Smiltynėje pagerbė negrįžusius jūrininkus | Diena.lt

SMILTYNĖJE PAGERBĖ NEGRĮŽUSIUS JŪRININKUS

Viename pirmųjų šių metų Jūros šventės renginių – jūrininkų pagerbimo ceremonijoje prie "Albatroso" paminklo Smiltynėje tradiciškai nusilenkta į jūrą išplaukusiems ir negrįžusiems jūrinės profesijos atstovams.

Ketvirtadienį prie paminklo "Albatrosas" tylos minute buvo pagerbti  įvairiomis aplinkybėmis toli nuo gimtųjų namų pasaulio vandenyse tragiškai žuvę keli šimtai Lietuvos jūrininkų.

Išplaukę ir negrįžę jūrininkai prisimenami kasmet, prasidedant didžiajam Jūros šventės šurmuliui. Tai – bene jautriausias šventės akcentas.

"Šis Jūros šventės momentas jūrinei miesto bendruomenei yra labai svarbus. Tai yra proga dar kartą prisiminti išplaukusiuosius ir negrįžusiuosius bei tai, kad jūra mums daug duoda, bet kai kada ir atima", – kalbėjo Lietuvos jūrų muziejaus vadovė Olga Žalienė.

Paminklo žuvusiems Lietuvos jūrininkams ir nuskendusiems laivams pagerbti granitinėse plokštėse yra iškalti į jūrą išplaukusių, tačiau iš jos negrįžusių šalies jūrininkų, žvejų, buriuotojų vardai, pavardės ir nuskendusių laivų pavadinimai.

Šis paminklas tapo laisvės ir drąsos simboliu, primenantis dramatišką jūros ir žmogaus santykį.

XX–XXI a. yra nuskendę beveik 30 Lietuvos laivų ir jūros bangos pasiglemžė apie 400 žmonių gyvybes.

Jūrininkai bus pagerbti ir šeštadienį. Nuo 8.30 ir 9 val. bus aukojamos šv. Mišios. Jos vyks stačiatikių parapijose Klaipėdoje ir Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje.

9.30 val. Smiltynės kapinėse bus pagerbtas pirmasis Lietuvos uosto kapitonas Liudvikas Stulpinas, 10 val. Skulptūrų parke – žuvusi laivo "Linkuva" įgula.

12 val. į Baltijos bangas bus nuleisti vainikai, o sausumoje tuo metu akimirkai įsivyraus ramybė – tylos minute bus pagerbti visi žuvusieji jūroje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

******

Renginyje nebuvo ne vieno žurnalisto - GĖDA, todėl ir nauju nuotraukų (iš renginio) nėra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS