Primena: tamsoje atšvaitai – privalomi | Diena.lt

PRIMENA: TAMSOJE ATŠVAITAI – PRIVALOMI

Tamsiu paros metu atšvaitų nenešiojantys gyventojai kelia grėsmę tiek sau, tiek vairuotojams. Nors Kelių eismo taisyklės įpareigoja pėsčiuosius ir dviratininkus turėti atšvaitus, tačiau dažniausiai suaugusieji pasirūpina tik vaikų saugumu, o patys apie save pamiršta.

Atšvaitai, pasak pareigūnų, gali išgelbėti gyvybę. Nustatyta, kad tamsoje neapšviestu keliu einančius pėsčiuosius vairuotojai pastebi likus tik apie 20–30 metrų iki jų.

Atšvaitą turintį pėsčiąjį vairuotojas, įjungęs trumpąsias šviesas, pastebi iš 140 metrų, o įsijungęs ilgąsias – iš 300 metrų atstumo. Tokio atstumo vairuotojui pakanka saugiai sumažinti važiavimo greitį ar prireikus sustabdyti automobilį.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus pareigūnų duomenimis, Kelių eismo taisyklės įpareigoja pėsčiuosius, dviratininkus ir elektrinių mikrojudumo priemonių vairuotojus įvertinti eismo padėtį ir, esant blogam matomumui bei tamsiu paros metu, turėti atšvaitus ar neštis žibintą.

Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių. Pakabinamą ar prisegamą atšvaitą rekomenduojama prisegti prie kišenės, dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje. Atšvaitą-juostelę uždėti ant drabužių rankovės ar kojos blauzdos srityje.

Jei žmogus turi tik vieną atšvaitą, jį prisisegti prie drabužių reikia dešinėje pusėje taip, kad automobilių žibintai jį apšviestų.

Už atšvaito neturėjimą gali būti skiriama bauda nuo 20 iki 40 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

žingsnis kairėn ar dešinen sušaudymas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS