Iš valstybės – dar milijonas ukrainiečiams | Diena.lt

IŠ VALSTYBĖS – DAR MILIJONAS UKRAINIEČIAMS

Klaipėdos miesto tarybai teks patikslinti šių metų biudžetą, jis turėtų didėti beveik 2,367 mln. eurų, iš kurių beveik pusė – susiję su karo pabėgėlių įsikūrimu mūsų mieste bei pagalba jiems.

Užvakar posėdžiavęs uostamiesčio tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas be kitų klausimų aptarė miesto šių metų biudžeto pakeitimo projektą.

Vieną svarbiausių klausimų komiteto posėdyje pristatė savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė. Valstybė didins jau paskirtas dotacijas.

Šiemet karo pabėgėlių reikalams iš miesto biudžeto jau buvo panaudota apie 1,8 mln. eurų.

Valstybė turi tam tikrų įsipareigojimų, kuriuos turi vykdyti. Skyrus valstybės dotacijas, savivaldybių tarybos privalo patikslinti savo biudžetus skirtajai dotacijų sumai. To reikalauja įstatymas.

Todėl prieš tarybos posėdį biudžeto patikslinimą aptarė ir miesto Finansų ir ekonomikos komitetas.

"Dėl karo pabėgėlių dotacijų bus gauta tikrai daug, maždaug milijonas eurų. Apie 328 tūkst. eurų reikės kompensuoti klaipėdiečiams, kurie išnuomojo savo būstą nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams. Pagal valstybės nustatytą tvarką, tokiems žmonėms mokama kompensacija už pirmąjį apgyvendintą žmogų – 150 eurų, už antrąjį ir kitus – po 50 eurų", – paaiškino K.Petraitienė.

Jei dotacijų gavimas nebūtų patvirtintas savivaldybės biudžete, šių pinigų nebūtų galima naudoti.

Šioms kompensacijoms valstybė papildomai klaipėdiečiams skirs 328,5 tūkst. eurų.

Kitos valstybės dotacijos, susijusios su paslaugomis ukrainiečiams, – pavėžėjimas į mokymo įstaigas ir ukrainiečių ugdymo apmokėjimas – bus didinamos.

Skiriant pinigus pavėžėjimui, žiūrima į mokinių registrą, nuo mokinių skaičiaus priklauso, kiek pinigų šiai paslaugai bus skirta.

Klaipėdai šioms paslaugoms ketinama papildomai skirti 542,7 tūkst. eurų, iš jų – 314,1 tūkst. bus skirta paslaugą teiksiančių darbuotojų atlyginimams.

7,5 tūkst. eurų skirta vienkartinėms išmokoms 30-iai pabėgėlių vaikų paruošti lankyti ikimokyklines ir priešmokyklinio ugdymo klases.

Dar 4,2 tūkst. eurų – karo pabėgėlių socialinėms pašalpoms.

Pabėgėliai jau yra pateikę tokius prašymus, tad valstybė kompensuos savivaldybei šias išlaidas.

Dėl ukrainiečių registravimo centro veiklos apmokėjimo, jų maitinimo bei laikino apgyvendinimo 55,3 tūkst. jau išleistų eurų valstybė kompensuos savivaldybei.

Šiuo metu savivaldybės Finansų skyrius jau planuoja kitų metų pajamas, apie būsimas išlaidas kalbėti dar anksti.

"Komiteto nariai visada labai aktyviai aptaria biudžeto papildymo klausimus, diskusijos yra normalus dalykas, kartais jų metu nukrypstama į kitus aktualius klausimus. Jei dotacijų gavimas nebūtų patvirtintas savivaldybės biudžete, šių pinigų nebūtų galima naudoti. Politikai tai supranta, žino ir paprastai projektą patvirtina", – paaiškino K.Petraitienė.

Gairės: karas Ukrainoje, pagalba ukrainiečiams, Klaipėdos biudžetas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS