Uostamiestyje padidėjo oro tarša | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE PADIDĖJO ORO TARŠA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento duomenimis, Šilutės plente ir Bangų gatvėje oro užterštumas kietosiomis dalelėmis viršijo leistiną normą. Specialistai perspėjo šiomis dienomis be priežasties nebūti lauke.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Giedraičio, oro tarša padidėjo dėl transporto, katilinių teršalų patekimo į aplinką, taip pat dėl sauso, šalto, saulėto ir mažai vėjuoto oro.

"Lietuvos valstybinio oro monitoringo matavimų stoties duomenimis, trečiadienį kietųjų dalelių koncentracija rytinėje miesto dalyje, Šilutės plente, viršijo nustatytą ribinę vertę 1,52 karto, o centrinėje miesto dalyje, Bangų gatvėje, – 1,32 karto. Yra buvę ir blogesnių situacijų. Manome, kad sniegas, krituliai šiek tiek sumažins taršą, ją pernešti gali ir vėjas", – komentavo R.Giedraitis.

Esą užterštumo lygis ir jo vieta labai priklauso nuo oro.

"Jei nepasikeis meteorologinės sąlygos ir toliau vyraus sausas šaltas oras, kietųjų dalelių koncentracija gali dar padidėti. O palijus susinormalizuoti", – aiškino pašnekovas.

Į oro taršą jautriausiai reaguoja vaikai, seneliai, nėščios moterys, sergantieji lėtinėmis ligomis.

Pavojingiausios žmonių sveikatai ir yra smulkios, nematomos kietosios dalelės, kurios nesulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose ir prasiskverbia į žmogaus organizmą. Esant žemam oro slėgiui, dūmai iš kaminų paprastai slenka žemai, todėl kietųjų dalelių ore yra daugiau.

Dėl kietųjų dalelių poveikio paūmėja lėtinės kvėpavimo takų ligos, įvyksta alerginės reakcijos.

Specialistai patarė vengti ilgai būti, ypač sportuoti lauke prie pagrindinių miesto gatvių, nevesti ikimokyklinio amžiaus vaikų į lauką, mokyklose neorganizuoti renginių lauke, kuo daugiau laiko praleisti patalpose, kur kietųjų dalelių koncentracija yra mažesnė.

"Labai įdomiai atrodo, kai žmonės intensyviai bėgioja Liepų gatve nė nepagalvodami apie jų tykantį pavojų. Įkvėpimas ore pasklidusios cheminės taršos sveikatos tikrai neprideda", – teigė R.Giedraitis.

Blogai pasijutus specialistai rekomenduoja kreiptis į gydytoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Fgg

Mažiau landzbegpalaikių ir oras bus švarus

Erzelis

Dar pastatykit krematoriumą ,ponai "protingieji"...Aplamai visas miestas užterštas,būna,kad iš vis negali, ypač naktį,atidaryti lango.Matomai iš Kauno gatvės elektrinės kaminų einantys dūmai,užteršia orą.Baisu.

Liberalai,

Dar pastatykite Bastionų tiltą su keturiomis eismo juostomis, tai tada ištručinsite visus Bangų, Liepų ir kt. gatvių gyventojus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS