Tarnybų akiratyje – „Laukinių vakarų salūnas“ | Diena.lt

TARNYBŲ AKIRATYJE – „LAUKINIŲ VAKARŲ SALŪNAS“

Palangos centre įsikūrusio naktinio klubo "Laukinių vakarų salūnas" veikla susidomėjo daugybė tarnybų. Po šimtais skaičiuojamų nusiskundimų dėl viešosios tvarkos pažeidimų tyrimo ėmėsi higienistai, ugniagesiai ir kiti pareigūnai. Paaiškėjo net tai, jog valstybinių institucijų panosėje 20 metų stovėjo nelegalus statinys, o pats naktinis klubas oficialiai turėtų būti kino teatras, nes būtent tokia šio objekto paskirtis.

Sulaukė sankcijų

Šio naktinio klubo veikla erzelį kurorte kėlė nuo pat sezono pradžios. Dėl triukšmo ir viešosios tvarkos pažeidimų buvo kviečiami Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai, o naktinį siautulį teko tramdyti ir kurorto policijai.

Pareigūnai suskaičiavo, jog vien 2015–2017 m. dėl "Laukinių vakarų salūno" gauti 278 pranešimai, iš kurių 145 – dėl viešosios tvarkos pažeidimų – triukšmo, muštynių viešoje vietoje. Buvo pradėti septyni ikiteisminiai tyrimai.

Pastatą nuomojančios mažosios bendrijos "Gaumena" atstovas, nenorėjęs viešinti pavardės, tikino, esą šie skaičiai yra perdėti, o pati įmonė tikrintojų sulaukia kone kasdien.

"Per dieną – po tris tikrintojus. O ką mes galime padaryti? Gal kažkas su kažkuo nesusitarė? Bet tokio puolimo, manau, nesulaukė nė viena Palangoje dirbanti įstaiga", – tikino "Laukinių vakarų salūno" valdytojas.

Už alkoholį – teismas

Palangos miesto savivaldybės administracijos Juridinio ir personalo skyriaus vedėjas Petras Kaminskas patikino, jog šiame naktiniame klube veiklą vykdanti mažoji bendrija "Gaumena" buvo įspėta imtis operatyvių priemonių sumažinti arba visiškai pašalinti viešosios tvarkos pažeidimus.

"Priešingu atveju bus skubos tvarka svarstomas klausimas dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo. Kadangi situacija dėl viešosios tvarkos pažeidimų nepagerėjo, atsižvelgdama į tai Palangos miesto savivaldybės taryba ėmėsi priemonių – prekybos vietoje šių metų liepą apribojo prekybos alkoholiu laiką nuo 1 val. iki 8 val.", – pabrėžė P.Kaminskas.

Tačiau šis draudimas išsilaikė tik savaitę.

Klaipėdos apygardos administracinis teismas patenkino šį naktinį klubą valdančios mažosios bendrijos "Gaumena" prašymą ir laikinai sustabdė savivaldybės direktoriaus įsakymo galiojimą, kol įsiteisės teismo sprendimas šioje byloje.

Naktinių pramogų teikėjams pavyko Klaipėdos apygardos administraciniam teismui įrodyti, jog be alkoholio jų verslas esą bankrutuos.

"Jei teismas patikėjo mūsų argumentais, vadinasi, tiesos tame yra. Mes vykdome veiklą ne tik Palangoje. Vilniuje tokių dalykų neteko patirti", – aiškino sostinėje registruotos mažosios bendrijos "Gaumena" atstovas.

Kol kas sprendimu šioje byloje net nedvelkia, šalys pateikinėja teismui atsiliepimus, o posėdžio data nėra aiški.

Terasa – nelegali?

Pradėjus domėtis ir kitomis šio naktinio klubo veiklos aplinkybėmis, paaiškėjo, jog du dešimtmečius Palangos centre salūnas klientus priima, sodina ir maitina nelegaliai pastatytoje terasoje.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nežinia dėl kokių priežasčių 20 metų nematė reikalo ir nesiaiškino, kokiu būdu pačiame miesto centre esanti pasilinksminimo įstaiga apaugo ir kitais priestatais.

Dienraščio duomenimis, prašymą pagal tuomet galiojusią tvarką išduoti statybos leidimą Palangos savivaldybei buvo teikęs prieš du dešimtmečius pastatą valdęs "Lietuvos kinas".

Valstybei priklausiusi įmonė "Lietuvos kinas" 1995 m. buvo reorganizuota į specialios paskirties uždarąją akcinę bendrovę.

Būtent ji tuomet valdė Palangoje žinomą kino teatrą "Jaunystė".

Tačiau kino teatre šeimininkauti buvo įleisti ne meno atstovai, o verslininkai.

Šaltinių teigimu, pastatą nuomojusi įmonė su "Lietuvos kinu" turėjo sutartį, kuria įsipareigojo atlikti einamuosius pastato remontus bei rūpintis nuomojamų patalpų būkle.

Tuomet ir buvo sumanyta įrengti terasą priešais kino teatro įėjimą. Jo įrengimą esą finansavo tuomečiai nuomininkai, tik po kurio laiko įmonės "Lietuvos kinas" vadovai susizgribo, jog šios terasos įteisinimas jiems visai nėra naudingas.

Registrų centre įregistravus statinį, nuomininkai esą būtų įgiję teisių, o planuotas pastato pardavimas nebūtų buvęs toks sklandus, nes pretenzijas būtų galėjusi reikšti nuomininkų įmonė, pastačiusi ir įteisinusi terasą.

Statybos leidimo nerado

Peržvelgus šio kurorto centre esančio sklypo dokumentus, matyti, jog iš tiesų beveik 23 arų sklype iš pradžių buvusio kino teatro plane terasa net nebuvo pažymėta.

1997 m. rengtuose namų valdos žemės sklypo ribų dokumentuose pažymėta, jog priešais kino teatrą esanti erdvė į J.Basanavičiaus gatvę esą yra išklota betono plytelėmis. Vidinis dviejų aukštų pastato kiemas, pasak dokumentų, – lietas betonas.

Archyve yra išlikęs įrašas, jog "Lietuvos kino" užsakymu parengtas dengtos lauko terasos projektas, kuris Palangos savivaldybėje buvo suderintas 1998 m. gruodžio 21 d.

Tačiau duomenų apie statybos užbaigimą Palangos miesto savivaldybė neturi.

"Žemės sklype J.Basanavičiaus g. 16 esanti terasa neturi statybą leidžiančio dokumento ir viešajame Nekilnojamojo turto registre šiandien nėra įregistruota", – patvirtino Palangos miesto savivaldybės administracijos Juridinio ir personalo skyriaus vedėjas P.Kaminskas.

2012-ųjų rudenį valstybės valdomas "Lietuvos kinas" esą be Kultūros ministerijos žinios kino teatrą pardavė už 1,4 mln. litų.

Spaudoje buvo rašyta, jog kino teatro "Jaunystė" pastato pardavimu domėjosi teisėsauga, pasipiktinimą dėl iššvaistyto turto reiškė tuometis kultūros ministras Šarūnas Birutis, tačiau iki rimtesnių bylų dėl šio sandorio taip ir nebuvo prieita.

Išskirtinėje vietoje – specialios sąlygos?

Palangos miesto istorinės dalies specialiajame plane būtent šis sklypas kažkodėl turi tam tikrų mįslingų išskirtinumų.

Teritorija tarp Rąžės upės ir J.Basanavičiaus gatvės specialiajame plane pažymėta kaip raudona zona, vadinama vilų teritorija.

Tačiau būtent ties šiuo sklypu ji baigiasi ir teritorija jau priskiriama T3 "zonavimui", o tai įvardinta kaip laisvo planavimo užstatymo teritorija. Nors kitapus J.Basanavičiaus gatvės esantis sklypas, priešais buvusį kino teatrą, vis dar priskiriamas griežto reglamentavimo vilų zonai.

Plane šiam ir greta esančiam sklypui priskirtas 4 numeriu pažymėtas reikalavimas, kuris dokumentuose išaiškintas taip: "Žemės sklypo užstatymo intensyvumas – nereglamentuojamas".

Tinklalapio "Regia.lt", teikiančio regionų geoinformacinės aplinkos paslaugą, duomenimis, šio J.Basanavičiaus gatvėje esančio sklypo ribos driekiasi faktiškai sulig lauko terasos paskutiniais staliukais.

Tai reikštų, jog bet kuri valstybinė institucija be vargo gali įsitikinti, ar pasilinksminimo paslaugas teikiančio objekto veikla išlaiko atstumus nuo viešosios erdvės – J.Basanavičiaus gatvės, ar ne.

Po skundo ėmėsi tyrimo

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Ligita Luščiauskaitė į dienraščio "Klaipėda" klausimą dėl statinių teisėtumo 16 numeriu pažymėtame J.Basanavičiaus sklype atsakė itin šykščiai.

"Šiuo metu nagrinėjamas skundas dėl minimo objekto, esančio J.Basanavičiaus gatvėje, Palangoje. Apie nagrinėjimo rezultatus informuosime papildomai", – teigė atstovė.

Baras – ne kultūros įstaiga

Nemalonumų sulaukusios nuomininkų įmonės "Gaumena" atstovas žurnalistams tikino, jog ne nuomininkas terasą statė, ne jis turėtų už ją ir atsakyti.

"Jei 15 metų niekam terasa neužkliuvo, kuo mes čia dėti? Jos statyba ir dokumentai yra pastato savininko rūpestis. Šimtą metų salūnas atrodė taip – su terasa. Tik kažkodėl šiais metais sunerimta. Kodėl 15 metų niekam klausimų nekilo?" – klausė įmonės atstovas.

Kaip "Gaumena" gavo leidimą veiklai vykdyti, nes šiuo metu šio pastato paskirtis vis dar yra įvardinta kaip kultūros?

Naktinio klubo, kavinės, baro veikla, mūsų manymu, negali būti laikoma kultūrine.

"Palangos miesto savivaldybės vertinimu, pastatas yra naudojamas ne pagal paskirtį, kadangi viešajame Nekilnojamojo turto registre šiame žemės sklype esantis pastatas įregistruotas kaip kino teatras, o pastato pagrindinė naudojimo paskirtis yra kultūros. Todėl manome, kad maisto tvarkymo pažymėjimo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba neturėtų išduoti. Naktinio klubo, kavinės, baro veikla, mūsų manymu, negali būti laikoma kultūrine", – dienraštį patikino Palangos miesto savivaldybės administracijos Juridinio ir personalo skyriaus vedėjas P.Kaminskas.

Ieškojo karšto vandens, bet nerado

Beje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai iš tiesų neseniai lankėsi "Laukinių vakarų salūne".

"Buvo gautas pranešimas dėl nusiskundimo tualetų skaičiumi, taip pat buvo keliamas klausimas dėl karšto vandens nebuvimo baro lankytojams skirtame tualete", – teigė Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorė Virginija Grigalauskienė.

Iš tiesų tualete neradę karšto vandens, inspektoriai aiškino, jog tai tėra nedideli nusižengimai, o baro valdytojus įspėjo pašalinti trūkumus.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai taip pat lankėsi salūno patalpose. Neoficialiais duomenimis, tai, ką jie rado tikrinamose patalpose, pareigūnus taip pat nustebino. Aiškinama, jog apie patikrinimo rezultatus bus pranešta vėliau.

Žinojo, jog dirbs kine

Salūno nuomininkai tikino, jog šį pavasarį, pasirašius pastato nuomos sutartį, jiems patiems iškilo klausimas, kaip veiks naktinis klubas, jei pastatas vis dar įregistruotas kaip kino teatras?

"Mes tai pastebėjome ir kreipėmės į savivaldybę. Tačiau dar šį pavasarį buvo išduota licencija veiklai vykdyti, vadinasi, niekas problemų nematė, kad pastato paskirtis tokia", – situaciją paaiškino įmonės "Gaumena" atstovas.

Jis tikino, jog buvo informuoti, kad jei įstaiga dirbs patalpose, kurios naudojamos ne pagal paskirtį, jai gali būti netaikomos nekilnojamojo turto lengvatos.

"Išeitų, jog sankcija – tik didesnis nekilnojamojo turto mokestis. Visoje Lietuvoje pilna įstaigų, kurioms leidimai išduoti veikti pastatuose, naudojamuose ne pagal paskirtį. Ir problemos niekas nemato. Tačiau nėra aišku, kas čia dedasi. Po 15 metų kažkam nutiko kažkoks nušvitimas ir pasipylė tikrintojai. Tik kažkodėl tai nutiko po to, kai pasikeitė pastato valdytojai. Kyla klausimas, ar problema nėra kituose dalykuose?" – retoriškai klausė verslininkas.

Per mėnesį – 88 eurų atlyginimas

Ar Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įvertins tą aplinkybę, jog vadinamasis higienos pasas išduotas įmonei veiklą vykdyti kino teatre?

Paaiškėjo, jog klausimų salūno valdytojams gali turėti ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai.

Skunde tarnyboms pažymėta, jog niekas nesiaiškino, kodėl salūno darbuotojus neva buvo leidžiama apgyvendinti šalia pastato esančiuose priestatuose.

Esą įmonė "Gaumena", kuri šį sezoną veiklą vykdo ne tik "Laukinių vakarų salūne", bet ir naktiniame klube "Mojo Lounge", "Buddha Bar", tinklalapio "rekvizitai.lt" duomenims, šiose įstaigose įdarbino 40 darbuotojų.

Skelbiama, jog birželį įmonė mokėjo vos 88,47 euro vidutinį atlyginimą, neatskaičius mokesčių.

Tokie skaičiai turėtų kelti nuostabą ne tik Mokesčių inspekcijai, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai, kuri turėtų susidomėti, kokiu būdu įmonei pavyksta prisikalbinti plušėti keturias dešimtis žmonių, jiems mokant tokį menką atlygį?

Tačiau dar įdomiau, iš kokių pajamų ši įmonė įstengia už patalpų nuomą pakloti šimtus tūkstančių?

Beje, Registrų centras praneša, jog ši įmonė dvejus metus iš eilės yra nepateikusi finansinių ataskaitų, tad klausimų dėl jos veiklos tik daugėja.

Šaltinių teigimu, dalis "Gaumenos" darbuotojų iš tiesų buvo apgyvendinti vadinamuosiuose svečių namuose.

"Mes neradome tokios informacijos, jog ši įmonė siūlytų patalpas nuomai. Taip, vadinamąjį higienos pasą poilsio patalpoms išduodame mes, tačiau situacija nėra aiški iki galo. Darbuotojų apgyvendinimo sąlygomis ir leidimais turėtų pasidomėti ir Darbo inspekcija", – dienraščiui aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai.

Užmačiose – antra terasa?

Salūne registruotų ar įteisintų svečių namų nepavyko rasti ir žurnalistams, nors viena aplinkybė atskleidžia, jog toks objektas galėjo egzistuoti.

Internete viešai skelbiama, jog "Laukinių vakarų salūnas" yra parduodamas.

Viename skelbimų buvo pažymėta, jog už 852,37 kvadratinių metrų ploto objektą prašoma 1,1 mln. eurų. Ši pastato kaina pavasarį jau buvo kritusi aštuoniais procentais, tad galima spėti, jog pirkėjų susidomėjimo kol kas nėra.

Skelbime pažymima, jog po pastatu esantis beveik 23 arų sklypas išnuomotas iš valstybės iki 2046 m. kovo 2 d.

"Pastatą labai seniai pardavinėja. Bet neranda pirkėjo. Girdėjome visokių gandų, esą visi šie veiksmai yra tik dėl to, jog būtų sumažinta pastato vertė", – dienraščiui prasitarė įmonės "Gaumena" atstovas.

Taip pat skelbiama, jog pastatas gali būti nuomojamas dalimis. Skelbime pažymima, jog patalpos labiausiai tinka vykdyti restorano ar naktinio klubo veiklai.

Už baro ir lauko terasos nuomą prašoma 120 tūkst. eurų sezonui, už vidinės salės su scena, persirengimo kambariais ir du barus – 100 tūkst. eurų, už virtuvę – 100 tūkst. eurų.

O štai už svečių namus prašoma vos 21 tūkst. eurų.

Tikėtina, kad jais vadinami priestatai, kurie nežinia kada ir kokiomis aplinkybėmis išdygo šalia pasilinksminimo įstaigos.

Skelbiama net tai, jog esą galima įrengti antrą terasą su staliukais upės pusėje, virtuvę įrengiant vietoj svečių namų.

Kol kas valdininkams nepavyko rasti lauko terasos statybos dokumento bei jos įteisinimo. tad kyla klausimas ar jiems pavyks rasti vadinamųjų svečių namų dokumentus?

GALERIJA

  • Dokumentai: Statybų inspekcija vis dar ieško šios salūnui priklausančios terasos statybos dokumentų.
  • Priestatai: klausimų kilo ir dėl pastatą supančių priestatų, kurių vienas vadinamas svečių namais, tačiau apie tokius valstybinės institucijos nėra net girdėjusios.
  • „Sodros“ duomenimis, šią vasarą „Gaumenoje“ iš viso plušėjo 40 žmonių, tačiau mokesčių inspekcijai nekilo klausimų, kodėl oficialiai jiems buvo mokamas vos 88 eurų atlyginimas.
  • Archyvas: 1963 m. žurnalas „Švyturys“ publikavo štai tokią kino teatro „Jaunystė“ nuotrauką.
  • Tarnybų akiratyje – „Laukinių vakarų salūnas“
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Dejau ant..

Mojo kietai pavaro

dk

Nu ne! Zmones!!! 20 metu jokios valstybines institucijos sito "nemate".!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Taigi

gyvename stebuklų ir,,nežiniukų" šalyje jau trisdešimt metų.Gal jau gana institucijoms būti neżiniukais ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS