Vestuvėse – juokas pro ašaras | Diena.lt

VESTUVĖSE – JUOKAS PRO AŠARAS

Vieną gražiausių švenčių gyvenime kai kurie iki šiol atsimena su siaubu akyse. Jauniesiems vestuvės apkarsta ne tik dėl per didelio alkoholio kiekio, muštynių, bet ir dėl visiškų atsitiktinumų – nuo pamesto žiedo iki bitės įgėlimo. Neretai į šventes skuba ir greitoji pagalba.

Šventės vos nenutraukė bitė

"Žmogus planuoja, o Dievas juokiasi." Šį posakį klaipėdietė Asta nuolat kartoja prisiminusi savo vestuvių šventę, kurią su mylimuoju kruopščiai planavo apie metus.

Renginio scenarijuje buvo numatytos net pačios smulkiausios detalės.

Tačiau likimas nutarė papokštauti.

"Nuo vaikystės esu alergiška bičių ir širšių įkandimams. Pati savo kailiu esu patyrusi tai tik du kartus gyvenime – mokyklos laikais su draugais stovyklaudama gamtoje ir savo vestuvių dieną. Graudu, ir juokinga", – liūdnokai šyptelėjo klaipėdietė.

Oras tądien buvo saulėtas, todėl jaunųjų fotosesija vyko senovinėje sodyboje Žemaitijoje.

"Apšilę padus" jie kantriai pozavo prieš objektyvą, kai nuotakai staiga ėmė darytis silpna.

"Pajaučiau, kad galiu išvirsti. Pradėjo tinti veidas, drėkti delnai, svaigti galva, darėsi sunku kvėpuoti", – bitės įgėlimo simptomus vardijo Asta.

Netrukus buvo iškviesti greitosios pagalbos medikai. Atskubėję specialistai suleido nuotakai vaistų, jos savijauta po truputį ėmė gerėti.

"Tačiau vis tiek atrodžiau kaip balionas. Nei fotografuotis, nei švęsti. Norėjosi tik sulįsti į žemę ir pradingti. Net buvo kilusi mintis nutraukti šventę ir perkelti į kitą dieną, bet pagalvojome, kad per daug išlaidų. Teko visais įmanomais būdais maskuoti veidą ir stengtis atrodyti laimingai. Gerai, kad nenumiriau, iš viso būtų buvę gražu", – ironizavo pašnekovė.

Nors incidentas baigėsi laimingai, atkurti buvusią pakylėtą nuotaiką padėjo tik stiprieji gėrimai.

Aptemdė skaudi netektis

Pasitaiko ir visai liūdnų netikėtumų.

Gegužę vestuvių šventėje mirė nuotakos tėvas. Nelaimė įvyko pokylių salėje Plungės rajone, Grumblių kaime.

52-ejų metų vyro gyvybė užgeso apie 22.30 val.

Panašią tragediją vestuvių dieną išgyvenusios Audronės prisiminimai taip pat skaudūs.

Moteris pasakojo praradusi geriausią vaikystės draugą.

"Šventėme viloje prie ežero. Buvo pusvalandis po vidurnakčio. Nuo alkoholio apkvaitusiam draugui kažkodėl į galvą šovė mintis paplaukioti valtimi. Kadangi norinčiųjų prisijungti nebuvo, išėjo vienas. Pati nieko nemačiau, būčiau užkirtusi kelią. Net nenoriu atsiminti to, kas vyko vėliau", – susijaudinusi pasakojimo neužbaigė Audronė.

Ryte – ne su savo žmona

Nuolat įvairiuose renginiuose pasirodantis Rolandas Stonys atviravo savo gyvenime regėjęs linksmų ir graudžių, liūdnų ir juokingų vestuvių.

Kai kurias, rodant kaip filmą, reikėtų S raidės.

"Prieš daug metų teko miegoti vienoje siauroje lovoje su visiškai man nepažįstama piršliene. Aš buvau renginio vedėjas, o piršlienė visą laiką buvo šalia. Ryte pramerkiu akis, o šalia manęs – svetima moteris. Ateina žadinti muzikantai, nuima antklodę, o ji – nuoga. Žinoma, muzikantai iškart visiems paskelbė, kad piršlys naktį laiko veltui neleido, nors iš tikrųjų tarp mūsų nieko nebuvo", – juokėsi R.Stonys.

Grįžęs namo Rolandas apie "sunkią darbo dieną" pasipasakojo žmonai. "Vos iš namų neišvarė", – pridūrė klaipėdietis.

Prieš piršlį – kirviu

Kone daugiausia kuriozų nutinka tradicinėse vestuvėse.

Vienas populiariausių lietuviškų papročių – piršlio korimas.

"Stovėjau ant statinės ir laukiau, kol mane pradės karti. Tuo metu jaunosios tėvas, matyt, padauginęs alkoholio, kurio tose vestuvės buvo labai daug, paleido į mane kirvį. Tai gerai, kad spėjau pasitraukti. Žmogus galbūt nevalingai ir nepiktuoju taip pasielgė, bet pasekmės galėjo būti labai liūdnos", – samprotavo R.Stonys.

Vyrui yra tekę linksminti ir nusikalstamo pasaulio atstovus.

Apie trečią val. nakties darbą baigusiam Rolandui buvo griežtai paliepta švęsti kartu.

"Pasakiau, kad savo atidirbau ir važiuoju namo, paprastai vestuvėse niekada nepasilieku. Be to, buvome ne taip toli nuo Klaipėdos. Bet vestuvininkai išsitraukė peilį ir griežtai pasakė: "Lieki su mumis "baliavoti" arba supjaustome tavo mašinos padangas. Rinkis pats." Ką darysi, teko iki 8 val. ryto švęsti. Kai visi pradėjo keltis, sėdau į automobilį, pavažiavau porą trejetą kilometrų iki artimiausio miškelio, išsimiegojau, kad galėčiau vairuoti, ir grįžau į Klaipėdą", – atsiminė pašnekovas.

"Smigo" 19 val. vakaro

Daug nemalonumų jauniesiems pridaro per didelis kiekis svaigiųjų gėrimų.

"Kartais atrodo, kad žmonės kokius metus nieko nevartojo. Vienas svečių stalas net mikrofoną perrėkė. Įsivaizduokite, tėveliai teikia bendro gyvenimo "židinį" vaikams, o jie šaukia: "Pilk! Gerk! Į tave!" Mėgini viską paversti juokais, bet grįžęs namo supranti, kad iš tiesų tai yra labai graudu", – pripažino R.Stonys.

"Kartą iš Ventės rago plaukėme laivu į Nidą. Tai vienas svetys taip "padalyvavo", kad grįžtant apie 19 val. jau nebepastovėjo ant kojų. Porą valandų numigo pokylių salėje, o atsikėlęs buvo toks žvalus, kad sugebėjo laimėti vieną sunkiausių konkursų", – juokėsi žinomas klaipėdietis.

Todėl kai vestuvių pokylis dar tik planuojamas, jis iš anksto įspėja jaunuosius, kad svečių negirdys.

"Pastaruoju metu viskas labai keičiasi, matyt, tampame kultūringesni. Žmonės susirenka ne tam, kad sėdėtų prie stalo, valgytų ir gertų, o linksmintis", – pastebėjo pašnekovas.

"Tiesa, buvo, kad plaukiojant po Kuršių marias laivas įstrigto ant seklumos. Mat kartu su mumis dalyvavo ir kapitonas. Tai šventėme keturias valandas, kol sulaukėme pagalbos ir buvome ištraukti“, – atsiminė R.Stonys.

Būtina vestuvių taisyklė – turėti atsarginių drabužių. Mat neretai šventę aptemdo suplyšusios kelnės, suknelės, švarkai.

"Pačiam kartą plyšo kelnės, o vienam išties labai stambiam svečiui tai nutiko kovojant dėl prizo. Vyras puolė ant žemės, išsižergė ir šast – išlindo balti apatiniai. Buvo labai daug juoko, gerai, kad žmogus nestokojo sveiko humoro ir nesisielojo. Bet baisiausia, kad neradome siūlų, o antrų kelnių jis irgi neturėjo", – kalbėjo klaipėdietis.

Vietoj bučinio – ištiesta ranka

Renginių organizatorius ir vedėjas Remigijus Žiogas dar ir šiandien su šypsena veide prisimena vieno karininko vestuves.

"Jau penkeri metai iš to juokiamės. Kai kunigas davė leidimą pabučiuoti nuotaką, vyras atsisuko, paspaudė jai ranką ir vėl nusisuko. Visai kaip tarnyboje. Po pusės minutės sutrikęs kunigas sako jaunikiui: "Jūs ne taip supratote, galite ją pabučiuoti." Šimtai žmonių po šių žodžių prapliupo juoktis", – pasakojo klaipėdietis.

Iš gėdos nuraudęs karininkas galiausiai teikėsi pabučiuoti mylimąją.

"Išėjo toks tarnybinis juokelis. Būna, kad per jaunųjų šokį nuotakai krūtinė iš suknelės iškrenta. Prieš kokį dešimtmetį tekdavo ir mušeikas tramdyti. Mūsų programa nėra pigi, o ją perkantys žmonės – išsilavinę, santūrūs, todėl tokių incidentų mažai", – šyptelėjo R.Žiogas.

Jis atkreipė dėmesį, kad jaunų ir vyresnio amžiaus žmonių požiūris į tą pačią vestuvių šventę smarkiai skiriasi.

"Vyresnioji karta nori muzikantų, o jaunimas – vedėjų. Pamenu, prieš kokius trejus metus grįžtame kartu su jaunaisiais į ištaigingą salę, papuoštą Provanso stiliaus dekoracijomis, nuklotos baltos staltiesės, o ten – tėvai užsėdę stalą. Tuomet bandai jiems paaiškinti, kad senos tradicijos jau praeityje", – kalbėjo renginių vedėjas.

"Pats esu per vestuves vežęs žmogų į ligoninę. Tiek daug šoko, kad koją susilaužė, o kartą jaunikis nešdamas per tiltą jaunąją išmetė ją iš rankų. Visa krūtinė, alkūnės nubrozdintos, suknelė juoda. Bet nuotaka dėl to daug nesisielojo ir greitai pralinksmėjo", – pasakojo pašnekovas.

Esą jei prieš dešimt metų šventė būdavo orientuota į maistą ir gėrimus, tai dabar žmonėms svarbu programa ir jos turinys.

"Pasitaikė, kai stipriai padauginusiai jaunikio mamai šventė baigėsi po karštų patiekalų. Dabar žmonės supranta, kad vestuvės skirtos ne girdymui, ir stalai, kalbant apie alkoholį, tampa vis kuklesni. Dešimčiai svečių du buteliai per vakarą – iki soties. Ir tai dar būna, kad neišgeria. Tausoja sveikatą", – pripažino R.Žiogas.

Nesupakuoto torto istorija

Vestuves dažnai fotografuojantis Donatas Vaičiulis pasidalijo dar viena nepavydėtina istorija, kai prie bažnyčios buvo pamestas jaunosios žiedas.

"Benešant nukrito nuo pagalvėlės. Iš pradžių niekas nepastebėjo, o kai pamatė, kad žiedo nėra, visą kaimą ant kojų sukėlė. Ieškojo ir namie, ir lauke, ir mašinose. Galiausiai visiškai netyčia su kitu fotografu radome žiedą prie bažnyčios", – tarstelėjo D.Vaičiulis.

Pats naujausias nutikimas fotografui net priminė komediją.

"Bevežant tortą gardėsis susvyravo ir krito ant jaunosios mamos. Rūbai, panelė, viskas buvo "tortina" ir lipnu. Padariau daugybę nuotraukų, juokėmės iki ašarų. Dalį torto, deja, teko išmesti. Keista, kodėl desertus gaminanti įmonė atidavė jį nesupakuotą. Tokių dalykų nesuplanuosi", – pripažino D.Vaičiulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

(žemiau)

nervus į konservus !!!!

anonistui,(žemiau)-

tu kacape is nuotrauku ar pavadinimu sprendi? Akivaizdu, kad straipsnio neperskaitei. O gal visiškai girtas, burliokeli?

Anonimas

o kur šventė, kur gražios tradicijos, kur gražus bendravimas, linksmybės? Daug kam vestuvės , tai galimybė prisigerti ir krėsti kvailystes, bent kas jaunuosius prisimena? Ar ir jie girti, kaip dūmas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS