Už pašalpą – „buteliuko“ | Diena.lt

UŽ PAŠALPĄ – „BUTELIUKO“

Kiekvieno mėnesio 10 dieną prie Liepų gatvėje esančio pašto kyla subruzdimas. Klaipėdiečiai čia renkasi pasiimti socialinių pašalpų. Tačiau daliai laukiančiųjų pinigai reikalingi tikrai ne tam, kad išgyventų, o galėtų įsigyti svaigiųjų gėrimų. Už tvoros jų jau laukia bendraminčiai.

Kiekvieno mėnesio 10 dieną prie Liepų gatvėje esančio pašto kyla subruzdimas. Klaipėdiečiai čia renkasi pasiimti socialinių pašalpų. Tačiau daliai laukiančiųjų pinigai reikalingi tikrai ne tam, kad išgyventų, o galėtų įsigyti svaigiųjų gėrimų. Už tvoros jų jau laukia bendraminčiai.

Girtauja ir šlapinasi

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius kartu su policija penktadienį pirmą kartą surengė patikrinimą prie pašto pašalpų mokėjimo dieną.

Stebėta, ar išmokų laukiantys socialiai remtini asmenys nepažeidžia viešosios tvarkos, elgiasi deramai.
Pasak Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Viliaus Valio, gauta nusiskundimų, kad pašalpų mokėjimo dienomis prie pašto vyrauja netvarka. Laukiantys eilėje girtauja, šlapinasi už kampo.

Taip pat iš policijos buvo gauta informacija, kad pinigus atsiėmusius žmones apiplėšinėja kažkokia jaunuolių grupuotė. Palaukia už kampo, sumuša ir atima pinigus.

„Norėjome patikrinti situaciją“, – tvirtino vedėjas.

Nustebino maža eilė

Penktadienio rytą prie pašto būriavosi grupelės žmonių. Panašu, kad už tvoros stovintys asmenys laukė tų, kurie pasiims pašalpas. Prie langelio, kur išmokamos pašalpos, driekėsi eilė.

„Eilė maža. Anksčiau būdavo didesnės. Matyt, iš daug ko atėmė pašalpas“, – savo dviem draugams dėstė vyras.
Akivaizdu, kad kompanija laukė eilėje prie pašalpos stovinčio bendraminčio.

Tai vienas, tai kitas vyras užeidavo pažiūrėti, kaip juda eilė. Po kiek laiko prie jų priėjo vyras.

„Einu namo. Pinigų negavau, nes pasą pamiršau. Einu pasiimti“, – tvirtino vyras.

„Nu ir žioplas“, – pareiškė vienas iš laukusiųjų. Vyras nuėjo, o kompanija liko stovėti.

Prie pašto tvoros lūkuriavo ir kita kompanija. Jauna moteris ir du vyrai. Pora demonstravo meilius jausmus vienas kitam. Jie tai apsikabindavo, tai laikėsi už rankučių.

Po kiek laiko iš kiemo išėjo moteris rankoje nešina pinigais. Į piniginę kupiūrų ji nebuvo susidėjusi. Sulaukusi pinigų kompanija pasišalino.

Dvelkė alkoholio kvapas

Nuo dalies pašalpų atėjusių atsiimti asmenų dvelkė alkoholio kvapas. Dvokas buvo užuodžiamas per atstumą. Jų veidai buvo įraudę, patinę. Kai kurie sunkiai koordinavo savo judesius.

Nemaža dalis eilėje stovėjusių vyrų rūkė. Nuorūkos buvo metamos ant žemės. Vienas vyras atsinešė ir du „bambalius“ stipraus alaus, tačiau jų neatsisuko. Gal pabijojo pareigūnų.

Vienas iš pažiūros neblaivus vyras aiškino, kad pašalpos yra per mažos. Turi būti mokama ne 300, o tūkstantis litų, kad žmogus galėtų atsistoti ant kojų.

„Ką dabar gali padaryti?“, – klausė vyras. Paklaustas, kodėl atsiimti pašalpos atėjo neblaivus ir kodėl nedirba jis tapo agresyvus: „Kodėl manai, kad aš girtas? Gal visą naktį esu nemiegojęs? Dar pagalvosi, kad girtas. Aš kare tarnavau. Man koją pjovė. Nori pamatyti. Šią valstybę reikia prakeikti ir sunaikinti“, – keldamas kelnių klešnę piktinosi vyras.

Už didesnes pašalpas pasisakė ir pasaulinio lygio žvaigžde prisistačiusi moteris.

„Mane rodys per televiziją. Laida turės 15 mln. reitingų. Tris dienas filmavo. Aš pasaulinio lygio žvaigždė. Kodėl pašalpos yra tik 350 litų? Esame Europos Sąjungoje. Pašalpos ir turėtų būti europietiškos. Ubagų kraštas“, – savo kalbą užbaigė moteris.

Kenčia nuo „malaletkų“

Vienas iš pašalpų laukiančių vyrų, nuo kurio taip pat dvelkė alkoholiu, patvirtino pareigūnų informaciją, kad kažkokia grupuotė atiminėja pašalpas.

„Žiauriai atiminėja. Liūdna būna, kai atima pašalpą. Labai liūdna. Paseka ir atima „malaletkos“, „pacanai“. Policijos pareigūnai galėtų pasaugoti labiau. Tada neatiminėtų. Policijos pareigūnai „maladec“. Šaunuoliai. Saugo mus“, – tvirtino vyras, kuris teigė anksčiau tarnavęs „Geležiniame vilke“.

Jis mostelėjo į tvoros pusę, kur stovėjo du vyresni ir vienas jaunesnis vyras: „Jie narkomanai. Jie pašalpas atiminėja“. Tačiau, kiek tame tiesos, sudėtinga pasakyti.
Vyras dėkojo, kad pareigūnai apsilankė ir prašė dar pabūti, pasaugoti.

Tarp pašalpų gavėjų emocijų sukėlė ir viena moteris, kuri išlipo iš visureigio: „Matei, iš kokios mašinos išlipo? Dar jai pašalpa priklauso“, – šnabždėjosi laukiantieji.

Ne vienas pašalpą gavęs asmuo pinigus nešėsi tiesiog rankoje. Slėpti banknotų jie neskubėjo. Nieko nuostabaus, kad jie tampa vagių aukomis. Kai kurie gavę pinigus gatvę kirto skersai net nesidairydami. Nesibaimino, kad gali būti pertrenkti mašinos.

Situacija nebuvo tragiška

Po patikrinimo V.Valys komentavo, kad situacija nebuvo tragiška, tačiau vaizdas ne koks.

„Daug žmonių pašalpos ateina pasiimti su kvapeliu. Tačiau nė vienas negirtavo viešoje vietoje, neteršė aplinkos, nesielgė chuliganiškai. Eilė nebuvo tokia didelė, kokios tikėjomės. Girdėjome, kad pilnas kiemelis žmonių prieina, kad nėra vietos, kur atsistoti“, – tvirtino vedėjas.

V.Valio nuomone, pašalpų atėmimas iš tokių asmenų nėra išeitis.

„Jei neduosi, tada po tiltu patys pasiims. Paramą suteikti galima ir maistu, tačiau jie parduos tuos produktus. Ras būdų, kaip nusipirkti degtinės“, – teigė vedėjas.

Pasak V.Valio, bausti žmogų tik už tai, kad jis atėjo su „kvapeliu“ negalima. Be to, jis turi pažeisti žmogaus orumą, peržengti padorumo ribas.

„Jei jis varytųsi, kabinėtųsi prie kitų, tada būtų galima nubausti“, – aiškino vedėjas.

Paprastai pašalpos pašte išmokamos kiekvieno mėnesio 10-12 dienomis.

Audronė Liesytė

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja

Socialinių pašalpų gavėjų skaičius yra sumažėjęs. Praėjusių metų tris ketvirčius socialinę išmoką gavo 7 tūkst. 200 asmenų. Šiemet šiuo laikotarpiu tokių buvo 5 tūkst. 200. Skirtumas yra didelis. Pagrindinės priežastys sumažėjusi bedarbystė, sąlyga – dirbti visuomenei naudingus darbus, pajamų tikrinimas. Žmonės viską įvertina ir apsisprendžia, ar jiems reikia socialinės pašalpos. Jas gauna ne tik toks kontingentas, kuris renkasi prie pašto. Daugumai tikrai reikia paramos. Pašte išmoką paprastai atsiima asmenys, kurių sąskaitos yra užblokuotos. Antstoliai iš pašto negali nuskaičiuoti pinigų. Asmenims, kurie patenka į rizikos grupę, pašalpa gali būti mokama ne pinigais, o jiems duodama maisto kortelė. Dėl to prašome institucijų pranešti informaciją apie asmenis, kurie girtauja, serga priklausomybės ligomis. Su kortelėmis jie gali pirkti prekes, išskyrus alkoholį ir tabaką.

GALERIJA

  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
  • Tikrino pašalpų gavėjus
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Emai

tu turbut kokia nors persenusi sovietu laikų darbo veteranė?Nes tik tokios, na dar tokios kaip ta tipinė 9-tus metus universitete dirbanti dėstytoja(cha-inteligentai turėtų kovoti už soc.teisybę ir būti mums pavyzdžiu)įsivaizduoja darbą kaip gyvenimo tikslą.Dirbti kad dirbti.Ir ragina kitus šiam skruzdės refleksui besąlygiškai paklusti.Nežiūrint vergo algos bei sąlygų.DARBAS PRIVALO BŪTI GERAI APMOKAMAS.O jeigu sušiktas darbas jūsų idealas-jį paliekame jums.Stenkitės iki pajuodavimo.Už visus.

ema

is viso siulau nutraukt pasalpas.lai eina dirbti valkatos

pastebetojas

kas, kad ryte atvaziavo patikrinti trumpam. reikejo visa diena pabuti ir nesireklamuoti. butu pamate kokie baliai ten vyksta belaukiant eileje. pilni pakampiai tusciu bambaliu buna ir buteliu. kiekviena menesi tenka brautis per minia zmoniu, prasyti prigerusiu pasalpu gaveju pasitraukti ir ziureti, kad neuzkliutum uz siuksliu.pasireklamuoja, kad nera blogai, o realybe visai kitokia, kaip ir didziosios daugumos lietuvos pilieciu, arianciu, kad susimoket mokescius
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS