Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas | Diena.lt

UOSTAMIESČIO POLICIJAI – RŪPESČIŲ METAS

Uostamiesčio policijos pareigūnai jau darbuojasi naujajame Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pastate. Įkurtuvės jiems kelia dvejopus jausmus, o malonūs rūpesčiai apkarsta dėl netikėtų nepatogumų.

Uostamiesčio policijos pareigūnai jau darbuojasi naujajame Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pastate. Įkurtuvės jiems kelia dvejopus jausmus, o malonūs rūpesčiai apkarsta dėl netikėtų nepatogumų.

Pasklido bjauri smarvė

Nors į Kauno gatvės pradžioje duris atvėrusį pastatą persikraustė dar ne visi policijos padaliniai, tarp pareigūnų jau sklinda kalbos apie naujojo VPK pastato trūkumus.

Prapliupus rudens lietui netikėtai paplūdo pusrūsis. Tuo pat metu gatvėse dirbančių pareigūnių rūbinėje pasklido kanalizacijos smarvė.

Ne vienas policininkas savomis akimis matė ir įskilusias pastato sienas. Tiesa, kol kas tai – "išsižioję" sujungimai tarp gipso kartono plokščių.

Pusrūsio patalpose šviesiai pilkų sienų apačioje nuo drėgmės jau susidarė pūslės. Policininkai svarsto, kaip šios patalpos atrodys po žiemos.

Kalbama, kad į naująjį statinį dar negalima įkelti areštinės gyventojų ir juos prižiūrinčių pareigūnų bei Operatyvaus valdymo skyriaus budėtojų, kurie koordinuoja policijos darbą mieste.

Dėl tos pačios priežasties senajame VPK pastate Jūros gatvėje vis dar priverstos dirbti bufeto virėjos. Jos gamina maistą areštinės įnamiams. Todėl 40-ies vietų valgykla naujajame pastate dar neveikia.

Būta ir kitų nesklandumų, kurie pareigūnus verčia baimintis, ar nelengvo darbo kasdienybės neapkartins statybininkų palikti trūkumai.

Privers statytojus paplušėti

"Mes čia jaučiamės labai gerai, mums labai patogu dirbti viename pastate, nes galime čia susitikti, pasitarti. Kol kas pasiskųsti neturime kuo. Džiaugiamės, kad šilta, kol kas viskas veikia, nors smulkių trūkumų priimant naudoti visada atsiranda. Kažkas nesandariai pritvirtinta, kažkas kažką padarė ne iki galo, bet tam ir yra statybininkų įsipareigojimai taisyti klaidas. Jie tai kol kas sėkmingai daro, – tikino Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas. – Penkerius metus jie yra įpareigoti tvarkyti matomų darbų broką ir bene dešimt metų galioja paslėptų darbų garantija. Čia kalbama apie tai, jei kažkur dėl statybininkų kaltės pratrūktų vandentiekis, kas blogo atsitiktų šildomoms grindims ar įtrūktų siena. Tai darbai, kurių plika akimi neįmanoma pamatyti".

Viršininkas įtrūkusią sieną paminėjo tik kaip galimą statybininkų darbo broko pavyzdį, tačiau paklaustas, ar pastate tokių plyšių ar įtrūkimų atsirado, patikino apie tai nieko negirdėjęs.

Tą patį kartojo ir Klaipėdos apskrities VPK Logistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Egidijus Kasperavičius.

"Pats tikrai nemačiau ir negirdėjau nieko panašaus. Manau, jei kur įtrūktų, būtų kas nors pasakęs. Šiaip visiškai normalu, kad naujas pastatas kelerius metus "vaikšto", tokio proceso metu gali būti, kad ir kokios nors sienos įtrūktų. Bet čia kol kas nieko panašaus matyti neteko", – tvirtino E.Kasperavičius.

Tiesa, A.Motuzas teigė, jog kai kurios sienos yra padarytos iš gipso kartono, tad nenuostabu, kad tinkas ant jų gali sutrūkinėti.

Po lietaus paplūdo pusrūsis

Paaiškėjo, kad pusrūsio patalpos buvo užlietos, nes telekomunikacijų laidus į statinį vedę darbininkai neužsandarino vamzdžio, kuriuo jie buvo atvesti iš lauko. Todėl lietaus vanduo plūstelėjo į pastatą.

"Nevaikščiojome su guminiais batais, labai gerai, kad taip atsitiko. Kas trūksta, tegu trūksta, kas varva, tegu nuvarva. Prašysime rangovų atlikti įsipareigojimus pagal sutartį", – teigė A.Motuzas.

Kai iš senojo pastato išsikėlė dalis budėtojų, paaiškėjo, kad daugybę aparatūros turinčio padalinio darbuotojams tarnyba apkarto jau pirmosiomis dienomis. Uždarose patalpose, kur nuolat orą šildo daug kompiuterių, tapo nepakeliamai karšta.

"Pas mus nešalta. Galite įsivaizduoti, iki šiol nejungiame šildymo, o budėtojų kabinete yra 28 laipsniai šilumos", – atviravo Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas.

Šiomis dienomis darbininkai čia įrengia papildomus kondicionavimo prietaisus.

Policijos viršininkas A.Motuzas paneigė ir gandus apie tai, jog treniruokliai iš viršutinio aukšto į pusrūsį buvo perkelti baiminantis, kad perdengimai neišlaikys didelio svorio.

Pasak jo, patalpas, kur pradžioje ketinta įrengti treniruoklius, įsteigti muziejų, didelę saugaus eismo klasę, teko paaukoti jose įrengiant policininkų kabinetus.

Areštantams – dvejos grotos

Areštinėje iki šiol pluša darbininkai. Pasirodo, sausį pasikeitė reikalavimai areštinių gultams, jie nebegali būti dviaukščiai, todėl buvo nupirktos paprastos lovos, jas teko talpinti į kameras, kuriose planuota įrengti dviaukščius gultus.

Į pastatą įsikėlę pareigūnai susigaudė, kad areštinėje nepakankamai apsaugoti langai. Grotos buvo įrengtos tik iš lauko pusės, patys langai nuo sulaikytųjų vandalizmo neapsaugoti.

Todėl teko gaišti laiką papildomoms grotoms kamerų viduje įrengti. Dabar susisiekti su gretimoje kameroje kalinčiais asmenimis nebebus galimybės – langų atidaryti nebegalima, galima tik praverti jų viršų.

E.Kasperavičius tikino, kad oro areštantams užteks, mat kiekvienoje patalpoj yra ventiliacijos kameros: per dvi jų oras patenka į vidų, per dvi siurbiamas iš jos.

Areštinėje prie grindų tvirtinamos lovos. Nė vienas daiktas čia negali būti neprisuktas prie grindų. Ir spintelės, ir lentynėlės, ir net tualetas yra sukonstruoti taip, kad jų nebūtų galima pakelti, sudaužyti ar sulaužyti.

"Daugelio dalykų, kuriuos dabar darome areštinėje, statybų metu nebuvo numatyta. Visa tai atliekame savo jėgomis, kad būtų saugu laikyti suimtus asmenis. Mums svarbu, kad jie nesusikalbėtų, negalėtų perduoti vieni kitiems jokių daiktų, be abejo, ir kad nepabėgtų", – pasakojo apskrities komisariato viršininkas.

Senolė į policiją nepateko

Kol kas ne kiekvienam klaipėdiečiui aišku, kaip patekti į didelį policijos pastatą, ypač savaitgaliais, kai pagrindinis įėjimas būna užrakintas.

Ne visi žmonės supranta, kad priėjus prie metalinių vartelių ties užrašu "Budėtojai" reikia spausti mygtuką.

Vieną poilsio dieną budėtojai per pastato viduje įrengtus monitorius stebėjo komišką situaciją.

Pagyvenusi moteris pastebėjo, kad civiliais rūbais vilkėjęs vyras priėjo prie vartelių ir prie plastikinės dėžutės priglaudė savo rankinę. Vartelių užraktas trakštelėjo ir atsirakino. Vyras įėjo į vidų. Tai buvo tądien dirbęs neuniformuotas pareigūnas.

Senolė pabandė pakartoti jo veiksmus ir priglaudė prie aparatuko savo rankinę. Kad ir kiek kartų ji tai darė, durys neatsivėrė.

Pareigūnai bandė kalbinti moterį per garsiakalbį, paaiškinti, kad reikia spausti mygtuką, bet ji nesuprato, iš kur sklinda garsas. Numojo ranka ir nužingsniavo.

Panašių nesusipratimų galėjo būti ir daugiau.

Ne tik pagyvenę žmonės nesupranta, kaip elgtis naujajame policijos pastate. Pirmosiomis darbo dienomis gedo elektroniniais užraktais rakinamos komisariato koridorių durys. Daugelis jų atsidaro tik magnetinę kortelę priglaudus prie skaitytuvo. Tai buvo aišku ne kiekvienam, todėl bandymai stipriau patraukti šias duris baigdavosi gedimu.

Pirmą mėnesį gedo ir plastikinių langų mechanizmai. Tad dažname kabinete lankėsi darbininkai su įrankiais.

Komisariato vadovai dar svarsto, kaip sutaupyti pareigūnų darbo laiką. Mat kaskart, kai pas juos ateina interesantai, kiekvienas pareigūnas turi ateiti iki pagrindinio įėjimo ir atsivesti lankytoją į savo kabinetą. Kai žmogui reikia išeiti, pareigūnas jį turi palydėti iki išėjimo.

Iki stotelės – kilometras

Pagrindine problema persikėlus į Kauno gatvę A.Motuzas vadina automobilių statymo problemą. Dar neapsispręsta, kur savo automobilius turėtų palikti interesantai.

Mat visas didžiulis pastatas iš visų pusių aplipęs tarnybinėmis ir privačiomis pareigūnų mašinomis. Todėl lankytojai užkemša kitapus Kauno gatvės esančių daugiabučių namų kiemus, bando rasi vietą prie gatvės.

A.Motuzas įsitikinęs, kad yra priešingai, – tai daugiabučių namų gyventojai neaptvertą policijos aikštelę išnaudoja savo mašinoms laikyti.

Vidiniame VPK kieme policininkams jau pavyko susiderinti, kur kokios tarnybos automobiliai stovės.

Planuojama kai kuriose vietose pastatyti draudžiančius mašinoms stovėti ženklus, nes vis dar pasitaiko, kad tarnybinis transportas trukdo įvažiuoti ar išvažiuoti kitoms policijos mašinoms.

Esama plano įvesti tam tikrą leidimų automobiliams sistemą, nes jau susidurta su situacijomis, kai atvažiavę prokuratūros ar teismų darbuotojai neturi kur palikti mašinų.

"Patogiausia sustoti "Akropolio" aikštelėje, kuri yra arčiausiai mūsų, ją nuomojame iš prekybos centro. Ten statosi ir mūsų pareigūnai", – patikino A.Motuzas.

Palikti savo automobilį už kelių šimtų metrų nuo darbo vietos nori ne visi. Kai kurie policininkai rado gerą vietą gretimai esančiame garažų masyve.

Vietoje teismo – aikštelė

Nuo artimiausios miesto autobusų stotelės Taikos prospekte iki VPK pastato yra daugiau nei kilometras. Todėl pasiūlymas naudotis viešuoju transportu uostamiesčio pareigūnų nevilioja.

Prie komisariato yra paruošta vieta autobusų stotelei, tačiau čia kol kas stoja tik vienas autobusas, važiuojantis iš pramoninės miesto dalies.

"Ketiname kalbėti su savivaldybės administracija, kad Kauno gatve važiuotų bent vienas miesto autobusas. Tai būtų patogu ne tik policininkams, bet ir interesantams. Esame apskaičiavę, kad per dieną policijos komisariato duris atveria per tūkstantis žmonių", – pasakojo E.Kasperavičius.

Kol kas neaišku, kaip pasnigus gatvių valytojams pavyks nugremžti sniegą Kauno gatvėje, mat visa pirmoji jos eismo juosta yra užstatyta automobiliais.

Tolimoje perspektyvoje yra numatyta į rytus nuo VPK statyti Klaipėdos apygardos teismą. Kol šie planai nerealizuojami, esama ketinimų būsimo teismo pastato vietoje įrengti daug lėšų nekainuosiančią laikiną mašinų aikštelę.

GALERIJA

  • Nuo kompiuterių pareigūnams taip karšta, kad teko įrengti papildomus kondicionierius.
  • Areštinėje šiomis dienomis sumontuotos dar vienos grotos kamerų viduje.
  • Kai kurie pareigūnai netrukus pravėrę langus girdės tarnybinių šunų lojimą.
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
  • Uostamiesčio policijai – rūpesčių metas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

As

Tai kad anksciau cirkas stovedavo salia Elektromarkto,ant pievos.Jau vieta pakeite?

tam mulkiai

Kokias čia nesamones kalbi, pastatas gi naujas, koks tau dar avarinis? Yra statybos ir projektavimo broko kurį ištaisys patys statybininkai.

to emigr@nt

Eik lodoriau indu plauti :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS