Sužavėjo žvejų muziejus Esbjerge | Diena.lt

SUŽAVĖJO ŽVEJŲ MUZIEJUS ESBJERGE

Danijos Šiaurės pajūrio miestas Esbjergas nuo seno garsėja jūrinės žvejybos tradicijomis, šio miesto pakraštyje veikia ypatingas muziejus.

Reklama galima pasitikėti

Pasitaikė proga apsilankyti didžiausiame Danijos žvejų muziejuje. Tikėjausi išvysti įspūdingą pastatą, bet iš pirmo žvilgsnio jis nuvylė. Pamišę dėl kraštovaizdžio didžiulio ploto pastatą danai beveik „pakišo“ po žeme. Už tai jį supančioje aplinkoje tarp pajūrio kopų „išsibarstė“ mediniai žvejybos laiveliai, tinklų mezgimo dirbtuvės, kalvė, žuvų rūkyklos ir visokie kitokie žvejų kasdieninės veiklos atributai. Pasijauti tarsi pajūrio žvejų kaimelyje.

Nustebino ir geranoriškas požiūris į lankytojus. Nei salėse, nei lauke niekur nesimatė mūsų muziejams įprastų senučių, tai snaudžiančių savo krėsluose, tai piktai perspėjančių „Nieko nelieskit!“. Esbjergo žuvininkystės ir jūrų muziejuje niekas nedraudžia užlipti ant seno laivo denio, užsukti į pašiūrę, kurioje tinklus taiso kaip gyvas paniuręs senis. Prizipažinsiu vos nesuklydau: ar čia sėdi pavargęs muziejaus lankytojas, ar tik puikiai pagamintas muliažas.

Vaikams - tikras rojus. Jie glosto ruonių iškamšas, velkasi pingvinų kostiumais, krykštauja prie akvariumų, kuriuose plaukioja įvairiausio dydžio ir spalvų žuvys. Lauke yra įrengta vaikų žaidimo aikštelė. Didžiausia lankytojų grūstis būna tada, kai vidurdienyje šeriami ruoniai.

„Žuvininkystės ir jūrų muziejus siūlo pasisemti patrauklios patirties visai šeimai“ – toks plakatas kabo prie įėjimo.

Pasirodo, kad kartais galima ir reklama pasitikėti.

Perkelti žvejų namai

Esbjergo muziejaus kūrimo idėjos autorius žurnalistas Hakonas Mielche. Jis dar prieš Antrąjį pasaulinį karą rašė, kad Danija privalo turėti žvejybos muziejų. Jis pristatytų danų žvejybos kultūrą, istoriją ir technologijas, tapti patraukliu langu į jūrą. Žurnalisto iškelta idėja įgyvendinta po karo.

Žuvininkystės ir jūrų muziejus buvo įkurtas 1968 metais. Pirmiausia jame pradėjo veikti žvejybos istorinė paroda ir akvariumas, pritaikytas jūros žuvims. 1976 metais muziejuje įrengtas baseinas ruoniams. 1989 m. po atviru dangumi įrengta pakrančių žvejų kaimelių, uostų ir medinių laivų statyklos ekspozicija. Žvejų namai buvo perkelti iš Esbjergo uosto ir apylinkių.

Čia taip pat galima aplankyti originalų bunkerį, kurį per karą pastatė vokiečių kareiviai.

Pastaraisiais metais muziejus pasipildė naujais priestatais. Juose įsikūrė biblioteka, archyvas, mokslinių tyrimų padalinys ir kitokios tarnybos. Buvo restauruotas ir išplėstas sūraus vandens akvariumas. Pasak muziejaus darbuotojų, planuojama plėsti mokslinius tyrimus tarptautiniu mastu, plėtoti plataus spektro vaikų ir jaunimo švietimą jūrų gyvūnijos ir laivybos temomis.

2018 metais muziejus švęs savo veiklos 50-metį. Jubiliejų jis pasitiks atsinaujinęs, tapęs vienu moderniausiu žvejybos muziejų Skandinavijoje.

Muziejaus lobynas

Papasakoti apie tai, ką mačiau muziejuje nėra taip paprasta. Vien tik su žvejybą susijusią kolekciją sudaro apie 2000 objektų. Jie apima istorinį laikotarpį nuo viduramžių iki XX amžiaus vidurio. Tai – pagrindinės žvejybos įrankių rūšys, žuvų perdirbimo priemonės, žvejų darbo rūbai, didelės ir mažos žvejybos valtys. Tik čia galima pamatyti kaip seniau ūdomis buvo žvejojamos menkės, kokiais tinklais gaudė plekšnes, kokios seniau buvo įmantrios ungurių gaudyklės.

Jūreivystės istorijos mėgėjams tikra palaima turėtų būti užėjus į salę, kurioje veikia didelė paroda, pasakojanti apie laivyba Danijos Vatų jūroje ir pasaulyje. Vatų jūra vadinasi jūros potvynių apsemiami pajūrio žemumų ruožai, besitęsiantys 500 kilometrų Vokietijos, Nyderlandų ir Danijos pakrantėmis. Tai viena svarbiausių migruojančių paukščių susitekimo vieta ir didžiausia vientisa tokio tipo ekosistema pasaulyje. 2009 metais ji buvo įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą.

Ši vietovė susijusi ir su Danijos laivyba, prasidėjusia dar vikingų laikais. Esbjergas, Ribe ir Fanio buvo vieni svarbiausių šios pakrantės uostų ir miestų. Seniau čia plaukiojo daugybė burinių laivų, gabenusių įvairiausias prekes: medieną, šiaudus, grūdus, malkas, žuvis. Vienas įspūdingas maketas vaizduoja, kaip į laivus buvo kraunami gyvi galvijai. Stenduose labai daug burinių laivų modelių ir istorinių nuotraukų iš jūreivių ir uosto krovikų gyvenimo.

Muziejus turi didelę kolekciją senų jūrlapių ir laivų brėžinių, navigacijos prietaisų, daug nuotraukų apie danų žvejybą ir jūreivystę, keliolika tūkstančių dokumentų susijusių su Danijos žvejyba ir jūreivyste. Iš turimų muziejaus fondų ruošiamos teminės parodos.

Jei kam nusišypsos laimė pakeliauti po Daniją, nepraleiskite progos apsilankyti ypatingame Esbjergo muziejuje. Nepasigailėsite.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS