014 m. buvo skirta 2,5 mln., o 2018 m. – 7,3 mln. eurų. 2018 m. buvo suorganizuotas įspūdingas Šviesų festivalis, mieste vyko aibė renginių, skirtų valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Savivaldybė investavo į kultūros infrastruktūrą – metų pradžioje piliavietėje atidaryta moderni Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus ekspozicija "Muziejus 39/45", 2018 m. užbaigta pilies šiaurinės kurtinos restauracija, joje taip pat suplanuotos erdvės naujoms ekspozicijoms. Vykdomi fachverkinės architektūros pastatų tvarkybos darbai, pradėta viešosios bibliotekos "Kauno atžalyno" filialo rekonstrukcija į modernų bendruomenės centrą-biblioteką.

Kalbėdamas apie sportą, negaliu nepaminėti, jog Klaipėda šiemet tarptautiniu lygmeniu buvo paskelbta Europos sporto miestu. Be daugybės kitų veiklų šioje srityje, norėčiau pabrėžti, kad šiemet įsteigta pirmoji sporto klasė Vytauto Didžiojo gimnazijoje, suorganizuotas krepšinio čempionatas "Karaliaus Mindaugo taurė 2018", užbaigta Klaipėdos baseino statyba, pradėti Irklavimo bazės modernizavimo darbai. Skirtas finansavimas "Viking" klasės laivams įsigyti. Parengti naujos sporto salės šiaurinėje miesto dalyje ir Futbolo mokyklos statybos techniniai projektai, pastarajai paskelbtas ir rangos darbų pirkimas.

Taip pat šiais metais pradėtas įrengti dviračių ir pėsčiųjų takas nuo Paryžiaus Komunos g. iki Jono kalnelio tiltelio, parengtas koordinuotos transporto valdymo sistemos (žalioji banga) Minijos–Pilies–Naujosios Uosto gatvių techninis projektas. Projektuojami buvo ir artimiausiais metais atsirasiantys miesto parkai: Sakurų, Malūnų, naujas parkas Melnragėje bei Ąžuolyno giraitė.

Džiugaus šurmulio Klaipėdoje įnešė viešosiose erdvėse įrengtas Wi-Fi ryšys. Siekiant sumažinti atotrūkį tarp atskirų miesto dalių ir padidinti gyvenamosios aplinkos patrauklumą, visą tarybos kadenciją didelis dėmesys buvo skirtas pietinės miesto dalies viešųjų erdvių sutvarkymui, todėl 2018 m. atnaujintas Gedminų takas, jungiantis rekonstruotą Debreceno aikštę ir Gedminų gatvę. Taip pat jo dalis, jungianti Gedminų gatvę ir Taikos prospektą ties Naujuoju turgumi. Be to, 2018 m. buvo sutvarkyta Sąjūdžio parko reprezentacinė dalis ir prieigos: įrengta nauja parko dalis su pėsčiųjų takais, suformuotu reljefu, vaikų žaidimų ir sporto aikštelės bei trasa riedutininkams ir BMX dviratininkams. Miesto centre buvo tvarkomas skveras Vydūno paminklui įrengti, projektuojami ir kiti.

Daugiabučių namų savininkams perėmus kiemų teritorijų sanitarinio valymo funkciją, dar 2015 m. savivaldybės tarybos kolegija pritarė Daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo programai, kurioje suplanuota iš savivaldybės lėšų atnaujinti daugiabučių namų kiemų infrastruktūrą – įrengti apšvietimą, automobilių stovėjimo vietas, sutvarkyti želdinius. 2018 m. suprojektuotas ir įrengtas apšvietimas 50 kiemų – prie 123 daugiabučių namų. 2018 m. parengti 5 didelių vaikų žaidimo aikštelių projektai, iki 2019 m. pradžios planuojama jas įrengti.

Sėkmingai vykdoma bendrojo lavinimo mokyklų sporto aikštynų atnaujinimo programa, iš pagrindų sutvarkyti Vytauto Didžiojo gimnazijos, "Versmės" progimnazijos sporto aikštynai, įpusėjo "Verdenės" progimnazijos sporto aikštyno įrengimo darbai. Suplanuoti darbai baigti prie "Žemynos", Vydūno, Hermano Zudermano gimnazijų bei Gedminų progimnazijos. Buvo sutvarkyti privažiavimai prie 19 švietimo įstaigų.

Labai svarbus veiksnys miesto konkurencingumui ir turizmui vystyti yra susisiekimas su kitais Europos miestais, todėl džiugu, kad, bendradarbiaujant su Klaipėdos regiono savivaldybėmis bei valstybės įmone Lietuvos oro uostais, pavyko pritraukti į regiono tarptautinį oro uostą papildomas skrydžių kryptis. Nuo 2019 m. iš Palangos oro uosto bus organizuojami skrydžiai į Vokietijos Federacinę Respubliką – Dortmundo oro uostą. Svarbu suformuoti ir turistams patrauklių objektų. Tarptautinėje konferencijoje pristačius Klaipėdos pilies ir bastionų komplekso restauravimo ir atgaivinimo tolesnius sprendinius, savivaldybės tarybos kolegija pritarė Pilies didžiojo bokšto atkūrimui. Buvo atlikta gyventojų apklausa, kurioje dalyvavo per tūkstantį žmonių, dauguma jų pritarė bokšto atstatymui. Techninį projektą planuojama rengti 2019 m.

Per pastaruosius trejus metus investuota į paplūdimių infrastruktūrą – įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, privažiavimo prie jūros vietos neįgaliesiems Smiltynės ir vadinamajame neįgaliųjų paplūdimiuose, elektros įvadai prekybai, sutvarkyta automobilių stovėjimo aikštelių ir priėjimų prie paplūdimių asfalto danga. Todėl 2018 m. jau du miesto paplūdimiai turėjo Mėlynosios vėliavos statusą. Įsteigtas gyvūnų paplūdimys. Parengta Smiltynės turizmo ir rekreacijos schema, dirbama siekiant gauti Smiltynei kurorto statusą.

Norėčiau paminėti, kad Klaipėdos savivaldybės veiklą palankiai įvertino Lietuvos laisvosios rinkos institutas. Savivaldybių indekse – 2015, 2016 ir 2017 m. uostamiesčio savivaldybė užėmė antrą vietą (po Vilniaus), o 2018 m. – pripažinta geriausia savivaldybe tarp didžiųjų miestų. Taip pat šiemet buvo atlikta gyventojų apklausa, siekiant išsiaiškinti gyventojų nuomonę apie savivaldybės teikiamas viešąsias paslaugas. Respondentai daugumą paslaugų įvertino geriau nei analogiškoje apklausoje, atliktoje 2012 m. Klaipėdos miestas, kaip gyvenamoji vietovė, įvertintas 8,4 balo iš 10 (2012 m. – 7,1 balo iš 10).

Nors paminėjau tikrai ne visas sritis ar darbus, apibendrindamas galiu tiesiai pasakyti, – uostamiesčio savivaldybės administracija šiais metais nuveikė tikrai daug. Tačiau 2019-aisiais esame užsibrėžę ne ką mažiau. Todėl norėčiau padėkoti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos darbuotojams, kurių sunkus darbas padėjo visa tai įgyvendinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Baidyklė

tai garsiausias savivaldybės savireklamos veidas, baisu jį matyti jau vaidenasi uzkniso juodai

Juokinga ir graudu

Gal galėtumėte įvardinti kokį nors inteligentišką, protingą, išsilavinusį, daug dirbantį žmogų (bet kokios srities: gydytoją, mokytoją, menininką, rašytoją, tyrėją ir t.t.), kuris taip akiplėšiškai, žiūrėdamas į akis, viešai girtųsi: kiek aš daug nuveikiau, kiek darbų padariau, koks aš šaunuolis!!! Normalūs žmonės dažniausiai būna nepatenkinti savimi, kad dar to ar šito nepadarė, nespėjo, netgi kremtasi. O šis!

Senbuvis miestietis

Norėčiau atkreipti dėmesį į tokį faktą, kad nerealiai yra išpūstas savivaldybės valdininkų skaičius , tuo pat metu, kai virš 40000 gyventojų išemigravo iš miesto. Reiškia ir biurokratinių darbų apimtys sumažėjo , ar ne taip?,,.Valdantieji savo “darbu ir darbais” parodė, ko jie yra "verti", kaip "ūkiškai , gaspadoriškai, tvarkosi " : kaip “ištempiami” laike ir ilgai tęsiami dauguma darbų (dažnai šturmas darbų prasideda tik prieš pat rinkimus) .Galima šitam, besipuikuojančiam nuveiktais” darbais ponui, pasakyti, kad buvo prikurta daug visokių neįtikėtinai brangių niekinių projektų , dalyvauta visokių nominacijų suteikimo konkursuose ir, nesiimanta konkrečių ir labai būtinų kapitalių darbų, reikalingų miestui ir jo gyventojams . Geriau dabar ,besigiriantis pone, imk pamąstyk ir suskaičiuok, kiek ir kokių darbų buvo pažadėta, suplanuota ir nepadaryta. Pasiskaitykit komentarus- problemos yra įvardintos ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS