Uostamiestyje įvedė komendanto valandą? | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE ĮVEDĖ KOMENDANTO VALANDĄ?

Gyvenimas – lyg karceryje. Tokios mintys kilo Birutės gatvės 22-o namo gyventojams, išvydusiems laiptinėse iškabintus skelbimus, kuriuose namo įgaliotiniais prisistatantys asmenys pranešė, kad grįžusiems po 22 val. požeminiai garažo vartai neatsivers, grės sankcijos net už tai, jei kieme vaikai žais vieni.

Gyvenimas – lyg karceryje. Tokios mintys kilo Birutės gatvės 22-o namo gyventojams, išvydusiems laiptinėse iškabintus skelbimus, kuriuose namo įgaliotiniais prisistatantys asmenys pranešė, kad grįžusiems po 22 val. požeminiai garažo vartai neatsivers, grės sankcijos net už tai, jei kieme vaikai žais vieni.

Garažą žada užrakinti

Namo gyventojai skundžiasi: žmones kiršina grupelė apsišaukėlių. Kas iš tiesų mėgina perimti namo administravimą, nesusigaudo jau ir patys gyventojai. Į žurnalistus kreipėsi pasipiktinęs Birutės g. 22-o namo gyventojas Rimantas (pavardė redakcijai žinoma), kuris tikino, kad situacija name ima dvelkti detektyvu.

"Iš pradžių pašto dėžutėje radau vieno pobūdžio skelbimą, pasirašytą namo įgaliotinių, po to radau tai paneigiančią informaciją. Vėliau nustebau vėl aptikęs kažkokią įgaliotinių proklamaciją. O jau netrukus ji vėl buvo paneigta. Dorai net nežinau, kas ir kodėl taip veikia. Tačiau nustėrau išvydęs skelbimą laiptinėje, kad name įvedamos komendanto valandos", – pasakojo vyras.

Iš tiesų, dienraščiui pateiktuose pranešimuose pažymėta, kad požeminis garažas šiame name esą nuo šiol veiks tik nuo 6 val. ryto, o užrakinamas bus 22 val.

Skelbime akcentuojama, kad garažo vartai ne kartą buvo sulaužyti. Pažymima, kad per naktį degančios lempos naudoja elektros energiją, o už tai turi mokėti visi namo gyventojai.

Taip esą siekiama sutaupyti pačių žmonių pinigus, tad geriausias sprendimas – garažą užrakinti, kad niekas apskritai nevaikščiotų.

Uždraudė muziką ir šokius

"Nesupratau. Tai jei aš iš kelionės vėliau sugrįšiu,  man mašinoje reikės miegoti? Nežadu aš laikytis jų taisyklių", – piktinosi kitas šio namo gyventojas Linas Valančius.

Vis dėlto vyrą labiausiai papiktino kitas įsakas – savaitgaliais negalima leisti muzikos ir kelti pobūvių namo terasose ir balkonuose.

"Tai kada man švęsti? Antradienį ir ketvirtadienį, kai žmonės ryte turi keltis į darbą? Spirčiau tokiems tvarkdariams į užpakalį, jei tik žinočiau, kas jie tokie", – juokavo L.Valančius.

Papiktino puritoniška tvarka

O štai jaunas šeimas papiktino tai, kad nemažus pinigus už geresnės kokybės būstą sumokėję tėvai nuo šiol neturi teisės leisti vaikams žaisti kieme.

Kita šio namo gyventoja Laima pripažino, kad kai kurios šeimos šį namą pasirinko dėl tam tikrų privalumų.

"Vaikams ieškojo uždaro kiemo, o tėvai džiaugėsi požeminiu garažu. Kieme nutiesti takeliai, užsėta žolė. O kur daugiau vaikams žaisti, jei ne kieme? Nors aš pati anūkų neauginu, tačiau suprantu mamas, kurios pasipiktino tokiu draudimu. Nejaugi vaikai negalės net kamuolio paspardyti kieme?" – stebėjosi šio namo gyventoja Birutė.

Labiausiai gyventojus domino, kas ir kokių sankcijų griebsis, jei jie išdrįs pasipriešinti tokiai tvarkai.

"Buvome perspėti, kad kieme negalima vaikams vieniems žaisti. Turi kartu su vaiku sėdėti ir tėvai. Jei tėvas bus balkone, jau bus negerai? Įvedamos puritoniškos taisyklės, kaip Jono Kalvino laikais – po 22 val. namo neparvažiuosi. Kas bus, jei tokie žmonės perims valdymą name? Dar žingsnis ir čia bus tvarka kaip Šiaurės Korėjoje", – kraupo Rimantas.

Įžvelgia kovą dėl valdžios

Vyras prisipažino, kad nebegali pakęsti tokios savivalės, o name tvyro tokios nuotaikos, lyg jame jau šeimininkautų valdžią norintys perimti žalieji žmogeliukai.

"Aš įtariu, kodėl tai vyksta. Radau iškabintus skelbimus, raginančius burtis į bendriją, atsisakyti dabartinės namą administruojančios įmonės paslaugų. Viename skelbimų buvo informuojama net apie būsimosios bendrijos įkainius už namo priežiūrą. Jie, beje, didesni trečdaliu ar net dvigubai už dabar galiojančius. Nors bendrija dar neįkurta, nebuvo jokio konkurso, tačiau "įgaliotinių" pateiktoje informacijoje jau nurodytos ir konkrečios įmonės, kurios teiks valymo, šilumos ūkio priežiūros, namo eksploatacijos paslaugas", – piktinosi Rimantas.

Šio namo gyventoja Birutė prisipažino, jog taip pat įtaria, kad tokie reiškiniai vyksta dėl valdžios posto.

"Kažkas nori užimti bendrijos pirmininko vietą ir gauti nemažą algą – 2,5 tūkst. litų per mėnesį. Pranešimuose net nurodoma, kad mokesčius mes galime sumokėti tik per vieną banką. Mano akimis, tai nėra teisinga. Ir kaip galima nurodyti, kur mokėti mokesčius?" – apmaudo neslėpė moteris.

Birutė tikino, puritoniškas taisykles kuriantys asmenys kažin ar sulauks didelio gyventojų palaikymo.

"Matyt, norima parodyti, kad prie tokios valdžios tvarka bus. Tačiau kažin ar tokias taisykles sukuriantys žmonės adekvačiai vertina situaciją. Aš buvau liudininkė, kai parašus rinkęs įgaliotinis pasiūlė man pasirašyti už kaimynus, kurie yra išvykę gyventi į užsienį. Nustėrau ir pasakiau, kad tokių dalykų tikrai nedarysiu, nes tai rimtas pažeidimas. Girdėjau ir kad kiti pasirašinėjo ant baltų popieriaus lapų. Žmonės, matyt, nežino, kad taip negalima", –  situaciją nupasakojo Birutė.

Kas platino, neprisipažįsta

Vienas iš septynių šio namo įgaliotinių, kuris atstovauja vienam namo korpusui, Aleksandras Kulik dienraščiui dievagojosi, kad tai ne jis yra agitacinio lapelio apie naują tvarką autorius, nors gyventojams ne kartą minėjo atstatydinto prezidento Rolando Pakso pamėgtą posakį "Tvarka bus".

"Esu išrinktas įgaliotiniu bendrosioms patalpoms. Tačiau aš tikrai nerašiau tokių proklamacijų. Ar gali sveiko proto žmogus uždrausti naktį naudotis garažu? Kas išplatino tokius pranešimus, aš nežinau", – aiškino A.Kulik.

Vyras įtikinėjo, kad jo siekis iš tiesų yra bendrijos kūrimas, tačiau žmogus vardijo daugybę bėdų, su kuriomis susiduria šio namo gyventojai.

"Niekas nenori mums padėti. Prieš metus ar net dvejus apklausos būdu surinkome parašus. Pasirašė 187 žmonės, kurie panoro name turėti įgaliotinius", – kalbėjo vyras.

A.Kulik aiškino, kad kažkokie piktavaliai platinamais pranešimais tik kenkia geram įgaliotinių vardui. Pasak namo atstovo, tie pranešimai, kurie pasirašomi konkrečiomis pavardėmis, yra autentiški, tačiau kažkas kitas neva platina melagingą informaciją.

Tačiau nežinia, kodėl kiti į įgaliotinių septynetuką išrinkti šio namo gyventojai įnirtingai piktinosi, kad su šiuo namu susijusi istorija pasieks viešumą.

"Kodėl tai rašoma? Kodėl spauda kišasi? Įgaliotiniai turi spręsti, kas į spaudą patenka", – susierzinęs kalbėjo įgaliotinis Evaldas.

Dar viena įgaliotinės pareigas einanti Nijolė Baužienė taip pat piktinosi, kad Birutės g. 22-o namo situacija bus paviešinta, nors ir patiems gyventojams niekas dorai nepaaiškino, kaip jiems vertinti randamų pranešimų turinį.

Susirinkimo nebuvo

Namą administruojančios įmonės "Paslaugos būstui" vadovė Regina Uznienė tikino, kad bet kuriame name gyventojų išrenkami įgaliotiniai yra tik padėjėjai namo administratoriui.

"Mums yra svarbi žmonių nuomonė, o namo įgaliotiniai yra arčiau žmonių. Tačiau kai kur lazda perlenkiama. Šio namo butų savininkai oficialiai įgaliotinių nėra išsirinkę, neturime jokios informacijos apie įvykusį visuotinį susirinkimą, kuriame jie būtų išrinkti", – pabrėžė R.Uznienė.

Tačiau įmonės vadovė pastebėjo, jog pirmiausia vertėtų imtis bendradarbiavimo, kad namo gyventojai pajustų naudą, o ne kovoti dėl valdžios.

"Mes negavome ir prašymo organizuoti visuotinį gyventojų susirinkimą. Šiame name – 320 butų savininkų. Jie turėtų susirinkti ir nuspręsti: deleguoti kam nors įgaliojimus ar ne. Tik susirinkime sprendžiama, ar kurti bendriją", – pastebėjo R.Uznienė.

Komentaras

Violeta Gembutienė

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja

Įgaliotiniai gali būti išrinkti tiek tuose namuose, kur įkurtos bendrijos, tiek ten, kur namą administruoja administratorius. Išrinkus įgaliotinius, lengviau priimti sprendimus. Tik jie renkami ne kokių nors apklausų būdu, o visuotiniame gyventojų susirinkime arba balsuojant raštu. Turi būti organizuojamas susirinkimas. Įgaliotinių atsiradimas – sveikintinas dalykas. Tačiau jų išrinkimą organizuoja administratorius arba bendrijos pirmininkas. Norint sušaukti visuotinį susirinkimą, reikia kreiptis į administratorių. Užtenka 25 proc. savininkų parašų, kad administratorius būtų įpareigotas šaukti susirinkimą. Per mėnesį susirinkimas turi būti sušauktas. Tačiau aš dar negirdėjau, kad kas nors save pasiskirtų įgaliotiniu. Jei toks įgaliotinis buvo išrinktas, tokiam sprendimui turi būti ir protokolas. Viena vertus, man labai patiktų, kad vaikams uždraustų kieme žaisti. Nes tie vaikai viską tik sulaužo. O 22 val. jie turi būti namuose. Bet jei aš negalėčiau vėliau pareiti, tada jau blogai. O kaip teatras? Kaip turėčiau parvažiuoti namo iš gimtadienio, jei į garažą niekas neįleistų? Nesu girdėjusi, kad kas nors komendanto valandas įvedinėtų Klaipėdoje.

GALERIJA

  • Uostamiestyje įvedė komendanto valandą?
  • Ramybė: Birutės gatvės 22-o namo gyventojai išvydo grėsmingus perspėjimus savaitgaliais laikytis tylos, nuo šiol automobiliu į namus galima sugrįžti tik iki 22 val., nes naktį bendras garažas gali būti užrakintas.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Šiaip

Na pagal LT įstatymus tai balkonuose ir terasuose ramybės valandomis ir taip draudžiama triukšmauti. Kiek namas ar ten garažas išdegina elektros ne namą administruojančios bendrovės o pačių gyventojų reikalas. Taip pat ir garažų vartų dažnas ar retas remontas ne iš administratoriaus kišenės taigi tai ne jo reikalas. Kas dėl vaikų žaidimo, tai negali būti jokių net kalbų. Jokie vaikai po 22 val negali triukšmauti kieme ir tai įtvirtinta įstatymuose.

Gyventoja

Manau,kad tie lapeliai yra gyventoju kirsinimas.metomi tam,kad sukeltu zmoniu susirinkimo ma.Na,o ,,kulturingoji,,ponia gembutiene(is spektakliu,matote,velai gryzta..),turetu netekti posto uz toki poziuri i vaikus.Vaikai-musu ateitis,jie mokosi gyvenimo,o ne lauzo viska ir naikina.Kaip issiauklesim vaikus,taip ir turesim.Kazi kokie pas pacia madam vaikai?siaubas,o ne poziuris!

Tomas Kapitonas

Net nereaguociau i tuos lapukus. :D Kazkas izdivonus daro ir tiek, bet jau gerb. Violeta Gembutiene, persiprasau bet kaip cia kazkas pasake, ne vieta tokiems zmonems valstybineje institucijoje dirbti. Juolab socialiniam skyriui. As pats vaiku neturiu ir kol kas nenoriu turet, bet tikrai negalvoju taip baisiai apie juos kaip jus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS