Po siūlymo pjauti gėjus – tyrimas | Diena.lt

PO SIŪLYMO PJAUTI GĖJUS – TYRIMAS

Uostamiesčio policija ieško, kas socialinio tinklo "Facebook" grupėje "Lietuvos gėjai" rašė įžeidžiančius ir susidoroti su homoseksualiais asmenimis skatinančius komentarus.

Susiglaudė ir fotografavosi

Pranešta, kad socialinio tinklo "Facebook" grupėje "Lietuvos gėjai" vasario 15-ąją, Valentino, kitaip dar vadinamą Meilės dieną, buvo pasidalyta publikacija apie tai, kad homoseksualumo neslepiantys vyrai mėgavosi aistringa meile.

Straipsnis buvo iliustruotas besibučiuojančių ir susiglaudusių vyriškių nuotraukomis.

Pareiškimas, pagal kurį pradėtas ikiteisminis tyrimas, buvo gautas elektroniniu būdu.

Po publikacija buvo parašyti trys homoseksualus įžeidžiantys ir su jais susidoroti kviečiantys komentarai.

Pastarieji parašyti vasario 16-ąją nuo 14.41 iki 22.38 val.

Ieško neringiškio?

Visus komentarus parašė vyras, kuris socialiniame tinkle yra užsiregistravęs vardu ir pavarde.

Dienraščio žiniomis, Vitalijus A. yra gimęs ir augęs Neringoje.

Vaikinas anksčiau šiame kurorte prekiaudavo gintaro dirbiniais, tačiau keletą metų jis gyvena Anglijoje.

Tiesa, prieš dvi savaites šis jaunuolis buvo sugrįžęs į gimtinę atostogų, tačiau ar neringiškis jau spėjo išvykti į užsienį, dabar aiškinasi policija.

Jaunuolis socialiniame tinkle parašė tris komentarus ir visi jie patraukė teisėsaugininkų dėmesį.

Viename siūloma žudyti gėjus, kitame šaudyti, o trečiajame – nupjauti jiems galvas.

Kitas komentatorius, kurio nurodytas tik vardas, tvirtino, kad gėjai yra "meilučiai" ir "pupuliukai".

Reaguodamas į įrašus po pasidalyta publikacija, grupės "Lietuvos gėjai" administratorius klausė: "Kodėl tiek pykčio, vyručiai?"

Uostamiesčio policija aiškinasi, kas parašė įžeidžiančius homoseksualus ir susidoroti su jais skatinančius komentarus.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nesantaikos kurstymo prieš tam tikrą žmonių grupę.

Skundas Strasbūrui

Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko pripažino, kad šis incidentas sulaukė diskusijų tarp lygos narių.

"Pranešimą policijai parašėme ne mes. Tačiau mes džiaugiamės, kad pilietinė bendruomenė rodo norą dalyvauti šiame procese. Ir mūsų organizacija daro panašius dalykus, esame rašę nemažai skundų prokuratūrai", – tikino V.Simonko.

Lygos pirmininkas prisiminė vieną skandalingą istoriją, kai įvykiai joje rutuliojosi labai panašiai kaip ir šį savaitgalį.

Viena jauna gėjų pora internete buvo įdėjusi bendrą nuotrauką, dėl kurios susilaukė užgauliojimų.

"Jie nuotraukoje bučiavosi. O tai kažkam labai nepatiko. Po nuotrauka buvo parašyta apie tūkstantis komentarų, dauguma jų buvo priešiški ir nukreipti prieš šiuos asmenis. Dėl neapykantos proveržio mes kreipėmės į prokuratūrą, tačiau tyrimas nebuvo pradėtas. Kai žmonės mato, kad už tokius dalykus nieko nebūna, visuomenėje neapykanta tik dar labiau paskatinama", – prisiminė V.Simonko.

Nuotrauka internete buvo paviešinta dar 2014 m. Tačiau Lietuvos gėjų lyga, taip ir nesulaukusi teisėsaugininkų reakcijos, kreipėsi į Žmogaus teisių teismą Strasbūre.

Gėjų teisių gynėjų nuomone, raginimai gėjus deginti ant laužo turėtų sulaukti teisinio vertinimo.

Tą kartą internete gėjams buvo grasinama krematoriumu, jie keikiami necenzūriniais žodžiais, raginama jų galvas daužyti į sieną ar tiesiog grasinama nužudyti.

Patys provokuoja?

Mes nebesuprantame – ar mes vienoje valtyje su teisėsauga, ar ne?

"Skundą nagrinėjusi teisėja pareiškė, kad gėjai, nuotraukas dėdami į viešai prieinamą socialinio tinklo "Facebook" paskyrą, turėjo žinoti, kad sulauks pasmerkimo. Esą jie turėjo numatyti tą faktą, kad toks žingsnis išprovokuos pyktį. Teisėjos manymu, tai yra visuomenės provokavimas. Mes nebesuprantame – ar mes vienoje valtyje su teisėsauga, ar ne?" – bylos verdiktą prisiminė V.Simonko.

Po tokio Klaipėdos apygardos teismo 2015 m. priimto sprendimo Lietuvos gėjų lyga ir kreipėsi į Strasbūrą.

Tą kartą Klaipėdos apygardos teismas paliko galioti Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimą, kuriame teigiama, kad prokuroras teisėtai priėmė sprendimą nepradėti tyrimo.

Nutartyje minima, kad nebijantys viešai apie netradicinę seksualinę orientaciją prabilti asmenys turėtų gerai pagalvoti, ar tokiu "ekscentrišku elgesiu" neįžeidžia kitų žmonių pažiūrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

atja uciu netoleruojatis

dabar klykia ligoniukai-pasivadinusieji gejais [jiems reikia nezmogisku kitonishku istatymu teisiu ],,o sekantys ? kas?zoofilai? n ekrofilai??kure kuriuos "apshaus" cha! apsurdo teatras hitleri?auuu! kas vyksta su zmoniu galvomis lietuvoje? ar nera psichiatriniu ligoniniu?? gelbekim nukrypusius ligonius juk jie neugeba susitvarkyti su savo BAISIA LIGA..gydyti butina priverstinai kaip ir nuok ituP RIKLAUSOMYBIU ligu

jooo

Vedusi am senjorei pideras valdžioj a tai jau nusikaltimas žmogaus moralei o pideras niekada nebuvo ir nebus žmogus jis ir liks pideru tokia jis pasirinko dulkina mokslo metodika ir vaikų prievartavimą pedofilinimą

demokratija

Savo nuomone laikyk sau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS