Sodinukams – išbandymas karščiu | Diena.lt

SODINUKAMS – IŠBANDYMAS KARŠČIU

Įsivyravus karštiems ir sausiems orams, dėl drėgmės trūkumo nukentėjo pavasarį sodinti medžiai, džiūsta ir viešąsias erdves puošiančios gėlės. Tačiau ne visi uostamiesčio želdiniai turėtų būti laistomi biudžeto lėšomis.

Prašosi skubios pagalbos

Pastabi gyventoja užfiksavo džiūstančius medelius prie pėsčiųjų tako, vedančio nuo Statybininkų prospekto pro Klaipėdos Mykolo Apvaizdos cerkvę.

"Skubios pagalbos, laistymo mašinos šaukiasi benudžiūstą jauni medeliai prie pėsčiųjų tako. Čia lietus jau nepadės, reikia po kelis kibirus kiekvienam. Pasodinta daug, tačiau rūpestingai pririšti ir pamiršti, baigia nudžiūti. Kitoje pusėje tako anksčiau atsiradę ąžuoliukai linksmai žaliuoja, o šiais kas turėtų pasirūpinti? Kam skambinti?" – piktinosi gyventoja.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Rimkienė, pamačiusi dienraščio skaitytojos nuotrauką, pastebėjo, jog medeliai gerokai ūgtelėję.

"Panašu, jog auga ne pirmus metus. Tačiau mes jų nesodinome, o kas tuo pasirūpino – neaišku. Jei kažkas paslapčia tai padarė, turėtų ir palaistyti. Gal savanoriai? Savavališkai, be jokių projektų sodintų medžių savivaldybė neturi prižiūrėti. Trejus metus sodinukus privalo prižiūrėti tie, kurie sodino. Aš kalbu apie tuos medžius, kuriuos įsipareigoja pasodinti įmonės už iškirstus želdinius", – aiškino J.Rimkienė.

Alina jėgas

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė tikino, kad žmonės tokių nelegalių iniciatyvų imasi gana dažnai.

"Iš medelio rišimo būdo matau, kad tai savavališkas reikalas. Niekas nedavė leidimo sodinti šioje vietoje, tad ir laistyti bei prižiūrėti savivaldybė tikrai neturėtų", – patikino specialistė.

Miesto prižiūrėtojai dėl karščio bangos turi rūpesčių iki soties.

"Tokia kaitra – per didelis šokas augalams. Kenčia ne tik gėlės, bet ir medžiai. Karštis gali apdeginti jų lapus. Pavasarį taip išsekintas augalas visą vasarą prasčiau vegetuoja. Tikėtina, kad pasekmes pamatysime kitą pavasarį, priklausys nuo to, kokia bus žiema. Nualinti augalai gali sunkiau ištverti žiemą", – aiškino J.Rimkienė.

Lieja naktį

Miesto centre neseniai pasodinti medžiai laistomi tamsiuoju paros metu. Specialus autotransportas gatvėse pasirodo 1 val. nakties.

"Kai tokie orai, tenka laistyti viską, net ir didelius medžius. Turgaus, Tiltų, S.Šimkaus gatvėse medžius liejame kasnakt", – teigė J.Rimkienė.

Savaitgalį uostamiestis sulaukė lietaus, tad gyventojai puolė piktintis, kad esą biudžeto lėšos švaistomos be reikalo.

"Lietus tik dulkes nuplovė, gilesnių žemės sluoksnių net nepasiekė. O rožėms reikia bent 15–20 cm gylio drėgmės, tik taip jos pasisotina vandeniu", – aiškino J.Rimkienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

xxx

tai nieko, persodins iki kito karto, juk eu daug moka uz juos, ir dar tiems brandziu medziu rovejams ir stagareliu sodintojams milijonai i kisene nuseda

Žvalgyba

O Viešpatie? Ar čia "Klaipėdos" vedamasis? Asta, ką veiki su Pocyla po darbo? Juk nuvažiuokite ir palaistykite medelius! Nafiga, apie tai rašyti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS