Teisinės pagalbos tarnyboje - keisti viražai (advokatai vadovui meta įtarimus) | Diena.lt

TEISINĖS PAGALBOS TARNYBOJE - KEISTI VIRAŽAI (ADVOKATAI VADOVUI META ĮTARIMUS)

Klaipėdos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorius Rimvidas Valančius lyg miklus tenisininkas kamuoliukus atmušinėja žeriamus priekaištus, esą jis savo reikmėms naudojantis tarnybinį automobilį ir darbe pasirodantis vos kelioms valandoms.

Klaipėdos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorius Rimvidas Valančius lyg miklus tenisininkas kamuoliukus atmušinėja žeriamus priekaištus, esą jis savo reikmėms naudojantis tarnybinį automobilį ir darbe pasirodantis vos kelioms valandoms.

Koordinatorė dangstė vadą?

Pirmadienį R.Valančius į savo darbo kabinetą įžengė 11.10 val. Iš tarnybos kiemo automobilį jis išvairavo 15.50 val.

Direktorius išvažiavo iš uostamiesčio, pasiekė Jakų žiedinę sankryžą ir pasuko į Šilutę. Tądien Klaipėdoje jis jokių susitikimų nebeturėjo.

Tai nebuvo išskirtinė diena. Klaipėdos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos skyriuje dirbančių advokatų teigimu, esą būtent tokiu laiku R.Valančius paprastai atvyksta ir išvyksta iš darbo.

Vakar 8.50 val. R.Valančiaus darbo telefonu atsiliepusi koordinatorė teigė, kad direktorius yra atvykęs į darbą ir "vaikštinėja kažkur čia pat".

Netrukus moteris pareiškė, kad R.Valančius išėjo į prokuratūrą, ir patarė paskambinti 12 val., esą tokiu metu jį tikrai būsią galima rasti darbo vietoje.

Prokuratūroje nematė

Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Vytautas Jurkevičius vakar susisiekė su budėtoju, kuris pasitinka kiekvieną prokuratūros lankytoją. Budėtojas patikino, kad iki 9.30 V.Valančius prokuratūroje nesilankė.

Tarp šių įstaigų yra ne daugiau nei 500 metrų atstumas.

12 val. atsiliepusi ta pati koordinatorė paaiškino, kad direktoriaus nebūsią darbe visą dieną, nes jis dalyvauja Šilutėje vykstančiose advokato Vaclovo Jucio laidotuvėse ir į darbą nebegrįš.

Paklausta, ar direktorius ryte buvo darbe, darbuotoja bandė sakyti jį mačiusi, bet staiga pradėjo aiškinti, kad nesėdi su juo viename kabinete, todėl negalinti atsakyti tiksliai.

Mašina – ne rodiklis

Apie tai, esą Klaipėdos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorius dirba itin trumpai, atvirai kalba ir tame pačiame pastate dirbantys advokatai.

Pasak advokato Leonido Zubanovo, kada R.Valančius būna darbe, nesunku spręsti iš prie pat tarnybos pastato (Herkaus Manto g. 37) durų stovinčio tarnybinio automobilio.

"Dažniausiai jis atvažiuoja prieš pietus, išvažiuoja po trečios valandos. Nemanau, kad įstatymas leidžia direktoriui dirbti tokiu darbo grafiku. Mano manymu, jis nesibaimina taip elgtis todėl, kad valdžia – toli", – kalbėjo advokatas.

Pats R.Valančius tvirtina, kad mašina prie durų jokiu būdu negali būti rodiklis, leidžiantis spręsti, ar jis yra darbe. Prisimindamas pirmadienį jis tikino darbe jau buvęs vos po 8 val., bet negalėjo pasakyti kelintą baigė darbą, teigė dirbęs visą darbo dieną.

Įtarė keršto planą

"Manau, aš žinau, kas ir kodėl kelia šį klausimą. Aš kai kuriems advokatams nurėžiu atlyginimus, kai kurie advokatai neteikia teismams pažymų dėl išlaidų priteisimo, todėl jie bando traktuoti, kad aš nedirbu visų valandų. Bet iš tiesų aš dirbu visas valandas. Mano darbotvarkė – labai užimta, aš susitinku su žmonėmis ir panašiai. Tie, kas skleidžia tokią informaciją, matyt, yra suinteresuoti vienais ar kitais būdais pakenkti mano reputacijai", – dalijosi įtarimais tarnybos direktorius.

Vardydamas savo pavaldinius R.Valančius minėjo, kad tarnyboje dirba aštuoni darbuotojai. Klaipėdoje pagal paslaugų teikimo sutartį paslaugas teikia 12 advokatų. Klaipėdos apskrityje 60 žmonių dirba pagal sutartis su tarnyba.

"Mano darbo zona yra visa apskritis, tai yra 11 rajonų. Būna konfliktų, tenka asmeniškai važiuoti jų aiškintis. Mano darbas yra ne vien tik sėdėti kabinete", – teisinosi R.Valančius.

Vakar jis tikino, kad darbo drausmės nepažeidinėja ir dirba net ilgiau nei jam priklauso. Tiesa, tarnybos direktorius pripažino, kad 8 valandą dažniausiai dar nebūna darbe, teigė čia atsirandantis tik apie 9 valandą.

"Aš turiu labai daug susitikimų su interesantais, tenka lankytis prokuratūrose. Va ir dabar po laidotuvių važiuoju į Tauragę, kur tvarkysiu tarnybos reikalus", – tvirtino R.Valančius.

Sekimas žemina orumą

Teisininkams toks R.Valančiaus darbas bado akis dar ir todėl, kad tarnyboje dirba bene trys darbuotojos, kurių pareiga sekti ir skaičiuoti kiekvieną antrinę teisinę pagalbą teikiančių advokatų darbo minutę.

Teismai bei policijos komisariatai gauna tarnybos raštus, kuriais prašoma 15 minučių tikslumu nurodyti, kiek laiko posėdžiuose arba apklausose užtruko teisinę pagalbą teikęs advokatas.

Tokie dokumentai įsiuvami į bylą. Juos pamatę advokatai pasijuto pažeminti, juk fiksuodami savo darbo laiką jie ne tik patys įrašo dirbtą laiką. Šį faktą savo parašu patvirtina teisėjas arba tardymo veiksmus atlikęs pareigūnas.

Tarnybinė mašina – lyg sava?

Advokatus glumina ir tai, kad tarnybos direktorius iš darbo į namus Žemaičių Naumiestyje išskuba ne sava, o tarnybine mašina.

Tarnybai priskirta "Škoda Fabia" R.Valančius parvažiuoja namo į Žemaičių Naumiestį, kuris yra už 67 kilometrų nuo Klaipėdos. Jo namo kieme ši mašina stovėjo ir savaitgalį.

Teisingumo ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Sergejus Tichomirovas informavo, kad tarnybinius lengvuosius automobilius bet kuriuo paros metu, taip pat poilsio ir švenčių dienomis gali naudoti darbuotojai tik tarnybos reikmėms.

R.Valančius pripažino, kad tarnybiniu automobiliu naudojasi tik pats. Mėnesiui šios mašinos degalams paprastai skiriama apie 500 litų.

Paklaustas apie keliones į atokiai esančius namus, R.Valančius patikino, kad kasdien į Žemaičių Naumiestį nevažinėja, nes Klaipėdoje yra išsinuomojęs butą.

"Savaitgaliais ta mašina nevažiuoju, ji stovi kieme", – tvirtino R.Valančius.

Tačiau priremtas argumento, kad praėjusį savaitgalį tarnybinis automobilis stovėjo jo namo kieme Šilutės rajone, nebeneigė šio fakto.

"Galbūt kartais ir parvažiuoju, reikia ir paremontuoti, ir taip toliau. Ar čia yra blogai?" – stebėjosi R.Valančius.

Tačiau ministerijos atstovo teigimu, Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos darbuotojai savaitgaliu tarnybiniu automobiliu galėtų naudotis tik tuo atveju, jeigu vykstama į komandiruotę ar yra kitas atvejis, kai būtina atlikti tarnybines funkcijas.

Sunkmečiu pirko kameras

Klaipėdos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos pastato viduje ir lauke yra įrengtos vaizdo kameros, kurių fiksuojamą vaizdą stebi pats įstaigos direktorius. Jis tikino, kad ši technika reikalinga ginantis nuo piktnaudžiaujančiųjų nemokama teisine pagalba. Jų Klaipėdoje yra ne vienas.

Advokatas L.Zubanovas teigė, kad kameros buvo nupirktos sunkmečiu, kai tarnybai labai trūko pinigų. Šis pirkinys tada atrodė pernelyg prabangus.

Beje, advokatai labiausiai kenčia nuo amžinų bylininkų, kurie akivaizdžiai piktnaudžiauja valstybės teikiama galimybe gauti nemokamą teisinę pagalbą. Maža to, advokatai jaučiasi podukros vietoje, nes tarnyba nesistengia apginti jų nuo piktnaudžiautojų išpuolių.

Kolega – prieš kolegą

Vienas tokių mėgėjų bylinėtis, viešai žeminant ir koneveikiant teisininkus, tapo visų jų priešu. Šio žmogaus kratosi visi uostamiesčio Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos advokatai.

Advokatė Audronė Matiukienė buvo priversta bylinėtis su Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba, įveikė visų instancijų teismus ir pasiekė, kad jai nebūtų skiriama atstovauti šio asmens interesams.

"Galite tik įsivaizduoti, kaip turi jaustis, kai atstovaujamasis žmogus viešai, teismo salėje vadina advokatą mėšlo krūva, žiopliu, teigia, kad mes valkiojamės, liepia nešdintis ir panašiai. Kai advokatas duoda atkirtį tokiam elgesiui, šis asmuo pradeda su juo bylinėtis ir kreipiasi į tarnybą reikalaudamas jam skirti kitą advokatą. Įsivaizduojate situaciją, kai kolega turi bylinėtis prieš tos pačios tarnybos advokatą", – pasakojo A.Matiukienė.

Advokatė Daiva Rocevičienė su šiuo klaipėdiečiu dėl viešo įžeidimo bylinėjasi teisme. Kitus tarnybos teisininkus šis liguistai linkęs bylinėtis vyras pats kaltina įžeidimu.

Todėl uostamiestyje ir aplinkiniuose rajonuose nebėra sutarties su tarnyba sudariusių advokatų, kurie sutiktų ginti šį žmogų.

Beje, advokatas, kurio laidotuvėse vakar dalyvavo R.Valančius, prieš porą mėnesių taip pat buvo viešai iškoneveiktas ir pažemintas šio asmens. Jį ginti buvo paskirtas Klaipėdos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos teisininkas.

GALERIJA

  • Teisinės pagalbos tarnyboje - keisti viražai <span style=color:red;>(advokatai vadovui meta įtarimus)</span>
  • Skuba: pirmadienį 15.50 val. R.Valančius išvairavo tarnybinį automobilį iš darbovietės kiemo ir pasuko Šilutės link.
  • Taisyklės: važiuodamas uostamiesčio gatvėmis R.Valančius kalbėjo telefonu.
  • Tarnystė: tądien darbo susitikimų Klaipėdoje R.Valančius nebeturėjo, nes 16 val. jo automobilis paliko uostamiestį.
  • Teisinės pagalbos tarnyboje - keisti viražai <span style=color:red;>(advokatai vadovui meta įtarimus)</span>
  • Sekmadienio vakarą tarnybinis automobilis stovėjo Žemaičių Naumiestyje gyvenančio R.Valančiaus namo kieme.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Antraste

Jis prie akiu zmogui geras kalba itikinamai o uz akiu uzsiima tokiais darbeliais kur viska atlieka samdomi jo paties "zmones".Labai blogas zmogus.Saugokites jo žmones.As akis i aki buvau susidures su juo.Tegul domi si toliau juo specialiosios tarnybos jo uznugariu ir juo Ir Pasienio gtv.Ten jo visa irštva.

Lietuvis

Apie ji zinau daug ir vien tik akyse geras,uz akiu melo zmogus,lietuvos paprastiems zmonems,turetu juo susidometi Vilniaus STT,auksti pareigunai,jiems siunciau visa straipsni.

aistka

Kodel raso Kauno diena, nors Klaipedos tarnybos direktorius, kodel ne Klaipedos zurnalistai? Panašu į užsakomą straipsnį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS