Valstybės šimtmečiui atminti – išskirtinis simbolis | Diena.lt

VALSTYBĖS ŠIMTMEČIUI ATMINTI – IŠSKIRTINIS SIMBOLIS

Lietuvos valstybės nepriklausomybės paskelbimo šimtmečio paminėjimo Klaipėdoje programoje kai kurie politikai pasigedo ilgaamžių simbolių – paminklų ar atminimo lentų. Programos rengėjai atrėžia, kad miestas šią progą įamžins išskirtinai – nauja mokykla.

Programa – įvairiapusė

Lietuvos valstybės nepriklausomybės paskelbimo šimtmečio paminėjimo Klaipėdoje renginiai pristatyti miesto tarybos kolegijai.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė sakė, kad programai parengti buvo suburta speciali komisija.

Pastarosios veikloje dalyvavo skirtingų sričių specialistai: mokslininkai, kultūros vadybininkai, menininkai, jaunimo organizacijų atstovai, politikai ir savivaldybės atstovai. Pasiūlymus kviesta teikti ir miesto bendruomenė.

N.Laužikienė pažymėjo, kad programos koncepcijos ašis – atvirumas pasauliui ir modernios tautos gimimas. Koncepcija susideda iš trijų dalių: akademinės, valstybingumo ženklų, bendruomeninių projektų.

Pirmąją sudaro miesto bendruomenei atviros konferencijos, diskusijos, paskaitos, istorinės parodos, kartu su Klaipėdos universitetu ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi įgyvendinami projektai.

Kaip vieną reikšmingiausių renginių N.Laužikienė įvardijo konferenciją "Atvirumas pasauliui ir moderniosios tautos gimimas rytiniame Baltijos jūros regione".

Šis renginys organizuojamas drauge su Klaipėdos universitetu.

Suteiks Šimtmečio vardą

Valstybingumo ženklų dalyje numatyti viena ar kita forma aplinką keičiantys projektai, skirti palikti žymę ateities kartoms.

"Galime pasidžiaugti, kad valstybės šimtmetį įamžinsime tokiu simboliu, kurio daugiau Lietuvoje nebus. Statysime naują mokyklą. Bent jos kertinis akmuo turėtų būti įkastas kitąmet. Svarstoma, kad šiai įstaigai reikėtų suteikti Šimtmečio vardą", – atkreipė dėmesį direktorė.

Bendruomeniniai projektai – tai jaunimo organizacijų, menininkų, kultūros vadybininkų, sporto bendruomenės, miesto švietimo ir kultūros įstaigų skirtingoms visuomenės grupėms pasiūlyti renginiai ir užsiėmimai.

Numatoma parengti parodą, kuri keliaus per visas mokyklas. Į valstybės šimtmečiui paminėti skirtą kelionę leisis jachta "Lietuva". Ji aplankys Latvijos, Estijos, Suomijos, Lenkijos uostus.

Suabejojo jachtos pajėgumais

Miesto tarybos narys Rimantas Taraškevičius priminė, jog prieš pusantro mėnesio buvo svarstoma, kad savivaldybė prisidėtų prie jachtos "Lietuva" remonto.

"Ar kas pajudėjo šiuo klausimu? Ar nenutiks taip, kad jachtą per kelionę, skirtą valstybės šimtmečiui paminėti, teks tempti?" – klausė politikas.

N.Laužikienė tvirtino, jog buvo svarstomi du variantai, ką daryti. Pagal pirmąjį norėta jachtą suremontuoti iki vasaros.

"Ir taip, ir kitaip dėliojame, bet net ir labai stengiantis to nepavyktų padaryti. Tad nusprendėme minimaliai suremontuoti jachtą, kad atlaikytų kelionę, o rimtą remontą pradėti rudenį", – tvirtino direktorė.

Numatoma išleisti ir leidinį "Šimtmečio ženklai". Jam medžiagos ieškoma ne tik archyvuose. Bendruomenės prašoma pasidalyti akimirkomis, Paskaičiuota, kad Lietuvos valstybės nepriklausomybės paskelbimo šimtmečio paminėjimo Klaipėdoje programos įgyvendinimas atsieis beveik 613 tūkst. eurų.

Dar 83 tūkst. eurų reikės numatyti 2019-iesiems.

Pasigedo valstybės dėmesio

Miesto tarybos kolegija pritarė programai, tačiau paprašė įtraukti nuostatą, kuria remdamiesi moksleiviai nemokamai galėtų lankytis koncertuose, parodose, muziejuose, kai nėra parduoti visi bilietai.

Sudaryta darbo grupė dabar analizuoja šią situaciją.

Taip pat planuojama prie valstybės šimtmečio minėjimo pakviesti prisidėti tautines bendrijas.

N.Laužikienė pabrėžė, kad programa nėra uždara. Įvairiais renginiais, priemonėmis ją bus galima papildyti visus metus.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas domėjosi, ar valstybė skyrė lėšų renginiams Klaipėdoje organizuoti: "Ar visas šventimas už valstybės pinigus vyks Vilniuje?"

N.Laužikienė tvirtino, kad iš valstybės programos Klaipėdai nėra skirta lėšų. Siūloma tik dalyvauti bendruose projektuose.

"Siuntėme, kokias priemones ketiname įgyvendinti, siūlėme, ką reikėtų įtraukti, bet niekas nebuvo ir veikiausiai nebus įtraukti", – padarė išvadą direktorė.

"Valstybė yra Vilnius", – replikavo A.Šulcas.

Tarybos narys Arūnas Barbšys programoje pasigedo ilgaamžių simbolių, tokių kaip atminimo lentos, paminklai.

"Didelė dalis numatytų renginių vyksta kasmet. Tik šį kartą valstybinėms šventėms paminėti  numatyta daugiau lėšų. Pasigendu palikimo ateities kartoms. Nauja mokykla gerai, bet paminklėlio šimtmečiui atminti reikia. Tai pagrindinis akcentas, kurio trūksta. Esu nusivylęs, kad tai nėra numatyta", – dėstė politikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

bejėgiai valdžiažmogiai

Ot tai simbolis: šalia 50 miesto mokyklų pastatyti dar vieną! Uždaryti universitetą – pastatyti mokyklą. Puikus paminėjimas nepriklausomybės.Taigi tą mokyklą būtų taip ar taip statę, nepaisant žmonių prieštaravimo.

Jonas Lietuvis

100 valdininkų,ir kitų gyvenenančių iš mokesčių mokėtojų , kurie jaučia kad veltui duoną valgo, o gal ir trukdo savo darbo vietos beprasmiu biurokratizmu ,paskelbia, kad, SUSPENDUOJA SAVO PAREIGYBĘ KAIP PO NEREIKALIGĄ ir ateina į darbo biržą persikvalifikuoti ir dirbti ir nešti naudą Lietuvai ir jos žmonėms, o tuo pačiu ir sau. Juk niekas namuose žyro krūvos ar kito neperpilėja iš vietos į vietą , nes iš to naudos nėra... Tokį poelgį laikyčiau vertu pagarbos , o medalių nežinau ar vertėtų duoti, nes su šautuvu niekas neverčia dirbti nenaudingą darbą.

ner cia ko

metyt pinigus visokiems simtmeciams kuriuos svencia tik beretes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS