Uostamiestyje vėl šurmuliuos Kazimierinės | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE VĖL ŠURMULIUOS KAZIMIERINĖS

Pirmąjį pavasario savaitgalį Klaipėdą budins 27-oji tradicinė Kazimierinių šventė. Tarptautinis renginys kasmet sulaukia ne tik dalyvių iš Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių amatininkų dėmesio.

Mugės atidarymas – kovo 2 d.

Renginį organizuojančios Klaipėdos krašto Kazimierų bendrijos nariai linksmintis drauge gyventojus kviečia jau kitą savaitę.

Kaip pasakojo bendrijos pirmininkas Kazimieras Vainoras, šventė prasidės kovo 1-ąją 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete.

Čia vyks nemokamas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ir kitų solistų koncertas-vakaronė miestiečiams. Diriguos profesorius Kazimieras Kšanas.

Kazimierinės tęsis kovo 2-ąją 10.45 val. Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje mišiomis už gyvus ir mirusius šio vardo turėtojus, o vidurdienį Teatro aikštėje startuos pačios Kazimierinių šventės ir Kaziuko mugės atidarymas.

Prašo gyventojų supratingumo

Dvi dienas – šeštadienį ir sekmadienį nuo 8 val iki 18 val. senamiestyje klaipėdiečių lauks amatininkų mugė ir liaudies muzikos koncertai lauko scenoje.

Trankiomis melodijomis Kazimierinių šventės lankytojus linksmins kapelos ir ansambliai.

Sekmadienį pasirodys vaikų ansambliai, o 12 val. bus apdovanoti piešinių konkurso, skirto Žemaitijos metams atminti, nugalėtojai.

Savo kūrybą ir išmonę pademonstruos Klaipėdos ugdymo įstaigų auklėtiniai.

Tai šventė ne tik tiems, kurie nori įsigyti rankomis gamintų dirbinių, bet ir tradicinę muziką, liaudies meną vertinantiems žmonėms.

Turgaus ir Teatro gatvėse gyvenančių klaipėdiečių kovo 2–3 d. prašoma nepalikti mašinų gatvėse ir nesudaryti kliūčių šventės rengėjams.

Užmirštas vardas?

Kazimiero vardo diena švenčiama kovo 4-ąją. Pagal nuo seno susiklosčiusias tradicijas Lietuvoje šis vardadienis minimas iškilmingiau už kitus.

Kazimierinės dabar labiau siejamos su populiariąja Kaziuko muge, tradiciškai kiekvieną pavasarį rengiama ir Klaipėdoje.

Tačiau čia, priešingai nei Vilniuje ar kituose Lietuvos miestuose, mugė yra tik sudedamoji Kazimierinių šventės dalis.

Be to, ją organizuoja prieš 27 metus įkurta Klaipėdos krašto Kazimierų bendrija su partneriais.

Esą modernėjanti visuomenė užmiršta labai gražų istorinį vardą, todėl bendrija stengiasi, kad jis Lietuvoje atgimtų.

Ir mugės dalyviai, ir svečiai turi pajusti Kazimierinių dvasią.

"Mums svarbu Kazimierinių šventės nuotaika ir ideologija, o ne vien tik prekeiviai. Ir mugės dalyviai, ir svečiai turi pajusti Kazimierinių dvasią", – aiškino K.Vainoras.

Šventė jau įgijo tarptautinį statusą – į Klaipėdą atvyksta amatininkų iš kaimyninių šalių, šiemet ypač daug bus lenkų, latvių, taip pat užsiregistravo atstovai iš Baltarusijos, Kaliningrado, Ukrainos.

Pabrėžiama, kad prekybininkai atvyksta ir iš Vilniaus. Pašnekovas pasidžiaugė, esą nors vilniečiai turi savo Kaziuko mugę, vis tiek renkasi Klaipėdą.

Planuojama, kad Klaipėdos senamiesčio gatvėse išsirikiuos iki pusės tūkstančio amatininkų.

Šiuo metu Klaipėdos krašto Kazimierų bendriją vienija 38 bendravardžiai. Jos pradininkas – žinomas klaipėdietis, inžinierius Kazimieras Vizbaras, parsivežęs šią idėją iš Čikagos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

hmm

Tai kas tas Žinomas Kaipėdietis Kazimieras Vizbaras? Nežinau tokio ir googlas nepadeda.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS