Uostamiestyje sumažėjo pašalpų gavėjų | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE SUMAŽĖJO PAŠALPŲ GAVĖJŲ

Uostamiestyje skaičiuojama vis mažiau piniginės paramos gavėjų. Tai lėmė keletas veiksnių: kylanti minimali alga, įvairios užimtumo programos, kontrolės priemonės. Pastebima, kad susitraukė ir ilgalaikių pašalpų gavėjų skaičius.

Uostamiestyje skaičiuojama vis mažiau piniginės paramos gavėjų. Tai lėmė keletas veiksnių: kylanti minimali alga, įvairios užimtumo programos, kontrolės priemonės. Pastebima, kad susitraukė ir ilgalaikių pašalpų gavėjų skaičius.

Palyginti su 2013-aisiais, pernai Klaipėdoje piniginės paramos gavėjų sumažėjo daugiau nei 2 tūkst., todėl buvo sutaupyta ir pašalpoms skirtų lėšų.

Anksčiau sunkiai besiverčiantiems klaipėdiečiams buvo skirta daugiau nei 14 mln. litų, o nuo pernai  pašalpas pradėjus skirstyti savivaldybei prireikė tik kiek daugiau nei 10 mln. litų.

"Pernai išdalijome 4,3 mln. litų mažiau lėšų", – konstatavo Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Pašnekovės teigimu, tokį paramos gavėjų mažėjimą lėmė didėjantis minimalus darbo užmokestis, Klaipėdos teritorinės darbo biržos vykdomos užimtumo skatinimo programos, viešieji darbai bei savivaldybės taikomos įvairios į rizikos grupę patenkančių asmenų tikrinimo formos.

Tiesa, galbūt nepagrįstai lobstančiųjų iš savivaldos pašalpų skųsti nesibodėjo ir patys klaipėdiečiai.

"Pasitaikė ir tokių atvejų, tačiau tai nebuvo dažnas reiškinys", – sakė A.Liesytė.

Vis dėlto vos gavus pranešimų iš gyventojų ar patiems savivaldybės darbuotojams kilus įtarimų paramos gavėjai buvo stebimi. Bandyta aiškintis, ar gudragalviai neslepia pajamų, kad gautų piniginę socialinę paramą.

"Buvo ir tokių pranešimų, kurie pasitvirtino", – patikino skyriaus vedėja.

Tokia kontrolė patiko ne visiems, todėl pasitaikė atvejų, kai savivaldybės sprendimai sustabdyti piniginės paramos teikimą arba jos visai neskirti buvo skundžiami ir teismams.

Pastebima, kad pernai mažėjo ir ilgalaikių pašalpų gavėjų. A.Liesytės teigimu, prie to itin prisidėjo Klaipėdos teritorinės darbo biržos vykdomos programos, skatinančios gyventojus ieškoti darbo, keisti kvalifikaciją ar įsitvirtinti aktyvioje darbo rinkoje.

Savivaldybės skirstyti paramą pradėjo tik 2014-ųjų pradžioje, tačiau kol kas naujoji tvarka vertinama teigimai.

"Svarbu yra tai, jog pats įstatymas suteikė galią veikti, numatyti priemones ir jas įgyvendinti", – paaiškino pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS