Areštuotas „Pajūrio“ viešbutis virs apartamentais? | Diena.lt

AREŠTUOTAS „PAJŪRIO“ VIEŠBUTIS VIRS APARTAMENTAIS?

Palangos centre, J. Basanavičiaus gatvėje, užvirusios statybos įvairioms tarnyboms sukėlė abejonių, ar netikėtai prasidėjęs avarinio "Pajūrio" viešbučio pastato remontas vyksta legaliai.

Kitą savaitę statybvietėje speciali komisija rengiasi atlikti patikrinimą. O štai vietiniai gyventojai kelia versiją: gal prokurorų areštuotame viešbutyje mėginama paskubomis įrengti apartamentus?

Užkliuvo statybos

J. Basanavičiaus gatvėje 9-uoju numeriu pažymėtame objekte statybininkai pasirodė prieš keletą savaičių.

Šiuo metu jau nuardyta didžioji stogo dalis, keičiamos perdangos, tvirtinamos konstrukcijos. Esą žadama sutvarkyti ir pastato išorinę dalį.

Palangos savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus specialistai, išvydę statybų apimtis, susidomėjo, ar šiems darbams buvo gauti leidimai.

"Kol kas, mūsų žiniomis, jokių leidimų šiems darbams nebuvo prašyta. Per penkerius metus nebuvo pateikta jokių prašymų išduoti leidimus rekonstrukcijai. Specialistai susisiekė su viešbučio "Pajūris" nuomininku ir jis aiškina, jog atliekamas paprastasis remontas. Paprastąjį remontą jie gali atlikti, tik medžiagos turi būti keičiamos tokiomis pačiomis arba labai panašiomis. Iš esmės turi nesikeisti konstrukcijos ir fasadas", – aiškino savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Žydrūnas Žvirblis.

Vis tik Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija dienraštį informavo, jog inspekcija pradėjo šių statybų teisėtumo tyrimą.

"Kitą savaitę organizuojamas statybos patikrinimas vietoje. Bus atliekamas tyrimas, ar statyba vykdoma teisėtai, atitinka teisės aktų reikalavimus", – tikino inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Ligita Luščiauskaitė.

Vytauto Petriko nuotr.

Laukia patikrinimo

"Pajūrio" viešbutyje pluša trys įmonės, dvi iš Palangos – "Dumicina" ir "MB Ryto broliai". Dirba ir kauniečių įmonė "Vilunta".

Dienraščio žurnalistams, apsilankius statybvietėje, dėmesį patraukė tai, kad vidiniame kieme, iš kurio pusės ir vykdomos statybos, fasadas apstatytas pastoliais, čia pat, aikštelėje, yra ženklas apie nuomojamas vietas automobilių stovėjimui.

Ar saugu poilsiautojų automobiliams, kai čia pat ardomos konstrukcijų dalys? Viešbučio patalpų nuomos sutartį laimėjęs palangiškis Artūras Arakelyan aiškino, jog statybininkai svetimų automobilių nežada lamdyti.

"Tolokai ta dalis yra. Mes rūpinamės visų saugumu", – aiškino naujasis objekto valdytojas.

A. Arkelyan šiame objekte šeimininkauja ne itin seniai.

Vyras tikino, jog, apžiūrėjęs išnuomotas patalpas, vos negavo šoko.

"Kiek ten šiukšlių radome, vos išvežėme. Stogas buvo jau supuvęs, viskas kiaurai bėgo. Tiek metų niekas nebuvo daryta", – apgailestavo A. Arkelyan.

Įžvelgia potencialą

Prisimenant šio auksinėje kurorto vietoje esančio viešbučio istoriją, susidaro įspūdis, jog dėl tokio objekto daugelis susikautų ne tik teismuose.

Viešbutis "Pajūris" oficialiai priklausė bankrutuojančiai įmonei "Bofora". Visą J. Basanavičaus 9-uoju numeriu pažymėtą turtą sudaro pats viešbutis, garažas, kiemo statiniai ir 0,3185 ha valstybinės žemės, kuri išnuomota iki 2060 metų pabaigos.

Visam šiam turtui šiuo metu taikomas Generalinės prokuratūros areštas ikiteisminiame tyrime dėl "Ūkio banko" turto iššvaistymo, sukčiavimo, piktnaudžiavimo, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo ir nusikalstamo bankroto.

Šis objektas, nors ir apleistas, tačiau, nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, vertas apie 1,5 mln., o perspektyvoje, išvysčius objektą, iš jo galima būtų uždirbti dar daugiau.

Viršutinius aukštus būtų įmanoma paversti apartamentais, juolab jog pastatas turi žemės ploto automobilių aikštelei.

"Pirmajame aukšte veikia valgykla, naktinis klubas, kitos paslaugų ir pramogų įstaigos. O jei pavyktų mansardoje įrengti apartamentus, šis objektas galėtų tapti išskirtiniu. Kur dar J.Basanavičaus gatvėje yra perspektyvų įrengti butus? Čia labai įdomus objektas, protingai valdant, pelnas garantuotas", – dienraščiui nuomonę išsakė vienas pajūrio verslininkų, stebintis šio objekto likimą.

Pardavė už skolas

Neabejotina, kad būtent dėl tokių perspektyvų ir verda keletą metų su šiuo objektu siejami ypač įdomūs dalykai.

Šis turtas ilgą laiką nuosavybės teise priklausė dabar jau likviduotai įmonei "Optimalus turto valdymas". Ši bendrovė buvo su Vladimiru Romanovu siejamų įmonių dalis.

Įmonė vertėsi turto valdymu ir nuoma. "Ūkio bankas" buvo vienas iš turto nuomininkų.

Lietuvos bankui sustabdžius "Ūkio banko" veiklą, dalį paskolų portfelio, vadinamąjį gerąjį banką perėmė "Šiaulių bankas". Tokiu būdu "Šiaulių bankas" tapo didžiausiu šios įmonės kreditoriumi.

Šį įkeistą turtą vėliau įsigijo įmonė "Bofora", kuri pirkimo–pardavimo sutartimi gavo šį objektą, kurio įkeitimas bankui išliko, tik sandorio metu buvo padengtas įmonės "Optimalus turto valdymas" reikalavimas trečiajai įmonei.

Po kurio laiko įmonei "Bofora" buvo iškelta bankroto byla, procesas nėra užbaigtas. O turtinių pretenzijų šiai bendrovei reiškė kreditorė – įmonė "Sėkmės industrija".

Įžvelgia interesų konfliktą

Pirmajai šio objekto valdytojai įmonei "Optimalus turto valdymas" iškėlus bankroto bylą, jo administratoriumi paskirtas įmonės "Valeksa" direktorius Stasys Poškus.

Mūsų tikslas – sutvarkyti pastatą, o kažkodėl velnių gauname. Mes norime, kad šis objektas grįžtų į savo vietą, atgimtų.

Mažai ką galėtų įtikinti, kad tai galėjo būti atsitiktinumas, tačiau, paskelbus įmonės "Bofora" bankroto bylą, kaip fizinis asmuo ėmėsi ją administruoti tas pats S.Poškus. Nors jis pats, atsakydamas į dienraščio klausimus raštu, yra tikinęs, jog bankroto administratorių teismas paskiria pagal kompiuterinės atrankos programą.

"Aš, kaip bankroto administratorius, dalyvauju daugelyje atrankų ir per metus buvau atrinktas apie 15 įmonių", – minėjo S.Poškus.

2016 metais "Šiaulių bankas" be papildomų reikalavimų ar sąlygų tiesiog atsisakė turto įkeitimo, o tai reiškia, kad šiam turtui buvo panaikinta hipoteka.

Nuostabą kelia ir tai, jog bankui neužkliuvo bankroto administratoriaus iniciatyva 1 mln. 155 tūkst. dydžio reikalavimo teisę parduoti vos už 10 tūkst. eurų.

Šiame mįslingame sandoryje išniro dar vieno veikėjo pavardė. Faktišku šio turto valdytoju tapo jaunas vieno rajono gyventojas Kazimieras Triškus, kurio vardu registruotų įmonių ar kompanijų internete niekaip nepavyko rasti.

Pats S.Poškus tikina nepažįstantis šio asmens, kurį, kaip aiškėja, lydi neįtikima sėkmė.

Tirs sandorius

Dėl visos šių žingsnių sekos kiti kreditoriai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl S. Poškaus veiksmų.

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo. Tiesa, S. Poškui įtarimai kol kas nepareikšti.

Byla perduota FNTT Klaipėdos valdybai. Kadangi bankroto administratorius yra prilyginamas valstybės tarnautojo statusui, tokio pobūdžio bylas tiria Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Tačiau šiuo atveju reikalinga speciali sandorių analizė, o įvykiai yra seni, kai kurios įmonės jau yra likviduotos, be to, bylos specifika susijusi su finansinėmis operacijos, tad bylos imsis FNTT, kuri geba atlikti ekonomines ekspertizes.

Beje, šie pareigūnai vertins ir tai, ar buvo padaryta žala valstybei, jei kiltų klausimų dėl sandorių, kai turėjo būti sumokami mokesčiai valstybei.

Turi planų

Pats bankroto administratorius vakar žurnalistams aiškino, jog į klausimus, susijusius su šio nekilnojamojo turto perspektyva, teiktųsi atsakyti tik kitą savaitę, nes ketvirtadienį ir penktadienį jis įnirtingai tobulina žinias mokymuose.

Paklaustas, dėl kokios priežasties jo administruojamame turte kitą savaitę iškviesta patikrinimų komisija, vyras pareiškė, jog klausimus reikėtų adresuoti Palangos savivaldybei.

"O iš kur jūs žinote apie patikrinimą? Taip, remontas vyksta, bet nebūtinai dėl savivaldybės", – kalbėjo S. Poškus.

Palangos savivaldybė ne kartą buvo raginusi šio turto valdytojus prižiūrėti šį apleistą pastatą, kuris buvo įtrauktas į apleistų statinių sąrašą.

S.Poškus prasitarė, jog vis tik perspektyvų dėl šio viešbučio yra.

"Visuomet visokių planų yra", – tačiau kokių, S. Poškus nepaaiškino.

Investicijas gins

Šiuo metu patalpų nuomos konkursą laimėjęs A.Arakelyan tikino, jog remonto darbais siekiama pašalinti avarinę pastato būklę.

"Mūsų tikslas – sutvarkyti pastatą, o kažkodėl velnių gauname. Mes norime, kad šis objektas grįžtų į savo vietą, atgimtų", – tikino A. Arakelyan.

Perklaustas, ar statybų metu patyliukais mansardinis aukštas nevirs apartamentais, A.Arakelyan nusistebėjo.

"Jei vienas ką gero daro, dešimt jau pavydi. Norime pradžiai stogą, fasadą sutvarkyti ir lietaus nubėgimo sistemą įrengti", – neslėpė vyras.

Paklaustas, ar nebijo investuoti į pastatą, kuriam vis dar taikomas areštas, o nuosavybės pretenzijas reiškia kreditoriai, A.Arakelyan leido suprasti, jog tikisi grąžos iš investicijų.

"Pirma reikia gražiai sutvarkyti šį klausimą, reikia suremontuoti. O tuomet, kai turtas galės būti parduodamas, žiūrėsime, kaip bus", – tikino verslininkas.

Preliminariais skaičiavimais, šimtų kvadratinių metrų dydžio pastato stogo remontas, fasadų apdaila ir kiti darbai galėtų atsieiti ne dešimtis, o gal ir šimtus tūkstančių eurų.

Ar naujasis patalpų nuomininkas neįgis pirmumo teisės į šį objektą dėl padarytų investicijų?

"Mes dalyvausime, pasistengsime apginti savo investicijas. Sakoma, kad neskubėk ir būsi pirmas. Aš ir neskubu", – juokavo verslininkas.

GALERIJA

  • Komisija: šie vidiniame kieme išdygę statybininkų pastoliai sukėlė įtarimų, ar tik neužsimota kapitaliniam remontui, objekte kitą savaitę lankysis tikrintojai.
  • Darbai: net trys statybų įmonės šiuo metu vykdo apleistos statinio dalies remontą.
  • Areštuotas „Pajūrio“ viešbutis virs apartamentais?
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Pizdauskinis

Na va jau sakes visiems

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

Kada apie Siauliu banka paskaitysim?

2016 metais "Šiaulių bankas" be papildomų reikalavimų ar sąlygų tiesiog atsisakė turto įkeitimo, o tai reiškia, kad šiam turtui buvo panaikinta hipoteka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS