Uostamiestyje rūsiai virto sąvartynais | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE RŪSIAI VIRTO SĄVARTYNAIS

Didelės dalies daugiabučių namų rūsių virto tikrais sąvartynais. Gyventojai čia pritempė įvairių nebenaudojamų rakandų, kurių esą prireiks ateityje. "Turtas" saugomas ne tik sandėliukuose, bet ir rūsių koridoriuose. Specialistai įspėja, kad sukrauti daiktai, kurie neretai būna degūs, kelia grėsmę – lemia gaisrus ir akimirksniu gali virsti mirtinais spąstais.

Žingsnis iki nelaimės

Neseniai Klaipėdoje kilo sujudimas dėl to, kad buvo išvalytas vieno daugiabučio namo rūsys, o gyventojams teko susimokėti už šias paslaugas.

Pastatų prižiūrėtojai priversti organizuoti tokius darbus. Kai kuriuose rūsiuose situacija – grėsminga, o vaizdas gali užgniaužti kvapą. Koridoriuose reikia laviruoti tarp rakandų rietuvių.

Kaimynas pasidėjo senus langus, kuriuos galbūt dar kada nors panaudos. Kitas nesiryžo išmesti lūžtančios sekcijos, sofos ar spintelių, kai jas pakeitė naujais baldais.

Nežinia, kiek laiko rūsių koridoriuje guli ir krūvos padangų. Matyt, "apavą" automobiliui keitę kaimynai patingėjo jomis tinkamai atsikratyti.

Akį traukia ir praviri sandėliukai, kurie pilni šlamšto. Panašu, kad patalpas užgriozdino tikrai ne patys savininkai. Atrodo, kad pastarieji net nenumano, jog jiems tokia patalpa priklauso.

Specialistai įspėja, kad tokie rūsiai – lyg tiksinti bomba, kuri nežinia kada ir kaip sprogs.

Tarp apleisto "turto" veisiasi ligas platinantys kenkėjai, kuriuos sudėtinga išnaikinti, sustatytuose buteliuose kliuksi neaiškūs skysčiai, kurie galbūt toksiški ar degūs.

Suverstas šlamštas sausuose rūsiuose gali bet kada užsiliepsnoti, kad ir nuo netvarkingos elektros instaliacijos, kuri pradėjo kibirkščiuoti gyventojui įjungus apšvietimą sandėliuke.

Lietuviai – kaupianti tauta

Pasak specialistų, rūsyje kilus gaisrui, ugnies siena akimirksniu užtvertų išėjimą. Koridoriuose suversti daiktai trukdytų prieiti ir gesinti liepsnas, laiku suteikti pagalbą patalpoje esančiam žmogui.

Pabrėžiama, kad pavojus gyvybei – labai didelis. Gaisro metu patalpos netrunka prisipildyti smalkių ir nuodingų dujų, kurios susidaro degant padangoms.

Lietuvą jau sukrėtė panašios nelaimės. Vilniuje, užsiliepsnojus daugiabučių namų laiptinėse sukrautiems nereikalingiems rakandams, žuvo šeši žmonės.

Uostamiesčio ugniagesiai taip pat ne kartą skubėjo gesinti balkonuose, koridoriuose degančių sukrautų daiktų. Kadangi dauguma šių degūs, nedaug reikia, jog kiltų gaisras.

Atkreipiamas dėmesys, kad nelaimės rūsyje metu sudegtų ne tik sandėliukuose bei rūsio koridoriuose sukrauti daiktai, bet nukentėtų ir pirmojo aukšto gyventojų turtas.

Nuostoliai būtų kur kas didesni, nei kainuoja rūsių išvalymas ir atliekų išvežimas.

"Lietuviai – kaupianti tauta. Mano, kad vieno ar kito daikto dar prireiks. Saugo viską ne tik sandėliukuose, bet ir rūsių koridoriuose. Nekreipia dėmesio, kad kelia pavojų", – tvirtino Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus Prevencinės veiklos poskyrio vyriausioji specialistė Birutė Gedrimaitė-Miliuvienė.

Užvirino evakuacijos išėjimus

Šiemet gaisruose Lietuvoje žuvo 81 žmogus, tarp jų penki vaikai.

Klaipėdoje per devynis mėnesius kilo 399 gaisrai. Iš jų gyvenamajame sektoriuje – 50. Du žmonės žuvo – abu gaisrai kilo butuose, esančiuose daugiabučiuose namuose.

Priešgaisrinės saugos reikalavimai draudžia užkalti, užtverti, užkrauti įvairiomis medžiagomis daugiabučių namų laiptines, koridorius, balkonus, lodžijas, evakuacijos liukus, rūsių koridorius, kitus išėjimus.

Taip pat degias ir labai degias medžiagas laikyti ne tik laiptinėse, koridoriuose, bet ir palėpėse, po laiptais, techninėse nišose.

Rūsiuose ir cokoliniuose aukštuose negali būti saugomi suslėgtų dujų balionai, sprogstamosios bei kitos pavojingos medžiagos.

B.Gedrimaitė-Miliuvienė tvirtino, kad gyventojai retai paiso priešgaisrinės saugos reikalavimų.

Patikrinimų metu pareigūnai dažniausiai daugiabučiuose namuose randa prikrautas įvairių daiktų bendro naudojimo patalpas, evakuacijos išėjimai būna ne tik apkrauti, bet ir užvirinti ar su grotomis.

"Kilus gaisrui, svarbi kiekviena minutė. O į pagalbą atskubėję ugniagesiai dar turi traukti daiktus nuo evakuacijos išėjimo ar liuko, nupjauti atsiradusias grotas, išlaužti duris, nes jos užrakintos. Gaištamas laikas, o tuo metu gali žūti žmogus", – komentavo vyriausioji specialistė.

Už priešgaisrinių reikalavimų pažeidimus gresia baudos pastato administratoriui ar bendrijos pirmininkui. Šie įpareigojami pašalinti nustatytus pažeidimus.

"Jei gyventojai patys nesusitvarko bendro naudojimo patalpų, tada jomis turi pasirūpinti pastato prižiūrėtojai. Žmonių saugumas privalo būti užtikrintas", – pabrėžė B.Gedrimaitė-Miliuvienė.

Patarė nenuolaidžiauti

Pasak Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjo Algio Gaižučio, gyventojų užgriozdinti rūsiai pažeidžia ne tik priešgaisrinės saugos, bet ir higienos reikalavimus.

Jis neabejojo, kad kai kurie rakandai paliekami, nes tingima jais atsikratyti tinkamai.

"Esu matęs, kai net neįmanoma eiti koridoriumi, tiek visko prigrūsta", – tvirtino vedėjas.

A.Gaižučio teigimu, jei gyventojai neorganizuoja talkos ir nevalo rūsių, tai administratoriui nieko kita nelieka daryti. Jis turi užtikrinti, kad patalpos atitiktų visus reikalavimus.

"Jeigu nėra kitos išeities, paslauga perkama. Manau, tokiose situacijose nuolaidžiavimo neturėtų būti. Ypač jei nėra išrinktų laiptinės atsakingų asmenų, vidinės kontrolės", – teigė vedėjas.

A.Gaižutis priminė, kad už priešgaisrinių ir higienos taisyklių nesilaikymą gresia baudos.

Tad gyventojai turėtų įvertinti, kad administratoriui laiku nesutvarkius rūsių, be mokesčių už šiukšlių išvežimą, jiems gali tekti mokėti ir baudas.

Bandė išvengti tragedijos

Atsižvelgdami į susidariusią situaciją, dalis daugiabučių namų administratorių ėmėsi rūpintis tvarka rūsiuose, nelaukdami, kol įvyks nelaimė.

"Kai kuriuose rūsiuose situacija buvo tokia, kad ilgiau delsti negalėjome. Kai patalpoje nereikalingą turtą palieka vienas, greitai atsiranda kitas, paskui trečias, ir situacija tampa nevaldoma. Iš viso išvalėme 10 namų rūsius, kuriuose iki nelaimės buvo vos vienas žingsnis. Dėl šių namų jau buvome gavę žodinių įspėjimų iš pareigūnų – tvarkykitės arba teks mokėti baudas", – tvirtino įmonių "Vitės valdos" ir "Debreceno valda" direktorius Vaidas Barakauskas.

Pirmiausia tikėtasi, kad patys gyventojai iškuops rūsius ir sandėliukus, tad dar balandį kartu su sąskaitomis buvo išsiųsta informacija su prašymu išvalyti rūsius.

"Nurodėme datą, valandą, iki kada reikia tai padaryti. Gyventojus informavome – jei rūsiai nebus išvalyti, darbus organizuosime mes ir už tai reikės susimokėti. Pakabinome ir skelbimus laiptinėse su tokia informacija", – sakė V.Barakauskas.

Tačiau, anot direktoriaus, dauguma rūsių taip ir liko neišvalyti. Tad darbus teko organizuoti administratoriui.

Vadovo teigimu, juos atliko konkursą laimėjusi įmonė, kuri paslaugą – išvalyti rūsius ir išvežti šiukšles – pasiūlė atlikti už mažiausią kainą.

Išlaidos padalytos visiems būstų savininkams proporcingai, kaip numato Civilinis kodeksas.

"Suprantama, apmaudu žmonėms, kurie namo rūsyje neturi sandėliuko. Taip pat ir vienos laiptinės gyventojams, kurie patys laiku išsivalė savo sandėliukus, tačiau kaimynai, gyvenantys kitose trijose namo laiptinėse, to nepadarė. Deja, mokestis už rūsių valymą dalijamas visiems namo gyventojams. Natūralu, žmonės pyksta, bet turime vadovautis teisės aktais", – tikino vadovas.

Faktai ir skaičiai

2015 m. Klaipėdoje kilo 524 gaisrai, iš jų 87 – gyvenamajame sektoriuje.

Pagrindinės gaisrų priežastys: neatsargus žmogaus elgesys su ugnimi, tai yra: rūkymas ir nuorūkų mėtymas per balkoną, elektros įrenginių, prietaisų gedimai, netvarkinga elektros instaliacija, krosnių, židinių, dūmtraukių eksploatacijos pažeidimai.

Ugniagesiai vykdo prevencines akcijas "Gyvenkime saugiai", "Kai žinau – namie saugiau".

Jų metu tikrinami daugiabučiai namai, lankomi gyventojai, įvertinamas gyvenamasis būstas priešgaisrinės saugos atžvilgiu, teikiamos konsultacijos priešgaisrinės saugos klausimais, vykdoma švietėjiška ir prevencinė veikla, dalijama informacinė medžiaga.

Priešgaisrinės saugos taisyklių ir kitų priešgaisrinę saugą reglamentuojančių norminių aktų pažeidimai užtraukia baudą piliečiams nuo 7 iki 72, pareigūnams – nuo 28 iki 579 eurų.

 

GALERIJA

  • Uostamiestyje rūsiai virto sąvartynais
  • Uostamiestyje rūsiai virto sąvartynais
  • Uostamiestyje rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
  • Rūsiai virto sąvartynais
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

jonas

ka daryti su motociklu rusyje kam apskusti

Jablonskis

Nu Blyn ir nusišneka , gaunasi taip, jei šešta laiptinė užgriozdina savo rūsį tai už išvalymą privalo mokėti ir pirma laiptinė, tai jau "bezpredelas" kurios laiptines rūsys tie gyventojai ir susimoka, jei kas skaito, kad aš neteisus , tegul pirmas meta akmenį,

nuleidau rankas

Aš visada tvarkiau savo rūsį,kelis kartus buvo išplėšę,vėl susitvarkydavau...tačiau jau porą metų nekeliu ten kojos todėl kad,ten pilna blusų...porą kartų kviečiau epideminę,jas naikino,tačiau bergždžias darbas kada pirmo aukšto bobulytės šeria prie įėjimo kates,išplėšia langus kad katės galėtų ilysti pasišildyti.Tad kas dabar mano rusyje neaišku.Čia Statybininkų prospektas...mokėčiau ir dar kartą už blusų naikinimą,rusys reikalingas tačiau su bobulytėm jau nebeturiu kantrybės pyktis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS