Iš slaptą krovinį gabenusios „Dailės“ įgulos – jokių žinių | Diena.lt

IŠ SLAPTĄ KROVINĮ GABENUSIOS „DAILĖS“ ĮGULOS – JOKIŲ ŽINIŲ

Švedų pareigūnai su kontrabandinėmis cigaretėmis sulaikė lietuvių jachtą "Dailė". Šį nemalonų faktą patvirtino laivo kapitono artimieji, kurie patys nuo rugsėjo 7-osios su įgula neturėjo jokio kontakto. Ne ką daugiau pavyko sužinoti ir iš Lietuvos ambasados Švedijoje.

Artimuosius kankina nežinia

Apie tai, kad jachtos "Dailė" įgula įsivėlė į nemalonumus Švedijoje, laivo artimieji sužinojo tik iš spaudos.

Pradžioje švedų portalas stv.se pranešė apie milžinišką kontrabandinių cigarečių krovinį, kurį gabeno trys lietuviai.

Paskui žinia pasklido ir lietuviškuose interneto puslapiuose bei spaudoje. Būtent tada ir pasitvirtino negeri įtarimai, kodėl įgula neatsiliepia nuo rugsėjo 7 d.

"Jie išplaukė rugsėjo 1 d. Jokio ryšio su vyru neturėjau nuo rugsėjo 7-osios. Mes skambinome į Lietuvos ambasadą Švedijoje, sakė, kad kol kas į juos niekas nesikreipė, jie nieko negirdėjo. Ir aš žinau tik tai, ką skaičiau spaudoje", – paaiškino vieno įgulos nario žmona.

Nors švedų žiniasklaida laivo pavadinimo neskelbė, klaipėdiečiai buriuotojai greitai išsiaiškino, kad sulaikyta būtent "Dailė".

Kam rūpi LR piliečiai?

Lietuvos ambasadai apie sulaikytus mūsų piliečius turėtų pranešti švedų pareigūnai.

"Klaipėdos" žurnalistai išsiuntė užklausą į ambasadą Švedijoje. Pranešta, kad "atsakymas rengiamas", tačiau jo iki pirmadienio popietės taip ir nesulaukta.

Aišku tik tiek, kad Švedijos pakrantės apsaugos pareigūnai įtarimus sukėlusią jachtą patikrino būtent rugsėjo 7-osios naktį netoli Okseliosundo miesto.

Pasidomėjus vėlyvais plaukiotojais, paaiškėjo, jog jachtą buriavę trys 40 ir 60 metų vyrai gabeno didelį kiekį cigarečių.

Jachtą su radiniu konfiskavo. Ji priklauso vienam įtariamųjų. Vėliau paskelbta, kad jachtoje buvo 1,5 mln. cigarečių.

Muitų tarnyba paskaičiavo, kad jeigu lietuvių kelionė būtų nusisekusi, jie būtų išvengę 3 mln. Švedijos kronų (290 tūkst. eurų) siekiančio muito mokesčio.

Šlovinga praeitis negelbės

Teigiama, kad jachta į Okseliosundą atplaukė tiesiai iš Lietuvos.

Lietuviams yra pareikšti kaltinimai mėginimu įvykdyti sunkų nusikaltimą.

Šiuo metu, anot švedų spaudos, jie yra sulaikyti ir laukia teismo posėdžio. Vyrams gresia laisvės atėmimo bausmė.

Esą vienas sulaikytųjų neatsiriboja nuo nusikaltimo, o kiti du asmenys neigia savo kaltę.

Nors švedų žiniasklaida laivo pavadinimo neskelbė, klaipėdiečiai buriuotojai greitai išsiaiškino, kad sulaikyta būtent "Dailė".

Ta pati, kuri 1989 m. kartu su jachtomis "Lietuva" bei "Audra", pasidabinusios trispalvėmis, perplaukė Atlanto vandenyną "Lietuvos garbei ir vienybei".

Prieš 8 metus šioms jachtoms, taip pat ir "Dailei", kairiėje Dangės upės krantinės promenadoje, pavadintoje Buriuotojų krantine, įrengtas paminklinis knechtas.

Analogas – "Žilvino" istorija

Ne paslaptis, buriuotojai nevengdavo gabenti kontrabandos ir anksčiau, tačiau pastaruoju metu neteko girdėti nieko panašaus.

Viena garsesnių kontrabandos istorijų, į kurią buvo įsipainioję buriuotojai, nutiko lygiai prieš 20 metų, kai prie Bornholmo salos (Danija) buvo sulaikyta jachta "Žilvinas" su kontrabandinėmis cigaretėmis.

Kaltininkai esą tada atsipirko didelėmis piniginėmis baudomis ir įkalinimo išvengė.

O laivas, kuris priklausė bendrovei "Lietuvos jūrų laivininkystė", buvo areštuotas ir paliktas žiemoti Bornholme, tačiau jo švartavimo mokestis savininkus "Lietuvos jūrų laivininkystę" privertė ryžtis jachtą parplukdyti į Klaipėdą.

"Tada imta ieškoti, kas parplukdys tą jachtą. Bendrovė surado penkis "bepročius", Kintų buriuotojų klubo narius. Ir mes sausio mėnesį per štormą plukdėme "Žilviną" namo. Netoli Klaipėdos krantų laivas apledėjo, buriuoti buvo nebeįmanoma, ir mes šaukėmės pagalbos. Gelbėjimo laivas "Šakiai" mus surado paryčiui. Jiems tąnakt buvo antra gelbėjimo operacija. Štai ir visa istorija", – dvidešimties metų senumo įvykius prisiminė jų dalyvis, dabar Seimo narys Gintaras Vaičekauskas.

Vėliau kontrabanda liūdnai pagarsėjęs "Žilvinas" atiteko Klaipėdos universitetui ir buvo pervadintas "Odisėja". Tuo stengtasi atsikratyti praeities šleifo.

GALERIJA

  • Publikacija: kontrabandines cigaretes gabenusių lietuvių buriuotojų „žygdarbį“ aprašė švedų žiniasklaida.
Roko Arbušio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

...

Tai cigaretes tikĮ Lietuvą galima gabent, o kaimynais pasirūpint jau negalim, kaip ten su Tautų draugyste, tarptautiniu bendradarbiavimu?.. :/

Zelemunčikas

Argi aš ką nors smerkiu?Kapitonu buvau,tik ne Baltijos Ž.K.Žvejai Klaipėdos nestatė,o gaudė menks ir silkes,kalėjime nesėdėjau,nei Švedijos,nei Danijos,nei Norvegijos,skirtingai nei keletas kolūkio šauniųjų kapitonų,troškusių pralobti iš spirito kontrabandos,kaip šios dailios jachtos savininkas iš cigarečių.Pasėdės,pagalvos,gal ir proto įgaus.To aš jam ir linkiu.

Anonimas

Zelemuncikai,aisku kad buvai vienas isBALTIJOS kolukio kapitonu kad viska zinai net Svedijos kalejimu komforta patyrei .Tai patylek nesmerk kitu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS