Sodininkus stebina rekordinis svogūnas | Diena.lt

SODININKUS STEBINA REKORDINIS SVOGŪNAS

Nors sodininkai šiais metais skundžiasi, kad daržo derlių supūdė lietus, viena daržovių augintoja džiūgauja neįtikėtino dydžio svogūnais, kurie užderėjo jos sode.

"Trys svogūnai – kilogramas. Pačius didžiausius svogūnus jau suvalgėme, nešovė mintis pasverti. Pirmuosius, jau spėjusius subręsti, rovėme gerokai anksčiau. Tačiau tik nukasusi visą derlių įsitikinau, kad šiais metais svogūnai užaugo neįtikėtinai dideli. Mažų radome tik ten, kur šalia augo cukinijos, jiems aiškiai trūko erdvės ir saulės", – pasakojo sodininkė.

Prikasusi dvi dėžes svogūnų savo lysvėse, augintoja pasvėrė pirmus po ranka pasitaikiusius svogūnus. Skaičiai nustebino – kiekvienas svogūnas svėrė nuo 250 iki 300–350 gramų. Didžiausias svogūnas svėrė net 475 gramus.

"Dažniausiai žmonės svogūnus sodina per šv. Stanislovą – gegužės 8-ąją. Močiutės mus mokė, kad svogūnų sodinukų nevalia kišti į žemę anksčiau, nes tai šilumamėgė daržovė, esą išaugs žyduoliai. Tačiau aš kone kasmet svogūnus įsigudrinu pasodinti vis anksčiau ir anksčiau. Šiltėja pavasariai, o gegužę ar birželį dažniausiai užklumpa sausros. Todėl svogūnus sodinu, kol dirva dar drėgna", – tikino daržininkė.

Vienintelė gero derliaus paslaptis – geros sėklos ir anksti pavasarį pamulčiuota svogūnų lysvė.

"Česnakus ir svogūnus gausiai mulčiuoju nupjauta žole. Česnakų net ravėti nereikia. Svogūnus šiemet teko tris kartus nuravėti", – aiškino augintoja.

Sodininkė prisipažino, kad šį pavasarį vienas prekybos centrų pirkėjams pasiūlė itin stambių svogūnų sėjinukų.

"Tuos mažyčius nago didumo sėjinukus geriau sodinti iš rudens. Labai anksti turėsite šviežių laiškų. Pamenu, prieš ketverius ar penkerius metus visoje Klaipėdoje pavasarį iš prekybos pradingo svogūnų sėjinukai. Turguje prekeiviai už maišelį prašė net 5 litų. Neįtikėtina kaina. O šiemet kai kur sėjinukai buvo brangesni už pačių svogūnų kilogramą. Kiti puolė aiškinti, kad net nebesės, nes neapsimoka auginti", – prisiminė moteris.

Daržininkė tikino, kad jokių trąšų savo lysvėse nebarsto ir nėra žemės tręšusi mėšlu.

"Aš auginu daugybę jurginų rūšių. Nukasusi jų kerus, likusią žalią masę sukapoju ir paskleidžiu ant dirvos. Tuomet apkasu žeme. Po žiemos dirva būna puri, augalų dalis bakterijos būna jau sunaikinusios, o pačioje žemėje itin gausu sliekų", – atviravo daržininkė.

Skelbiama, kad didžiausias Lietuvos svogūnas buvo užaugintas Vilniaus rajone ir svėrė vieną kilogramą ir 5 gramus. Jo apimtis siekė 42,5 cm. Tai buvęs Dhe kelsae veislės svogūnas.

GALERIJA

  • Sodininkus stebina rekordinis svogūnas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vilė

Išties šių metų svogūnų derlius puikus . Nemėgstu tręšti ,bet pelenais barsčiau . Augo kuo puikiausiai ir gailėjausi ,kad mažai pasodinau .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS