„Transporto balsas“ – neregiams ir silpnaregiams | Diena.lt

„TRANSPORTO BALSAS“ – NEREGIAMS IR SILPNAREGIAMS

  • 1

Klaipėdoje užbaigtas silpnaregiams ir neregiams skirtos „Transporto balso“ informavimo sistemos įdiegimas.

„Transporto balso“ programėlė regėjimo negalią turintiems žmonėms tikru laiku teikia garsinę informaciją apie atvažiuojantį viešąjį transportą. Šios aplikacijos pagalba galima girdėti, koks autobusas atvyksta į stotelę, programėlė taip pat praneša ir apie netrukus – nurodydama minutes – atvyksiančius autobusus. Įgarsinamas autobuso numeris bei kryptis, galutinė maršruto stotelė.

Programėlės nustatymus vartotojas gali susikonfigūruoti sau patogiausiu būdu. Galima pasirinkti, ar pranešimus klausyti transporto diktoriaus balsu (taip, kaip girdi ir kiti keleiviai), ar telefone naudojamo sintezatoriaus pagalba.

Klausantieji pranešimų gali reguliuoti diktoriaus kalbėjimo tempą, silpnaregiai programėlės nustatymuose gali koreguoti patogiausius jiems spalvų derinius (iš 3 variantų).

Programėlėje galima nusistatyti atstumą, kuriuo aptinkamas autobusas. Nors gerokai iš anksto skelbiama informacija apie atvykimą kai kuriais atvejais gali būti reikalinga, kasdieniam vartojimui rekomenduojama nusistatyti mažiausią atstumą – tada bus mažiau trikdžių iš priešinga kryptimi važiuojančių autobusų, tikslus bus vienas paskui kitą važiuojančių autobusų eiliškumas.

Diegiant programėlę viešajai įstaigai „Klaipėdos keleivinis transportas“ teko atlikti nemažai parengiamųjų darbų. Preciziškiau buvo sutikslinta stotelių geolokacija, sumontuotos žymos 184 stotelėse ir 208 autobusuose. Įstaiga už nuoširdų bendradarbiavimą dėkinga neregių bendruomenės visuomenininkui Aleksui Konovui, kuris testavo programėlės veikimą įvairiais išmaniaisiais įrenginiais ir įvairiomis sąlygomis. Programėlė įdiegta Klaipėdos miesto savivaldybės lėšomis vykdant priemonę „Transporto balso programinės įrangos pritaikymas miesto viešajam transportui“. Tam iš viso išleista 46 766,50 Eur.

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ l.e.d.p. Andrius Samuilovas (Redakcijos archyvo nuotr.)

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tik

Autobusai atvyksta bandomis , ir programėlė buna , kad nekalba . Bet nors ji atsirado mieste .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS