Darbo partijos byloje J. Liesis ir kiti liudininkai išteisinti dėl melagingų parodymų | Diena.lt

DARBO PARTIJOS BYLOJE J. LIESIS IR KITI LIUDININKAI IŠTEISINTI DĖL MELAGINGŲ PARODYMŲ

Klaipėdos apygardos teismas išteisino devynis asmenis, kaltintus melagingų parodymų davimu liudijant baudžiamojoje byloje dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo Darbo partijoje bei kitų nusikaltimų.

Byloje kaltinimai buvo reiškimai asmenims, kurie kaip liudytojai buvo apklausti Darbo partijos byloje 2012–2013 metais Vilniaus apygardos teisme.

Tarp šių asmenų – buvę Lietuvos Respublikos Seimo nariai Saulius Bucevičius ir Valdas Skarbalius, Europos Parlamento ir Seimo narių padėjėjai, Darbo partijos darbuotojai, buvęs Darbo partijos Informacijos centro vadovas Sergejus Dobriakovas, buvusi Seimo narės Loretos Graužinienės padėjėja, buvusi Darbo partijos būstinės vadovė Giedrė Vitė bei kiti. Teisiamųjų suole teko pabuvoti ir žinomam atlikėjui Juozui Liesiui.

Kaltinamajame akte teigiama, kad jie teismo posėdžių metu kalbėdami apie gautas išmokas ir jų finansinę prigimtį davė melagingus parodymus.

Teisėjų kolegija nustatė, kad minėtu nusikaltimu kaltinti asmenys, prieš apklausiant juos kaip liudytojus ikiteisminio tyrimo metu ir teisme, buvo įspėti dėl melagingų parodymų davimo, atsisakymo arba vengimo duoti parodymus, tačiau jiems nebuvo išaiškinta teisė neduoti parodymus prieš save.

Bylos duomenys rodo, kad apklausų metu šie asmenys kaip liudytojai buvo klausinėjami būtent apie jų pačių galimai nusikalstamus veiksmus. 

Baudžiamasis įstatymas nurodo, kad liudytojas neatsako už melagingų parodymų davimą, jeigu pagal įstatymus turėjo teisę atsisakyti duoti parodymus, tačiau prieš apklausą nebuvo su šia teise supažindintas. 

Todėl konstatuota, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, ir priimtas išteisinamasis teismo nuosprendis.

Nuosprendį galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Ši byla nusišalinus Vilniaus apygardos teismo teisėjams perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui ir pripažinta greičiau nagrinėtina. Toks sprendimas priimtas įvertinus tai, kad gali sueiti apkaltinamojo nuosprendžio senaties terminas, bylos medžiagą sudaro 10 tomų, kaltinimai pareikšti devyniems asmenims, yra didelis dalyvaujančių asmenų skaičius, byloje egzistuoja viešasis interesas ir šios aplinkybės gali užtęsti bylos išnagrinėjimą. Byla Klaipėdos apygardos teisme išnagrinėta per 8 mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Ramus

Kaip galima isteisinti uz melagingu parodymu davima?????

Nuj

Taigi Liesis buvo pats viešais prisipažinęs, kad melavo. O dabar pasirodo, kad nemelavo, nes teismas išteisino? Tai kas ten didesni teletabiai?

Tele

Mano nuomone kad nemoka mokesciu ty muzikuojacios grupes ,gaugiau kontroles ir bus tvarka ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS