Smiltynėje atgis kariniai pastatai | Diena.lt

SMILTYNĖJE ATGIS KARINIAI PASTATAI

Uostamiestyje rengiami planai išsaugoti ir gyvenimui prikelti Smiltynėje išlikusius Antrąjį pasaulinį karą menančius statinius. Šalia centrinės gelbėjimo stoties, vyrų paplūdimio ir dviračių takų planuojama suformuoti du sklypus, tinkančius turistų bei komercinėms reikmėms.

Uostamiestyje rengiami planai išsaugoti ir gyvenimui prikelti Smiltynėje išlikusius Antrąjį pasaulinį karą menančius statinius. Šalia centrinės gelbėjimo stoties, vyrų paplūdimio ir dviračių takų planuojama suformuoti du sklypus, tinkančius turistų bei komercinėms reikmėms.

Dėmesys – baterijai ir restoranui

Vakar Klaipėdos savivaldybės Teritorijų planavimo komitete pristatyta miestui priklausančios Smiltynės teritorijos detaliojo plano rengimo koncepcija.

Komiteto pirmininkė Ramunė Staševičiūtė pastebėjo, jog šiuo metu rengiamas projektas išskirtinis ir, planuojama, atnešiantis naudos.

Dokumentams rengti paskelbtame konkurse kandidatūras pateikė penki dalyviai, vyko trys viešieji aptarimai, kuriuose dalyvavo visuomenės atstovai bei ekspertai.

Smiltynėje nuspręsta atgaivinti du objektus: priešlėktuvinės baterijos Seestrand (Smiltynės baterijos) vietą ir ant apsauginio pajūrio pylimo stovėjusį kavinės-restorano pastatą.

Tam, kad būtų įvertinta, kokios būklės yra išlikę objektai, ištirta visa žiedinė uostamiestyje esančių baterijų struktūra. Nustatyta, jog šie pavieniai objektai didelės paveldosauginės reikšmės neturi, tačiau kaip sistema yra vertingi.

Pritaikys turistams

10 ha teritorijoje, nuo kurios takai veda Lietuvos jūrų muziejaus administracijos pastato bei laivų ekspozicijos link, yra išlikę Antrąjį pasaulinį karą menančios pabūklų aikštelės, buvusi gelbėjimo stotis. Ją taip pat planuojama atstatyti.

Analogiškas statinys yra išlikęs ir Nemirsetoje. Istorinių faktų apie gelbėjimo stotį netrūksta, todėl ir rekonstruoti ją neturėtų būti sunku.

Priešlėktuvinė Smiltynės baterija yra viena iš Klaipėdos uostą saugojusių baterijų, kuri buvo statyta 1940 metais.
Paties objekto atstatyti nepavyktų, tačiau planuojama sutvarkyti ir turistų lankymui pritaikyti baterijos teritoriją.
Prie išlikusių objekto fragmentų planuojama formuoti medinius takus, įrengti informacinius stendus bei dviračių stovus. Ketinama atkurti ir kai kuriuos sunykusius baterijos akcentus.

„Turistai labai domisi Antrojo pasaulinio karo objektais ir aktyviai juos lanko“, –  teigė komiteto pirmininkė.

Vykdys kuo ekonomiškiau

Gyvenimui prisikelsiančioje teritorijoje netoli centrinės gelbėjimo stoties planuojama atstatyti ir karo metais stovėjusią kavinę-restoraną. Apie šį objektą tyrinėtojai daug medžiagos nėra radę, todėl dar prireiks archeologinių tyrimų. Pastatas ir aplink jį esanti teritorija taps ne tik turistų traukos objektu, bet ir turėtų būti pritaikyta komercinėms reikmėms.

Kol kas nežinoma, kiek pinigų prireiktų pastatams ir teritorijoms atnaujinti, tačiau planuojama projektą įvykdyti kuo ekonomiškiau.

Parengtai koncepcijai pirmadienį pritarė Teritorijų planavimo komitetas. Tam, kad projektas būtų įgyvendinamas toliau, dar reikės ir savivaldybės tarybos pritarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

agentas

Radvilei pabūklų aikštelės yra tolygu pastatui.

Ja Ja

Nu galu gale kazkas bus daroma. Saunuoliai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS