Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai | Diena.lt

ŠVIESŲ FESTIVALIO PROGRAMOJE – ĮSPŪDINGI REGINIAI

  • 2

Vasario 15–17 d. į šviesų jūrą kviečianti Klaipėda naują atkurtos Lietuvos šimtmetį ragina pasitikti žengiant pro įspūdingus Italijos menininkų „Šimtmečių vartus“, kurie centrinę miesto arteriją pavers šviečiančiu stebuklu. Festivalio programoje – pora dešimčių intriguojančių projektų, šviesos instaliacijų, specialiai sukurtų Klaipėdai bei skirtų istoriniam valstybės šimtmečiui. Festivalis lankytojų lauks 18–23 val.

Apkeliavo visą pasaulį

Šviesos ir muzikos šou „Šimtmečių vartai“ vyks Turgaus g. (atkarpoje nuo Teatro aikštės iki Turgaus ir Tiltų g. sankryžos). Aplankę Klaipėdos šviesų festivalį, aplankysite ir Italiją – žavingą, ryškią ir nepamirštamą. Festivalio epicentre – Turgaus gatvėje pasitiks nepamirštamas, milžiniškas Italijos menininkų grupės „Marianolight“ projektas ,,Šimtmečių vartai“.

Spalvingos ir elegantiškos projekto šviesos atspindi pietų Europos tradicijas ir šimtmečio dvasią. Ši įspūdinga šviesos ir muzikos sintezė džiugins viena diena ilgiau nei kiti festivalio projektai – iki vasario 18 d. Net keturis vakarus lankytojus pasitiks septyni skirtingi šviesos ir muzikos šou, tarp kurių – ir speciali dedikacija Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. „Šimtmečių vartų“ tunelio, sudaryto iš medinių arkų, ilgis – 200 metrų. Šis italų menininkų projektas jau apkeliavo visą pasaulį bei puošė mados namus „Dolce & Gabbana“, „BVLGARI“, „Louis Vuitton“. ,,Marianolight“ yra viena iš seniausių Italijos įmonių, kurios tradicijas nuo pat įsteigimo 1898 m. tęsia pati Marianų šeima. Už indėlį į Italijos kultūros puoselėjimą ir tradicijų saugojimą ,,Marianolight“ apdovanota specialiu Italijos prekybos rūmų ženklu.

Spalvingos instaliacijos

Šviesų instaliacija „Lietuvos valstybės simboliai“ nušvis ant Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bokšto Lietuvos vėliavos spalvomis, primindama istorinį faktą, kad 1988 m. spalio 20 d. čia suplevėsavo trispalvė. Šimtmetį simbolizuos mirgantis lempučių šimtukas ir į dangų kylantys šviesos spinduliai.

Šviesų instaliaciją „Šimtmečio laiko juosta“ bus galima stebėti parkelyje prie Danės krantinės. Šviečiančių kolonų instaliacija pristatys Klaipėdos istorijos datas šimtmečio šviesoje. 4 kubai – 4 istoriniai laikotarpiai: Nepriklausomybė (1918/1923–1939), karas (1939–1945), sovietinis laikotarpis (1945–1990), Nepriklausomybė (1990–2018 m.). Projekto autorius – Jurgis Malinauskas.

Šviesų instaliacija „Jie buvo čia“ įsikurs Danės skvere prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“. Projekto autorius Alexanderis Reichsteinas (Suomija) teigia, kad anksčiau gyvenę žmonės neišnyksta be pėdsakų: jie esti tol, kol juos prisimename ir įsivaizduojame. Šioje instaliacijoje pristatoma 40 UV spinduliuotėje švytinčių, beveik nematerialių, iš vielos išlenktų istorinių figūrų, kurios „atgaivinamos“ šiuolaikinėje aplinkoje.

Interaktyvūs žaidimai

Interaktyvi vaizdo projekcija-žaidimas „Lietuvai – 100“ papuoš skverą prie burlaivio „Meridianas“. Įkvėpta šimtmečio spalvų, ji kviečia mažus ir didelius tapti kūrėjais, žaisti ir judėti. Atraskite tai, kas paslėpta, ir prisiminkite legendinį žaidimą „Tetris“ arba susipažinkite su juo. Projekto autorius – „Gluk Media“.

Skveras prie burlaivio „Meridianas“ pakvies „Sėdėti spalvotai“. Prisėsti žiemą ant paprasto suoliuko yra drąsu, o prisėsti ant spalvoto suoliuko – smagu. Jei atsinešite karštos arbatos – ją gurkšnokite čia. Projekto autorius – UAB „Gatvių apšvietimas“.

Kelis kartus per metus, didžiųjų miesto renginių metu, Klaipėdos dangų nusagsto tūkstančiai ryškių lempučių, transformuojančių erdves, įkvepiančių ir gaivinančių net ir tamsiausią skverą. Toks „Žvaigždėtas dangus“ bus Meno kieme (Daržų g. 10). Čia bus galima svajoti! Projekto autorius – VšĮ „Klaipėdos šventės“.

Dienovidžio skvere (Pasiuntinių g. ir Tomo g. sankirtoje) po lempučių šviesomis suksis „Vaikystės karuselė“. Mažiesiems tai patiks. O gal ir dideliems?

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (Didžioji Vandens g. 2) veiks interaktyvi šviesos ir garso instaliacija „Matrix“ – spalvų ir garso santykių paieška. KKKC pirmojo aukšto fojė – šviesų žaismas ir žaidimas. Čia įrengta nuolat kintanti dinaminė spalvų plokštuma reaguos į garso sistemą, kurią valdys festivalio svečiai. Užeikite į vidų. Projekto autorius – Marius Ščerbinskas.

Pramogų erdvė

Šviesos instaliacija „Begalybė“ vilios į Šachmatų aikštelę (Kurpių g. ir Mėsininkų g. sankryžoje). Dar mokyklos laikais mus išmokė rašyt begalybę, tada begalybė atsirado mūsų žodyne, begalybę radome kosmose, begalybę randame kasdienybėje. Festivalio „Begalybė“ publikai labai, o gal iki begalybės patiks. Projekto autorius – Vėjas Aliukas.

Interaktyvi instaliacija „Katinas džentelmeno veidu po Kalvių skvero ąžuolu“ papuoš Klaipėdos senamiestį (Kalvių g. ir Pasiuntinių g. sankirtoje). Legendinis senamiesčio katinas džentelmeno veidu papasakos savo istoriją. Katinas neatsilieka nuo šiuolaikinių technologijų, todėl nereikėtų pamiršti pasiimti savo išmaniojo įrenginio su QR kodo nuskaitymo programėle. Projekto rengėjas – saugos tarnyba „Argus“.

Miesto širdyje – Teatro aikštėje bus pramogų erdvė su joje išbarstyta šviečiančių objektų kolekcija. Namo parsinešti nebus galima, bet kolekcionuoti akimirkas – maloniai prašom. Čia bus galima rasti ir daugybę Šviesų festivalio bei Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtų skanumynų, o svarbiausia – didžiausią ir stilingiausią užrašą LIETUVA! Projekto autorius – Karolis Pronckus.

Laivų karavanas

Aikštelėje prie Neringos skulptūros (Kūlių Vartų g.) bus galima pamatyti šviesų ir vaizdo instaliaciją „Kaukė-karnavalas“. Karnavalai būna ryškūs ir linksmi. Instaliacijos centre – karnavalinė kaukė, kuri šviesomis ir vaizdais kvies pažinti įvairių pasaulio karnavalų emocijas. Projekto autorius – Janis Petersonas ir „SIA Artistic“ (Latvija).

Šviesos instaliacija „Sutinkant laivus“ publikos dėmesio lauks Kruizinių laivų terminale. Nuo seno kelią laivams parodo šviesos, o šviečiančių statinių kompozicija spalvinę gamą keis kasdien, Vasario 16-ąją žaižaruodama trispalvėmis šviesomis.

Šiemet savo įkūrimo 70-metį mininti Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (Kanto g. 7) nustebins visus apsilankiusius. Ten nušvis tikras mažų ir didelių laivų ir laivelių uostas. Šviesų instaliacija „Laivų karavanas“ – šviečiantys laivai ir Lietuvos vėliavos spalvomis nušviesti pastato langai pasitiks kiekvieną festivalio svečią, leis pajusti jūrinę dvasią ir šventinę nuotaiką. Projekto autorius – Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla.

Klaipėdos parke prie E.Balsio menų gimnazijos (Statybininkų pr.) nušvis „Šviesų alėja“. Ilgamečiai festivalio partneriai pristatys šviečiančių objektų kolekciją, kuri, pabirusi po parką ir tvenkinį prie gimnazijos, sukurs šviečiančią erdvę pietinėje miesto dalyje. Šviesų instaliacijos projekto autoriai – Klaipėdos E.Balsio menų gimnazijos mokytojai ir moksleiviai.

Ir banknotų paroda

Vasario 14–18 d. 17–23 val. Renginių salėje (Žvejų g. 4) veiks Lietuvos banknotų paroda, skirta atkurtos Lietuvos šimtmečiui. Parodoje bus galima pamatyti visus Lietuvos banknotus nuo 1991-ųjų, įskaitant „maisto talonus“, kupiūras su klaidomis, daugumai nematytus bei apyvartoje nepasirodžiusius 100, 500 ir 1000 litų banknotus, taip pat 1991-ųjų Lietuvos banko Šiaulių skyriaus banknotus – centaurus bei litaurus, cirkuliavusius visuose Lietuvos tautinio olimpinio komiteto organizuojamuose renginiuose, vykusiuose 1991 m. liepos 27–rugpjūčio 4 d. Parodoje bus įrengtas ir ultravioletinis apšvietimas, kuris leis išvysti banknotų apsaugos ženklus. Visos ekspozicijos metu turėsime šilumos kampelį, kuriame lankytojai galės pasišildyti karšta kava ir arbata. Kolekcijos savininkas – Jevgenijus Sokolovas.

K.Donelaičio skvere atsiras „Skėčių alėja“. Lietuvos trispalvę simbolizuojantys skėčiai kvies miesto gyventojus bei svečius naujai pažvelgti į gerai pažįstamą erdvę. Aktyvūs Klaipėdos jaunuoliai prie Šviesų festivalio ne tik prisideda savo idėjomis, bet ir kviečia visus drauge paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. „Skėčių alėjos“ atidarymo renginys vyks vasario 16 d. 14 val. Projekto autorius – Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas“.

Bermudų trikampis

O pietinėje miesto dalyje (Smiltelės g. 5 arba Vingio g. 21) bus galima stebėti šviesų instaliaciją „Bermudų trikampis“. Šviesų festivalio Bermudų trikampis nėra baugus, bet tikrai nepažintas. Ar buvote ten kada nors? Tarp trijų daugiabučių namų kiemo viduryje suspindės veidrodinės šviesos. Projekto autorius – J.Petersonass ir „SIA Artistic“ (Latvija).

LCC menų galerijoje (Kretingos g. 36) iš Kauno kilęs ir Čikagoje ilgai gyvenęs menininkas Jonas Preisaitis 18–20 val. pakvies apžiūrėti savo darbų parodą. 25-erių grįžęs į Lietuvą, jis pradėjo mokytis LCC tarptautiniame universitete. Savamokslis menininkas naudoja akrilinius dažus – pirma nupiešia dalį vaizdo ir jį nufotografavęs kompiuteriu sudeda besikartojančių spalvų ir raštų mozaiką. Menininkas išsiskiria savo pomėgiu ryškioms spalvoms ir abstraktiems raštams. Anot autoriaus, mene sunku suklysti, nes visada galima ant viršaus užtepti naują spalvą, tam tik reikia laiko ir kantrybės.

Šviečiančiomis vitrinomis ir interjerais festivalyje prisistatys kavos ir mados namai: spalvas keičianti „Senosios Hansos“ lauko terasa, „Pramogų bankas“, „Max Coffee“, „Kavos architektai“, „Anikės kavinė“, išskirtinių drabužių butikas „Kopa“. Projekto autorius – VšĮ „Klaipėdos šventės“ kartu su Klaipėdos senamiesčio sąjunga ir kitais verslininkais.

Degs gerumo žvaigždė

Vasario 15 d. 19–22 val. Lietuvos verslo kolegijos studentai pakvies į studentišką terapinę ekskursiją „100 žingsnių į šimtmetį“ (Turgaus g. 21).

Tą patį vakarą 18 ir 19 val. Klaipėdos lėlių teatras rodys spektaklį „Tėtis ir jūra“. Jame pasakojimas apie tėtį ir jo pasaulį kuriamas pasitelkus pojūčius, šviesas, šešėlius, atspindžius, muziką. Spektaklis skirtas visiems vaikams nuo ketverių iki begalybės metų, tačiau tik tiems, kurie linkę pastebėti ir pajusti keistus dalykus. Bilietus į spektaklį platina „Tiketa.lt“ ir Klaipėdos lėlių teatro kasa.

Vasario 15 ir 16 d. 19–22 val. šalia Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos esantys studentų namai (Karklų g. 2 / Kalvos g. 8) taps „Šimtmečio švyturiu“. Šviesų lazeriai kurs didžiulio švyturio įvaizdį, o languose įvairiomis spalvomis šviečiantys skaičiai – šimtmečio minėjimo dvasią. Projekto autorius – Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla.

Vasario 16 d. 18 val. Karlskronos aikštėje pradės degti „Gerumo žvaigždė Lietuvai“ – taip Klaipėdos šviesų festivalį ir Lietuvos šimtmetį papildys Maltos ordino pagalbos tarnyba. Projekto autoriai – Maltos ordino pagalbos tarnyba ir VšĮ „Klaipėdos šventės“.

Tą patį vakarą nuo 21 val. socialiniame klubas „Raketa“ (Bangų g. 5A) – Šviesų festivalio „dūzgės“ – speciali muzikos ir šviesų programa. Projekto autorius – VšĮ „Neringa FM“.

Augintinių paradas

Vasario 17 d. 18–20 val. Klaipėdos senamiestyje, skvere prie burlaivio „Meridianas“ vyks atšvaitų dalijimo akcija „Būk saugus visada!“ Akcijos metu gyventojams bus nemokamai dalijami atšvaitai, pasakojama apie jų naudą ir būtinybę. Projekto autorius – Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Šviečiantis augintinių paradas „Draugystės žygis“ 20 val. startuos Teatro aikštėje. Gyvūnų mylėtojai kviečiami į tradiciniu tampantį naktinį paradą, kurio metu nuo Taravos Anikės skulptūros (Teatro aikštė) iki „Senamiesčio sargo“ žygiuos šviečiantys keturkojai. Šeimininkai kviečiami papuošti keturkojus šviečiančiais pasaitėliais, lemputėmis, aktyviai dalyvauti bei kurti šventinę nuotaiką. Šį kartą eisenos priekyje žygiuos Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kinologai ir keturkojai pareigūnai. Registracija www.sviesufestivalis.lt Numeriai augintiniams bus suteikti likus pusvalandžiui iki renginio (Teatro a.). Prieš metus keturkojų eitynėse žygiavo per 200 šeimininkų ir jų augintinių. Vakarą vainikuos karaliaus ir karalienės rinkimai. Projekto autoriai – VšĮ „Klaipėdos šventės“ ir Karolis Pronckus.

Renginio organizatorius VšĮ „Klaipėdos šventės“ kviečia ne tik lankyti festivalio projektus, bet ir juos fotografuoti. Gražiausias nuotraukas prašo siųsti el. paštu renginiai@jurossvente.lt iki vasario 20 d. Visos gautos nuotraukos papuoš socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą „Klaipedos sventes“ bei „Instagram“ paskyrą „Jurossvente“. Konkurso laimėtojų laukia šaunūs prizai. Būk ryškus!

GALERIJA

  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
  • Šviesų festivalio programoje – įspūdingi reginiai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Neptūne,

Kiek verygų įkalei, kad taip nerišliai mintis dėlioji? Nieko suprasti neišeina, gal paaiškintum, kai prasiblaivysi.

Neptunas

Nuo 2004m Lietuva vel tapo priklausoma nuo europos, taip, kad vel nepriklausome pardave ir tapo priklausoma nuo paramos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS