Nužudytojo artimieji ieško tiesos | Diena.lt

NUŽUDYTOJO ARTIMIEJI IEŠKO TIESOS

Arti Klaipėdos esančių gyvenviečių žmonės vis dar laukia šią vasarą čia įvykdytos žmogžudystės tyrimo rezultatų. Netoliese esančioje logistikos įmonėje "Vlantana" dirbęs ukrainietis tebėra pagrindinis įtariamasis. Nužudytojo artimieji ketina apskųsti teismo sprendimą, kuriuo jis išleistas į laisvę.

Ant galvos – maišelis

Liepos 22-ąją Gobergiškėje, savo namuose, nuo daugybės durtinių žaizdų mirė 68 metų vietos gyventojas.

Mirusįjį artimieji aptiko kitą dieną. Velioniui ant galvos buvo užmautas maišelis.

Namuose buvo viskas išvartyta, todėl manyta, kad žudikas siekė vyrą apiplėšti.

Buvęs architektas gyveno vienišas, ramus, taikus gyventojas, kaimynų gerbiamas žmogus. Nors išgerdavo, bet į savo namus neįsileisdavo svetimų ir pats neblaivus nevaikštinėdavo po gyvenvietę.

Įvykis sukrėtė vietos žmones.

Tyrimo ėmęsi Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad į nužudytojo duris tądien du kartus beldėsi du vyrai.

Vienas jų – vietos girtuoklis, kitas – "Vlantanos" darbuotojas, vilkiko vairuotojas, atvykęs čia maždaug prieš pusmetį iš Ukrainos.

Vyrai tądien jie drauge girtavo, juos matė apsipirkti ėję žmonės, parduotuvės darbuotoja, užfiksavo ir vaizdo kameros.

Pirmą kartą jie pasuko į buvusio architekto namą lyg ir ieškodami kažkokios merginos. Nežinia, ar vyrai per girtumą pasiklydo, ar taip buvo sumanyta iš anksto.

Paliko pirštų atspaudų

Namo šeimininkas atidarė duris, bet atėjūnų neįsileido.

Ukrainietis su juo kalbėjo rusiškai, o pensininkas jam atsakinėjo lietuviškai. Akivaizdu, kad vyrai nesusikalbėjo.

Girtas vietos gyventojas pirmas suprato, kad pokalbis neturi prasmės, ir nusliūkino savais keliais. Po kiek laiko prie parduotuvės grįžo ir ukrainietis.

Praėjo dar šiek tiek laiko, ir abu vyrai vėl patraukė į tą pačią pusę. Ukrainietis dar kartą nupėdino į buvusio architekto namus. Jo sugėrovas nusistebėjo, ko jam ten. Vairuotojas mestelėjo, kad jis čia gyvena.

Tai buvo akivaizdi netiesa.

Po nužudymo buvo praėjusi ne viena diena, kai pareigūnai sužinojo, kas tas ukrainietis, išsiaiškino nemažai "Vlantanos" darbuotojų gyvenimo Dauparuose ypatumų ir sulaikė įtariamąjį.

Įtariamuoju tapo ir vietos gyventojas, kartu su ukrainiečiu nusikaltimo dieną girtavęs ir vaikštinėjęs.

Tačiau didesnė tikimybė, kad kažko apie tą dieną vis dar nepasako vairuotojas. Jo pirštų atspaudų tyrėjai rado nužudytojo namuose.

Tai tapo rimtu motyvu šį vyrą sulaikyti. Po mėnesio teismas leido pratęsti areštą, baimintasi, kad užsienietis nedingtų iš Lietuvos.

Įtariamojo rūbai – išskalbti

Pareigūnai laukė ekspertų išvados, ar ant įtariamojo drabužių liko nusikaltimo aukos DNR pėdsakų.

Specialistai nieko nerado, ir nenuostabu, nes pareigūnai juos nukabino nuo skalbinių virvės ukrainiečio vairuoto "Vlantanos" vilkiko kabinoje.

Rūbai tebedvelkė skalbinių minkštikliu, tad tikėtis rasti pėdsakų buvo nerealu.

Gal todėl nagrinėjant įtariamojo interesams atstovaujančio advokato skundą, kuriuo reikalauta ukrainietį išleisti į laisvę, bylos tyrimą kuruojantis prokuroras nebuvo kategoriškai nusistatęs prieš tokį reikalavimą.

Įtariamas asmuo paprastai laikomas už grotų, jei neturi kur gyventi ir pragyvenimo šaltinio.

Atrodė, kad iš "Vlantanos" atleistas darbuotojas neturi nei darbo, nei gyvenamosios vietos, todėl turėtų būti toliau areštuotas.

Tačiau atsitiko taip, kad darbą ukrainiečiui tuojau pat parūpino jo advokatas. Vairuotojas jau dirba kitoje įmonėje ir vairuoja automobilius čia pat Lietuvoje, o uždarbis leidžia išsinuomoti būstą.

"Mano vidinis įsitikinimas šioje byloje tyli", – teigė Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius.

Su įtariamuoju prokurorui neteko bendrauti, tad nuomonės apie jo kaltę arba nekaltumą jis neturėjo progos susidaryti.

Taip pat atsitiko ir teisėjams, nagrinėjusiems advokato skundą. Užsienietis į teismo posėdį nebuvo atvežtas.

Nusikaltimas tebetiriamas, įtariamojo dokumentai paimti, jis įpareigotas neišvykti iš Lietuvos.

Dar laukiama Ukrainos pareigūnų duomenų apie šį vyrą.

Ketina apskųsti sprendimą

"Gyvenime būna visokių situacijų, kartais atrodo vienaip, o realybė pasirodė visai kitokia. Gal mums pritrūko gebėjimo prie to žmogaus prieiti, su juo išsikalbėti. Iš viso skyriaus pareigūnų tik bene vienas gali susikalbėti rusiškai. Pokalbis per vertėją negali būti toks nuoširdus, kaip tiesioginis. Neišaiškinamų nusikaltimų nėra, aš taip galvoju ir tuo tikiu. Yra dar ir netiesioginių įrodymų, viską reikia dėlioti, – svarstė prokuroras. – Prieš daug metų prie Vasaros estrados buvo lazda uždaužyta moteris. Juk tada vienas žmogus prisipažino, kad tai – jo darbas, bet aš kaltinimus jam nutraukiau, ir byla ilgokai buvo "tamsi". Nuo įvykio vietoje rastos nuorūkos buvo paimtas DNR mėginys. Po bene penkerių metų Kazlų Rūdoje buvo pagautas chuliganas, kurio duomenys sutapo su tuo mėginiu. Tada paaiškėjo, kad jis nusikaltimo metu buvo atvažiavęs į Klaipėdos darbo rinkos mokymo centrą ir nužudė tą moterį siekdamas ją išžaginti. Čia ryškiausias vidinio įsitikinimo pavyzdys. O dabar tokio neturiu, nes jis neatsiranda vien skaitant popierius. Reikia pamatyti žmogų gyvai."

Po pusmečio nuo dokumentų paėmimo įtariamasis gali reikalauti juos grąžinti ir nutraukti tyrimą dėl pernelyg užsitęsusių veiksmų.

Tuo metu nužudytojo artimieji taip pat laukia tyrimo rezultato, bet nesėdi sudėję rankų. Jie ketina apskųsti aukštesnės instancijos teismui sprendimą paleisti iš suėmimo vienintelį įtariamąjį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaip?

kaip tas ukrainietis galejo susirasti darba jeigu is jo buvo paimti dokumentai?

janas

sis zmogus niekada nebuvo arhitektas ,jis buvo geodezininkas savamokslis.tai.J.Z su kuriuo teko kartu dirbti pries 30 metu .Gaila zmogaus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS