Uostamiestyje nesuveikė dvi sirenos | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE NESUVEIKĖ DVI SIRENOS

Tikėtina, jog kilus pavojui dauguma uostamiesčio gyventojų išgirstų pavojaus signalus. Vakar vykusio perspėjimo sistemos patikrinimo metu garso neišleido tik dvi iš daugiau nei pusšimčio mieste esančių sirenų.

Nelieka senųjų įrenginių

Uostamiestyje, kaip ir visoje Lietuvoje, vakar vykęs perspėjimo sistemos patikrinimas praėjo be didesnių trukdžių.

Klaipėdoje įrenginiai įsijungė 11.52 val. ir aidėjo iki 12.03 val. Iš 51 mieste esančios sirenos tylėjo tik dvi.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento vyriausiasis specialistas Žilvinas Vainora paaiškino, kad 12 savivaldybei priklausančių sirenų yra valdomos centralizuotai, o likusios priklauso atskiriems ūkio subjektams, tad įjungiamos ten, kur yra sumontuotos.

Viena nesuveikusi sirena priklauso savivaldybei, antra – ūkio subjektui.

Prieš kurį laiką uostamiesčio savivaldybė ėmė atnaujinti minėtus įrenginius.

"Savivaldybė turi 12 sirenų. Jos visos yra valdomos distanciniu būdu – radijo bangomis. Be to, jos yra keičiamos. Šiuo metu iš 12 sirenų 8 jau yra pakeistos į naujo tipo. Iki metų galo šis skaičius turėtų pasiekti 10", – inforamvo Ž.Vainora.

Anot jo, jeigu pakaks lėšų, kitąmet senųjų sirenų uostamiestyje jau nebus likę.

Naujosios "prabils"

Pastebima, kad naujos sirenos yra modernesnės, mat kilus pavojui jos ne tik kauks. Jomis bus galima perduoti ir žodinę informaciją.

"Žmonėms, kurie girdės sirenas, nereikės jungtis radijo ar televizijos ir klausytis, kodėl kaukia sirenos, – jos tai "pasakys" pačios", – dėstė Ž.Vainora.

Tiesa, ši funkcija dar neįdiegta į naująsias miesto sirenas. Tai planuojama padaryti kitąmet.

Atnaujinti sirenas, anot pašnekovo, kainuoja gana daug. Šiemet išlaikyti ir modernizuoti 12 miestui priklausančių įrenginių turėtų atsieiti apie 20 tūkst. eurų.

"Dabar kasmet mes gauname maždaug 20 tūkst. eurų, tačiau taip yra tol, kol mes jas keičiame. Pati sirena labai brangi", – paaiškino savivaldybės darbuotojas.

Skaičiuojama, kad vieno tokio įrenginio kaina siekia apie 5 tūkst. eurų.

Kai kur garsas nepasiekia

Atnaujinus visas miestui priklausančias sirenas bus sprendžiama, ar nereikėtų jų įrengti daugiau.

Užkaukus sirenoms garsas po miestą išsisklaido gana neblogai, tačiau pripažįstama, kad vis dar yra vietų, kur gyventojai signalo gali ir neišgirsti.

"Situacija su pietine miesto dalimi, gyvenamaisiais kvartalais yra gana nebloga. Sakyčiau, daugiau problemėlių yra Dragūnų kvartale, Mažajame Kaimelyje. Ten galbūt reikėtų daugiau įrenginių", – apibūdino Ž.Vainora.

Skaičiuojama, kad vienos sirenos garsas turėtų sklisti apie 350 m atstumu.

"Tačiau jos girdimos ir kur kas toliau", – patikino pašnekovas.

Siuntė ir pranešimus

Atliekant perspėjimo sistemos patikrinimą, gyventojai buvo informuojami ir trumpaisiais pranešimais į mobiliuosius telefonus. Žinutės gyventojams skriejo kas 1 minutę.

Teigiama, kad toks gyventojų perspėjimo būdas yra šiuolaikiškesnis nei informuoti sirenomis.

"Sirenos yra statomos atsižvelgiant į gyventojų skaičių. Jeigu kvartalas apgyvendintas negausiai, ten sirenos niekas nemontuos. Gyvenvietėje turi būti bent 200 žmonių. O trumpieji pranešimai į mobiliuosius telefonus siunčiami bet kur", – pabrėžė Ž.Vainora.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

na

gerai, ismaniojo telef neturiu, pavojaus zinuciu niekas man neatsiustu. bet juk ne as viena tokia? Debreceno gatveje sirena girdejosi lyg lengvas uodo duzgimas, jei is vakaro nebutume perspeti, tai net demesio nebuc atkreipusi... bet... gerai, girdejot sirenas, visi supratot, kad vyksta nelaime, bet kodel niekur neinformuojama, kur Klaipedoj begti sleptis reiketu ir kaip elgtis tokiu atveju? nejaugi musu miesto valdziai tik dviraciu takai rupi? o ir tai ne visi...

Rina

Bet kokias reklamas iš parduotuvių ,iš picos centų ,iš bet kur gauna visi visų tinklų- bet kokie telefonai.O o pranešimo rimto gauti neįmanoma.Kodėl???

Arba Jūsų telefono modelis automatiškai

prisijunges prie geresnio tinklo 3G-todėl.Arba ir vėl Bitės problemos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS