Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos | Diena.lt

ŽURNALINĖS NAMŲ IDĖJOS MENININKEI SVETIMOS

Kokia prasmė investuoti pinigus į brangius interjero elementus, kurie ilgainiui pabos, tačiau jų bus gaila atsisakyti? Tokia filosofija, kurdama savitą namų rūbą, vadovavosi klaipėdietė Laura Simanauskienė. Galimybė keisti, transformuoti gyvenamąją aplinką kaskart suteikia jai naujos gyvybės ir energijos, o pačiam žmogui – kūrybinio džiaugsmo, įsitikinusi menininkė.

Vengė sterilios aplinkos

"Nemėgstu standartinių sprendimų, vartyti interjero dekoravimo katalogų, kopijuoti idėjų – jos gimsta mano galvoje, jas įkvepia gamta, o jau po to tenka spręsti, ar tai įmanoma įgyvendinti techniškai", – prisipažino būsto Klaipėdos priemiestyje duris svetingai atvėrusi moteris.

Laura prisipažino siekusi, kad namuose harmoningai derėtų ir sena, ir nauja, ir modernu, ir gamtiška. "Juk nebūtinai visas detales pagal konkrečią stilistiką suderinti iki smulkmenų", – mano pašnekovė.

Jau pastatytą "dėžutę" įsigiję sutuoktiniai turėjo derintis prie pastato architektūros. Vieno aukšto namas, kuriame įsikūrusi 5 asmenų šeima, išsiskiria erdvumu, aukštomis šlaitinėmis lubomis.

Taip pat būste gausu langų, pro kuriuos patenka nemažas dienos šviesos srautas. Tad menininkė į namus nepabūgo įsileisti sodrių, tamsesnių, o vaikų kambariuose – ryškesnių tonų, įvairių faktūrų bei įspūdingų gabaritų dekoro elementų.

"Norėjosi, kad namai būtų saviti, o ne tokie, kaip kaimynų, kad jie nebūtų sterilūs, o šilti, ekspresyvūs, kad čia viskas alsuotų gamta. Pas mus žmonės neretai bijo ir ryškesnių spalvų, ir neva nesąmoningų idėjų, jiems atrodo, kad kiti išjuoks, pasakys kažką negero. Man tai visai nerūpi", – prisipažino pašnekovė.

Nieko amžino nėra

Laura – diplomuota kostiumų dizainerė. Pašnekovė neatmetė, jog galbūt jos gebėjimai, įgytos žinios leidžia drąsiau eksperimentuoti, ieškoti netikėtų dermių bei nesibaiminti nestandartinių sprendimų.

"Nėra čia kokių nors įmantrybių, iš katalogų nieko neužsakinėjame ir per internetą neperkame, kiek ko reikia ir įmanoma, stengiuosi pasidaryti pati. Nematau reikalo investuoti milžiniškų pinigų į daiktus, sienas, juk visko nepasidarysi amžiams. Štai ateis pavasaris, jau žinau, ką reikės šiek tiek "atšviežinti" – tereikia paimti teptuką į rankas, pakeisti keletą detalių", – šypsojosi moteris.

Kūrėja drąsiai derina visiškai skirtingo "žanro" daiktus, ornamentiką. Štai bene ryškiausi būsto interjero akcentai – tamsiomis medinėmis lentomis per visą plokštumos aukštį akcentuotos svetainės sienos. Vienoje pusėje prie jų kuo puikiausiai dera rudų ornamentuotų klasikinių tapetų fonas.

Štai modernaus stiliaus virtuvės ir valgomoje zonoje įkurdintas romantiškas margaspalvis krėslas, o menininkės darbo kambaryje su šiuolaikiniais baldais sudraugauja senovinė, iš sutuoktinio močiutės paveldėta spinta.

Medžiagos – iš gamtos

Dar viena originali apdailos priemonė namuose – jūros bangų nugludinti akmenys, kuriais dekoruota masyvi kolona bei grindų fragmentai prieškambario zonoje, taip pat išklotos visos grindys vonios kambaryje. Interjerą pagyvina ir įvairiose erdvėse naudojami faktūrinio tinko fragmentai.

Anot pašnekovės, nemažai sumanymų prie tradicinių užsakymų pripratusiems meistrams atrodė sunkiai įgyvendinami, tad šių darbų teko imtis patiems būsto šeimininkams.

"Labai daug ką patys pasidarėme – ir tinkavome, ir dažėme. Savo rankomis esu klijavusi akmenis, plyteles. Patikėkite, ir su tomis lentomis buvo ką veikti – vyras, brolis meistravo, vargo", – šyptelėjo pašnekovė.

Pašnekovė juokavo, jog ir jai nesvetimi kirviai, grąžtai, replės bei panašūs įnagiai. Prieš kurį laiką Laura buvo įnikusi į papuošalų kūrybą, užsiėmė veltinio gaminiais, o pastaruoju metu turi kitą aistrą.

"Iš pradžių buvo knygų skirtukai, pakabukai, apyrankės, kiti papuošalai. Po to prasidėjo veltinis – nuo mažų iki didelių batukų, šalikų ir panašiai. Tačiau tai fiziškai sunkus, alinantis darbas.

O šiuo metu mano darbų pagrindą sudaro grafika. Tai smulkus ir kruopštus darbas, bet čia daugiau manęs pačios, daugiau kūrybos", – prisipažino pašnekovė.

Nenuostabu, kad ir šiuos namus puošia įvairūs menininkės darbai – tapyti paveikslai, originalios dekoro detalės.

Šiltadaržių neslepia

Pažvelgus pro būsto langus nekyla abejonių, kad jo šeimininkai ne mažiau dėmesio skiria ir savo gyvenamajai aplinkai. Nuoseklaus kruopštaus darbo rezultatas – ne tik išpuoselėta veja, gėlynai, bet ir daržas, kuriame vietoje įprastų suformuotos įrėmintos pakeltos lysvės.

"Stengiamės gyventi kuo ekologiškiau, valgyti pačių užsiaugintas daržoves, vaisius. Todėl nesigėdijame laikyti dviejų šiltnamių, nors kai kuriems tai atrodo negražu. Man daržas turi būti taip pat estetiškas, tad jokių tradicinių lysvių", – kalbėjo pašnekovė.

Anot Lauros, pakopomis susodinti skirtingų spalvų, dydžių augalai kuria patrauklų vaizdą, be to, menininkė nesibodi tarp daržovių įsprausti ir ryškesnių gėlių.

"Kas man neleis prie gėlių pasodinti salotų? Kur taip parašyta?" – juokėsi pašnekovė.

Anot Lauros, šeima ne tik visiškai apsirūpina įvairiomis daržovėmis, vaisiais, žolelėmis, žalumynais, prisiruošia jų atsargų žiemai, bet sodo bei daržo gėrybėmis apdalija ir kaimynus.

"Niekas netiki, kad tokiame plote galima tiek užsiauginti. Visi žalumynai, daržovės auginami keliais etapais, vien prieskonių turime apie 20 rūšių. Kartais pajuokaujame, kad mes kaip kokie seneliai, pensininkai, bet aš nelinkusi valgyti cheminių obuolių ar pomidorų, jei galiu užsiauginti savo. Taip, darbo nemažai, bet žinai, kad visa tai darai sau, savo šeimai. Svariausia – tai mato ir vaikai, kurie turės supratimą, kad valgyti sveikiau, gražiau gyventi taip pat yra vertybė", – neabejoja trijų atžalų mama.

GALERIJA

  • Lina Simanavičienė
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
  • Žurnalinės namų idėjos menininkei svetimos
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Man tai slepetes...

zita

Pavydūs tie žmonės...........

Anonimas

tikri lietuviai, kad tik apkalbet....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS