Visu ryškumu sužibusi Palanga užburs šventine magija | Diena.lt

VISU RYŠKUMU SUŽIBUSI PALANGA UŽBURS ŠVENTINE MAGIJA

  • 2

Pajūrio gamtos unikalumas, susijungiantis su  sniego baltumu, žėrinčių lempučių gausa ir šviesa nuskraidina tarytumei į Laplandijos tolius. Viso to žodžiais perteikti neįmanoma.

Palanga jau paskelbė simbolinę didžiųjų žiemos švenčių laukimo pradžią – vakar pačioje kurorto širdyje iškilmingai įžiebta Lietuvoje dar neregėta Kalėdų eglė. Gausybe ryškių švieselių bei dekoracijų sužibęs miestas priešnaujametį laikotarpį kviečia nors trumpam iškeliauti į kalėdiniais meduoliais kvepiančią pasaką. Visą mėnesį Palangoje džiugins gausybė įvairiausių pramogų, renginių, o juos tradiciškai vainikuos įspūdingos Naujųjų metų sutiktuvės.

Pagerbė kurorto įkūrėjus

Kaip patikino Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė, kalėdinis metas Palangos kurhauze ir Šventojoje šiemet bus ypač spalvingas.

„Gruodžio renginiai kurhauze – tarsi advento kalendorius, kur atidarius langelį būtinai rasi Kalėdomis kvepiantį renginį. Ar tai būtų edukacija, spektaklis ar kinas, ar įspūdingas koncertas. Visą gruodžio mėnesį palangiškių ir kurorto svečių laukia jaukūs vakarai ir šeimos popietės Palangos kurhauze bei Šventosios pėsčiųjų aikštės paviljone“, – pasakojo pašnekovė. 

Neabejotinai vienu laukiamiausių renginių tampa Kalėdų eglės įžiebimas. Šiuosyk pagrindinė miesto žaliaskarė pasipuošė net 12 tūkst. lempučių, o magiškoje įžiebimo šventėje svečiavosi patys grafai Tiškevičiai. Šiais metais 770-ąjį gimtadienį minėjusi Palanga ateinančius metus pasitinka su kurortui ne mažiau svarbia data. Būtent kitąmet sukanka garbingas 200 metų jubiliejus, kai grafai įsigijo Palangos valdą bei keletą aplinkinių dvarų ir ėmė čia kurti kurortą.

Dar vienas įspūdingas reginys laukia ateinantį savaitgalį – gruodžio 9 dieną 18 val. centrinėje pėsčiųjų aikštėje bus įžiebta ir Šventosios Kalėdų eglė. Čia Snieguolė ir nykštukai žadins miško gyventojus, puoš girliandomis miesto gatves bei pakvies visus į interaktyvų miuziklą. Šiemetė žaliaskarė skirta sparčiai kylančiam Šventosios uostui, tad ją puoš daugybė jūrinių elementų.

Šviesu ne tik miesto širdyje

Net ir įžiebęs egles, Kalėdų Senelis neskubės keliauti iš pajūrio. Visą gruodį netikėtose Palangos vietose jis džiugins praeivius, skriedamas elektromobiliu su nykštukų palyda bei dovanodamas šventinius sveikinimus.

Tuo metu kurorto svečiai netruks pastebėti, jog šiemet visiškai naujomis dekoracijomis pasipuošė ne tik Grafų Tiškevičių alėja, bet ir Jūros gatvė Šventojoje, šventinę nuotaiką skleidžia į Palangą vedanti Kretingos bei, žinoma, populiarioji J. Basanavičiaus gatvė – čia, pamėgtame kurorto pėsčiųjų bulvare, puikuosis ir išpuoštų gyvų eglučių alėja. O šalia kurhauzo bei kurorto centre įsikūrė įspūdingos tūrinės dekoracijos, kurias bus galima apžiūrėti ir iš vidaus.

Šventoji šiemet taip pat sužibės ryškiomis kalėdinėmis šviesomis.

Visą gruodį pėsčiųjų aikštėje džiugins kalėdinių pušelių alėja: čia per trejus metus suvešėjusius visžalius medelius gruodžio 2–9 dienomis puoš šventojiškių bendruomenės atstovai.

Tad kiekvienas nuo gruodžio 9-osios galės ne tik džiaugtis šventine atmosfera, įsiamžinti prie labiausiai patikusios pušelės, bet ir pajusti bendruomenės šilumą.

„Tikimės, kad ši iniciatyva taps tradicine ir dar labiau suartins Šventosios bendruomenę, o kiekvieną svečią įkvėps į savo artimųjų ratą parnešti dalelę šventinės nuotaikos“, – vylėsi V. Petrauskienė.

R. Kucevičiūtės, A. Kazlausko nuotr.

Nuo dirbtuvėlių iki animacijos

Be abejo, Kalėdų laukimas kurorte neįsivaizduojamas be kasmetės dovanų dirbtuvės. Šiemet Palangos kultūros ir jaunimo centras kviečia į tris edukacinius užsiėmimus – šventinių meduolių dekoravimą, advento burtų ir žiemos arbatos gaminimo subtilybes.

Jau šį šeštadienį Šventosios centrinės aikštės paviljone bus galima susipažinti su kalėdinių meduolių simboliais ir dekoravimo tradicijomis, o gruodžio 10-ąją šventiniai meduoliai lauks Palangos kurhauze.

Gruodžio 16 d. 11 ir 14 val. Šventosios centrinės aikštės paviljone ir gruodžio 17 d. 11 val. Palangos kurhauze vyks etnografės Zitos Baniulaitytės vedami „Advento burtų“ užsiėmimai, skirti  seniesiems kalėdinio laikotarpio papročiams pažinti. Jau prieš pat šventes, gruodžio 22 d. 11 ir 14 val. Šventosios centrinės aikštės paviljone bei 17.30 val. Palangos kurhauze žolininkė Danutė kvies į jaukų pokalbį apie arbatos gaminimo subtilybes, o kiekvienas norintis galės susikurti savo originalią žiemos arbatą.

Kurhauzo teatro salėje tradiciškai laukiamos ir šeimos su vaikais – čia kvies nuotaikinga animacija. Gruodžio 11 ir 18 dienomis 14 val. susirinkusiuosius džiugins „Magiška gyvūnų mokykla“, o tomis pačiomis dienomis 18 val. – „Maištingų rimų“ pirmoji ir antroji dalys.

Ilgai lauktas sugrįžimas

Kaip ir kasmet, gražiausių metų švenčių kartu kviečia laukti memorialinė Jono Šliūpo sodyba. Juolab kad po kapitalinio atsinaujinimo muziejus duris atvėrė su ypatinga paroda, kurioje pristatomi garsieji Kazio Varnelio opartiniai kūriniai, o greta eksponuojami Lietuvos nacionalinio muziejaus rinkiniuose saugomi įvairių Lietuvos regionų tekstilės dirbiniai.

Taip pat gruodį muziejus pradeda intriguojamą vieno objekto parodų ciklą, kuris tęsis visus ateinančius metus. Pirmoje ciklo parodoje „Reglamentuota palangiškių ir poilsiautojų kasdienybė“ bus pirmąsyk viešai eksponuojama Kretingos valsčiaus Palangos miesto burmistro nutarimų knyga iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondų.

Ji atskleis, kaip žymiausias tarpukario Lietuvos kurortas pakeitė ir vietos gyventojų kasdienybę. Palangiškiai bei poilsiautojai buvo suvaržyti daugybe taisyklių, kurių nepaisant buvo numatytos nemažos baudos. Eksponuojamuose burmistrų nutarimuose skirti baudas minimos palangiškių pavardės, nurodyti adresai, o tai suteikia naujos vertingos informacijos apie čia gyvenusius žmones, jų nuomotą arba valdytą turtą.

Tuo metu advento dirbtuvėse „Stebuklus kuriame patys“ miesto bendruomenei rengiami vakarojimai su tautinio paveldo meistrais – bus rišami šiaudų papuošalai šventinei eglutei ar namams, tradiciniu būdu dekoruojami advento vainikai ir liejamos bičių vaško žvakės. Dirbtuvėse, kurios šiemet sugrįžta jau į muziejaus patalpas ir vyks naujoje edukacinėje erdvėje, ypač laukiamos šeimos su vaikais.

Vietos sparčiai tirpsta

Žiemą Palanga tampa turbūt magiškiausia vieta Lietuvoje, įsitikinusi ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Laura Taučiūtė.

„Pajūrio gamtos unikalumas, susijungiantis su sniego baltumu, žėrinčių lempučių gausa ir šviesa, nuskraidina tarytumei į Laplandijos tolius. Viso to žodžiais perteikti neįmanoma – tai reikia pajusti, – šypteli pašnekovė. – Palanga tampa dideliu gamtos šviesos parku, kviečiančiu leistis į žygį apsnigtais takais, lengvai sklęsti lygumų slidėmis ar skrieti kalneliais rogutėmis vėjavaikiškai besimėgaujant gaivuma ir lengvu šaltuku. Regėti jūrą žiemą, kuomet Baltijos bangos maištauja, slegiamos įspūdingų ledo luitų, o tilto poliai pravirksta varvekliais, – dar viena begalinė dovana. O pasidžiaugus gamta, galima nerti į kitą – poilsio, kurį dovanoja svetingas kurortas, malonumų jūrą.“

Svarbiausių metų švenčių sutiktuvėms Palangos bendruomenė ruošiasi su ypatingu nuoširdumu. „Tiek miesto savivalda, tiek verslas drąsiai imasi inovatyviausių idėjų, kurias puoselėjo kone visus metus“, – sako L. Taučiūtė.

Savo ruožtu kalėdiniu periodu svečiai Palangą renkasi ne vien pasitikti šventes, bet ir mielai šį metą išnaudoja žiemiškam atostogų poilsiui. Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis, jau lapkričio pabaigoje kurorte Kalėdoms buvo rezervuota apie 60, o Naujųjų sutiktuvėms – net apie 70 proc. vietų. Nakvynės kainos šventiniu periodu svyruoja nuo 45 ir gali siekti daugiau nei 200 eurų.

R. Kucevičiūtės, A. Kazlausko nuotr.

Sieks pamaloninti ir stebinti

„Pavyzdžiui, viešbučiai svečiams gali pasiūlyti atostogas su įvairiais malonumais: tai ir paketai, kuriuose gausu SPA procedūrų, aktyvaus laiko su atžaloms, ir specialus vakaro meniu restoranuose, staigmenos, kurias svečias suranda atvykęs į viešbutį. Mažiesiems taip pat skirta įdomių veiklų: įvairios šventinės dirbtuvėlės, animatoriai, batutai, interaktyvūs žaidimai, Kalėdų Senelio pasirodymas ir, žinoma, dovanos“, – komentavo L. Taučiūtė.

Specialių šventinių pasiūlymų, į kuriuos įtraukti ir nakvynė, ir naujametė programa bei vakarienė, kainos taip pat įvairios – vienam asmeniui gali svyruoti nuo 135 iki 245 eurų ir daugiau.

Šventinių vakarienių meniu restoranai tradiciškai pristatys ir Kūčių, Kalėdų stalui, ir metų sandūros iškilmėms. Naujametei progai siūloma trijų, penkių ar net septynių patiekalų degustacinės vakarienės, kurtos tiek žymių Palangos, tiek Lietuvos virtuvės šefų.

„Kiekvienas restoranas bandys nustebinti svečią pagal pasirinktą tematiką, naujausias skonių tendencijas. O tie, kurie šventes nori sutikti jaukiai namuose, artimųjų būryje ir nesirūpinti maisto ruoša, turės galimybę užsisakyti šventinius patiekalus išsinešimui“, – sakė pašnekovė.

Naujametė vakarienė vienam asmeniui Palangoje atsieis nuo 40 eurų. 

Šventinių programų metu viešbučiai ir restoranai savo svečius taip pat džiugins žymių šalies muzikos atlikėjų, tokių kaip Linas Adomaitis, Gabrielius Vagelis, Nijolė Pareigytė, Justinas Jarutis, Martynas Kavaliauskas, Rūta Ščiogolevaitė, grupės „Biplan“ komanda ir kitų, pasirodymais.

Publikai – miesto dovanos

„Linkiu kiekvienam atrasti magiškąją žiemos Palangą, kurioje gausu baltumo ir šviesos. Linkiu kiekvienam patirti nuostabių dalykų ir skirti ypatingo laiko sau – gėrėtis gamtos grožybėmis, mėgautis neatrastais skoniais, lepintis SPA teikiamais malonumais, džiaugtis įvairiomis pramogomis bei pasikrauti turiningomis kultūrinėmis patirtimis“, – linkėjo L. Taučiūtė.

Ir išties – tiek kultūrinių, tiek pramoginių renginių gerbėjus šiemet Palangoje vilios itin turtinga šventinė programa. Be to, didžioji dauguma jų – miesto dovana, tad publiką džiugins nemokamai.

Jau nuo gruodžio pradžios Palangos koncertų salėje renginiai vyks kiekvieną savaitgalį, o paskutinę mėnesio savaitę – kiekvieną vakarą. Repertuaras skirtas tiek populiariosios, tiek klasikinės ar chorinės muzikos, tiek teatrinio meno ar baleto gerbėjams.

Į svarbių renginių kalendorių vertėtų įtraukti ir gruodžio 16 d. – tądien Palangos kurhauze  Gintaras Januševičius pristatys savo koncertinę programą „Mažasis princas“. Joje jis – ir pianistas, ir pasakotojas, filosofinį knygos tekstą apgaubsiantis net 27 XIX–XX a. prancūzų kompozitorių fortepijoninėmis miniatiūromis.

O štai antroji Kalėdų diena kurorte neįsivaizduojama be Palangos orkestro koncerto „Kalėdinės muzikos valanda“ – kaip jau tapo įprasta, pamėgtas renginys klausytojus sukvies į Palangos bažnyčią.

Skambiausi šventiniai akordai

Trečius metus iš eilės į kurortą taip pat grįžta bene laukiamiausias šokių vakarėlis „Linksmiau be batų“. Jau po Kalėdų, gruodžio 27-osios vakarą, Palangos kurhauze laukia proga ne tik apsiauti dailiausias megztas kojines, smagiai pasišokti, bet ir sudalyvauti kojinių konkurse. Gros palangiškiai muzikantai iš „Mėguvos“, liaudiškų šokių ansamblis „Bočiai“ bei svečiai iš Klaipėdos.

Spindinčius metus gruodžio 31-ąją muzikos gerbėjai taip pat galės užbaigti puikiais akordais. Palangos gintaro muziejuje vyks kamerinės muzikos popietė – koncertas „Gruodžio susitikimai“, o vakare į jaukią kurhauzo koncertų salę pakvies naujametis koncertas „Kai aš įsimyliu...“ su R. Ščiogolevaite ir gyvo garso grupe.

„Atlikėja publikai dovanos legendinės popmuzikos dievaitės Whitney Houston bei savo autorines dainas. Taip pat su svajingais bosanovos ritmais ir gražiausiomis džiazo baladėmis trumpam apmąstysime įsimintiniausias praėjusių metų akimirkas ir įsimylėsime gyvenimą iš naujo“, – sako Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovė V. Petrauskienė.

Šventinį gruodį Palanga įprasmins bene laukiamiausiu reginiu – Naujųjų metų sutiktuvėmis ties jūros tiltu. Čia, skleidžiantis nepakartojamiems fejerverkams, vieni kitiems linkėsime šviesių, taikių, viltingų – pačių pačių geriausių 2024-ųjų!

GALERIJA

  • Visu ryškumu sužibusi Palanga užburs šventine magija
  • Visu ryškumu sužibusi Palanga užburs šventine magija
  • Visu ryškumu sužibusi Palanga užburs šventine magija
  • Visu ryškumu sužibusi Palanga užburs šventine magija
  • Visu ryškumu sužibusi Palanga užburs šventine magija
  • Visu ryškumu sužibusi Palanga užburs šventine magija
R. Kucevičiūtės, A. Kazlausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nuomone

pvz man labai patinka melyna spalva as uz ja saunuoliai palangiskiai

Vln

Tas pats per tą patį.. Basankė su savo vafliukais atgyvenusi..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS