Nešaudantys ginklai virto šaudančiais? | Diena.lt

NEŠAUDANTYS GINKLAI VIRTO ŠAUDANČIAIS?

Perdarytų į netinkamus šaudyti kalašnikovo automatų iš Ginklų fondo įsigiję verteivos ėmėsi akiplėšiško biznio – juos suremontuodavo ir pardavinėjo. Tokią versiją tiria šalies policininkai, šiuo metu tikrinantys visus asmenis, pirkusius šių specialiai sugadintų ginklų.


 

Perdarytų į netinkamus šaudyti kalašnikovo automatų iš Ginklų fondo įsigiję verteivos ėmėsi akiplėšiško biznio – juos suremontuodavo ir pardavinėjo. Tokią versiją tiria šalies policininkai, šiuo metu tikrinantys visus asmenis, pirkusius šių specialiai sugadintų ginklų.

Nusipirko ir padovanojo

Uostamiesčio 2-ajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo ginklais. Pareigūnai aiškinasi, kas naudojasi dviem kalašnikovo automatais, kuriuos įsigijo iš 22 metų Klaipėdoje gyvenančio jaunuolio.

Pernai spalį šis vaikinas Ginklų fonde pirko du tokius automatus, kurie, vadovaujantis reikalavimais, buvo sugadinti, tai yra paversti nešaunamaisiais ginklais. Paprasčiau sakant, šie automatai buvo tiesiog nešaudanti butaforija.

Vaikinas motyvavo savo pirkinį dideliu domėjimusi kariniais ginklais bei noru sužinoti, kaip jie pagaminti.

Šie automatai buvo priskirti D kategorijos ginklams.

Nors šaudyti jie jau nebebuvo tinkami, bet realizuoti be policijos žinios savininkas jų neturėjo teisės. Tiesa, pasiaiškindamas pareigūnams vaikinas tvirtino, kad tokio įspėjimo įsigydamas automatus iš Ginklų fondo darbuotojų jis neišgirdo.

Kai 2-ojo policijos komisariato pareigūnai atvyko pas jaunuolį patikrinti šių ginklų, jis negalėjo automatų parodyti, nes nebeturėjo. Vaikinas tikino juos padovanojęs, tačiau teigė naujojo savininko nepažįstąs, pamiršęs vardą.

Įtaria, kad išvežė į Latviją

Panašu, kad tai ne vienintelis atvejis Lietuvoje, kai buvę šaunamieji ginklai kvalifikuotai sugadinti, o parduoti dingo nežinia kur.

Šiemet balandžio 10 d. policijos generalinis komisaras Linas Pernavas išplatino įsakymą, kuriuo nurodė teritorinių policijos komisariatų viršininkams įvykdyti patikrinimą asmenų, įsigijusių netinkamus naudoti ginklus.

Komisariatų pareigūnai turi sąrašus tokių žmonių. Pagal juos, Lietuvoje civiliams buvo parduota apie 120 perdirbtų ir taip paverstų nenaudojamais ginklų. Tai buvo ne tik kalašnikovo automatai, bet ir lygiavamzdžiai šautuvai, pistoletai bei kt.

"Kaip galima padovanoti nepažįstamam žmogui? Mums tai skamba neįtikėtinai. Veikiausiai jie tuos ginklus parduoda. Galbūt į Latviją išveža, nes ten deaktyvuoti ginklai labai populiarūs. Tai yra savotiškas mažas bizniukas. Čia nusiperka, paskui parduoda brangiau, o oficialiai praneša, kad dovanojo. Kadangi šie daiktai yra ginklai, nors ir D kategorijos, bet jų pardavimą ar dovanojimą žmonės turėtų įforminti per ginklų parduotuvę. Tokia yra tvarka. Kol nebuvo jokios bėdos, niekas į tai nekreipė dėmesio. Kokia bėda, atsakyti gali tik policija", – teigė Lietuvos Respublikos ginklų fondo prie Vidaus reikalų ministerijos Realizacijos skyriaus vedėjas Leonardas Bradelis.

Perdirbo ar neperdirbo?

Kas atsitiko, kad policijos generalinis komisaras paliepė patikrinti visus nešaudančius ginklus, galima tik spėlioti.

Nepatvirtintais duomenimis, Lietuvos valstybės saugumo pareigūnų informacija apie tai, kad tokie ginklai gali būti nagingų lietuvių suremontuojami ir perleidžiami kitiems asmenims bei išgabenami iš Lietuvos, pasiekė policiją.

Šią versiją iš dalies patvirtina L.Pernavo įsakymas, kuriame reikalaujama įsitikinti, ar siekta ginklą perdaryti į tinkamą naudoti. Jei tokių požymių pareigūnai pastebėtų, ginklas turėtų būti pateiktas Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centrui ištirti ir spręsti klausimą dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo.

Be to, pareigūnai įpareigojami nustatyti, ar buvo pažeistas įstatymo reikalavimas per penkias darbo dienas informuoti teritorinę policijos įstaigą apie kitam asmeniui perduotą D kategorijos ginklą. Savininkas turi nurodyti ne tik visus savo ginklo parametrus, bet ir naujojo jo savininko duomenis.

Įsigijo net 29 automatus

Ginklų fondas išduoda pažymas, kad ginklai yra visiškai netinkami šaudyti. Tokie jie padaromi laikantis griežtų reikalavimų. Išgręžiamas vamzdis, pašalinamas skiltuvas ir padaroma daugybė kitų dalykų, kurių reikalauja taisyklės.

"Kiekvieną sugadintą daiktą, turint geras rankas, galima pataisyti. Anksčiau tokių prašymų tikrinti deaktyvuotus ginklus įsigijusius asmenis bei jų turimus ginklus nebuvo. Pasaulyje tokie ginklai laikomi metalo laužo krūva ir niekam neįdomu, kas su jais vyksta. Mūsų įstatymai šiuo klausimu – griežtesni", – aiškino L.Bradelis.

Redakcijos žiniomis, patikrinę sąraše įrašytus ginklus, nemažos jų dalies pareigūnai neberado. Didžiąją daugumą ginklų sudarė automatai.

Esama duomenų, kad vienas vilnietis buvo įsigijęs bene 29 tokius automatus, tikrindami policininkai jų pas šį asmenį nerado.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigė, kad B ir C kategorijos ginklų savininkai tikrinami nuolat. Retkarčiais prevenciškai patikrinami ir D kategorijos ginklų turėtojai.

Departamento atstovas patvirtino, kad ne visus automatus policininkai rado.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

cia prokurorai nori straipsni pripaisyt uz ginklu gamyba, bet ju irodymai niekiniai. Deaktyvuoti ginklai jau nebera ginklai tai tik butaforija ant sienos,turi 18 gali tureti ir kam nori atiduoti, nereikia jokiu leidimu. Cia ginklu fondas kaltas ir bando ieskoti kaltu, kad netinkamai deaktyvavo, kad sugebejo pataisyti. Matomai kazkur ten latvijoje per kokia krata veikianti rado, o ginklo numeris rodo , kad is ginklu fondo jis :D

saulys

Greitai bus suregistruoti peiliai ir kirviai

Gunter

Nors nuotrauką patalpintumėte tikrai su AK, o ne su vokiškaisiais MP :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS