Poilsiautojų traumos – Neringos siaubas | Diena.lt

POILSIAUTOJŲ TRAUMOS – NERINGOS SIAUBAS

Poilsis prabangą deklaruojančioje Neringoje kaunietei ir jos mažam sūneliui baigėsi ligoninėje. Moteris ir mažylis buvo partrenkti paauglės vairuojamo elektrinio motorolerio.

Greitosios laukė 25 minutes

Įvykį matę ir nukentėjusiesiems pagelbėti suskubę žmonės stebėjosi ne vienu dalyku.

Pirmiausia tuo, kad medikų jie laukė 25 minutes. Būta ir kitų pasipiktinimą sukėlusių dalykų, į kuriuos poilsiautojai norėjo atkreipti kurorto valdžios dėmesį.

Sekmadienį apie 21 val. netoli baro "Kaštonas", esančio Taikos gatvėje, buvo nemenkas žmonių susibūrimas, poilsiautojai stovėjo ir ant šaligatvio, ir ant retai važinėjamos gatvės.

"Jokio ryškesnio garso nebuvo, išgirdome tik kažką krentant ant žemės ir vyro, barančio kažkokias merginas, balsą. Jis klausė, ko jos lekia kaip išprotėjusios. Tą pat akimirką pamačiau ant žemės gulinčią jauną moterį, kurios akių vokai virpėjo, ji buvo susiėmusi rankomis galvą, išbalusi. Šalia kita moteris ant rankų laikė gal ketverių metų išblyškusį vaikelį. Žmonės spėliojo, kad moteris galva atsitrenkė į betoninį bortelį, – pasakojo įvykio vietoje buvęs klaipėdietis Andrius Petraitis. – Viena šalia buvusių moterų suskubo iškviesti greitąją pagalbą. Po keturių minučių aš dar kartą paskambinau bendruoju pagalbos centro numeriu. Mane tiesiog pribloškė operatorės primygtinis reikalavimas pasakyti adresą. Ją labiau domino ne kas atsitiko ir kaip jaučiasi nukentėję asmenys, o būtent adresas."

Šalia buvusi Jurga Petraitė pasakojo, kad mergaitės lėkė realaus motociklo dydžio "agregatu".

Baisu tai, kad jis juda be jokio garso, tad nėra jokios galimybės nujausti artėjančią grėsmę.

Gal kokiame miške, vienkiemyje, bet nuo tautos išpampusiame kurorte...

"Drebėjimas per visą kūną, moters akys stiklinės. Šalia sūnus, į kamuoliuką susirietęs pas močiutę glėbyje, skausmo ir šoko sukaustytas. Šimtas žmonių aplink, ir tikrai daug bandžiusiųjų padėti, kuo gali, – matytą vaizdą apibūdino klaipėdietė. – Būtume patys juos vežę, bet po tokios traumos negalima judinti. Bet pusė valandos tokioje situacijoje... Gal kokiame miške, vienkiemyje, bet nuo tautos išpampusiame kurorte..."

Užtruko beveik valandą

Jaunas vyras žiūrėjo į laikrodį ir užfiksavo, kad po 10 minučių atvyko policijos pareigūnai. Jie aiškinosi įvykio aplinkybes, bet nebandė kaip nors padėti moteriai.

Aplinkui susirinkę žmonės prašė pareigūnus dar kartą susisiekti su medikais ir jų paprašyti paskubėti.

"Pasigirdo informacija, kad vienintelis greitosios ekipažas išvežė į Klaipėdą skenduolį. Pats fiksavau, kad greitoji atvažiavo po 25 minučių nuo pirmojo skambučio. Medikai neklausė šalia buvusių žmonių, kaip jautėsi moteris, kokie buvo simptomai. Jie tiesiog paguldė moterį ant neštuvų ir įkėlė į automobilį. Medikai įvykio vietoje praleido apie pusvalandį, nukentėjusioji buvo greitosios mašinoje, o jie moterį ir vaiką parbloškusioms merginoms tvarstė žaizdas. Stebino tokia gaišatis. Greitosios medicinos pagalbos automobilis, įsijungęs mėlynas švieseles, išvažiavo lygiai po 55 minučių nuo įvykio", – liudijo klaipėdietis.

Moteris ir jos mažylis galiausiai buvo išvežti į Klaipėdos gydymo įstaigas. Jaunai mamai diagnozuota politrauma, vaiko sveikata taip pat stebima ligoninės medikų.

Nidoje trūksta medikų?

Žmonės matė, kaip laukianti medikų moteris vis prarasdavo sąmonę, aplinkiniai bandė ją kalbinti, bet kelti arba teikti kokią nors pagalbą baiminosi.

Motociklą primenanti transporto priemonė neskleidė jokio garso, todėl nė vienas žmogus nesuprato, kad gana dideliu greičiu artėja dvi akivaizdžiai įgūdžių važinėti tokiu daiktu neturinčios merginos.

Paauglės važiavo dviračių taku, ant kurio buvo nemažai žmonių, tačiau sumažinti greičio ar išvengti susidūrimo su nukentėjusiaisiais nesugebėjo.

Gal dėl patirto išgąsčio, o gal iš paaugliško nesugebėjimo vertinti situaciją, mergaitės elgėsi keistai, nepriėjo prie partrenktos moters, nesidomėjo, kaip jaučiasi vaikas, tik ieškojo savo telefono.

Akivaizdu, kad laukiantiems medikų pagalbos žmonėms laikas prailgo iki valandų.

Nidoje poilsiavę žmonės įsitikinę, kad šiame kurorte esama pernelyg mažai medikų, kurie prireikus galėtų suteikti būtinąją pagalbą.

Reikalavimų nepažeidė

Neringos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Violeta Prekevičienė patikino, kad greitosios medicinos pagalbos medikų pajėgos yra pakankamos, ne sezono metu čia dirba du ekipažai, vasarą jiems į pagalbą iš Vilniaus atvyksta dar vienas.

Kalbėdama apie sekmadienio vakaro įvykį, direktorė teigė, jog tai buvo nelemtas sutapimas.

Nukentėjusieji gali patys ateiti į pirminės sveikatos priežiūros centrą, turime skambutį.

"Ekipažas buvo ties Juodkrante, kai gavo pranešimą, ir į įvykio vietą atvyko per 18 minučių. Tai atitinka miesto pagalbos teikimo standartus. Kitą greitąją šis ekipažas susitiko ties Pervalka, medikai su kitu pacientu skubėjo į Klaipėdą, – tikino V.Prekevičienė. – Nukentėjusieji gali patys ateiti į pirminės sveikatos priežiūros centrą, turime skambutį, budintys medikai gali suteikti pagalbą visą parą, bet žmonės nesikreipia. Sekmadienį įvykio vietoje buvo mūsų medikė, pacientei reikėjo įtvaro, o gydytoja jo neturėjo, galima buvo ją atvežti į mūsų įstaigą. Pirmąją pagalbą gali teikti ir aplinkiniai. Pavasarį apmokėme barų darbuotojus. Mano nuomone, skandalas sukeltas iš nieko. Tai buvo visiškai normali situacija, medikai atvyko per įstatymo numatytą laiką ir suteikė pagalbą. Peržiūrėjau kortelę ir medikams pretenzijų neturiu."

Gydymo įstaigos vadovė stebėjosi susirinkusių žmonių elgesiu.

Visi filmavo telefonais, tačiau padėti įkelti gulinčią ant neštuvų nukentėjusiąją į greitosios automobilį norinčiųjų neatsirado.

Medikų teigimu, apie 80–90 proc. visų traumų Neringoje patiriamos važinėjant paspirtukais, dviračiais ir kitomis panašiomis judėjimo priemonėmis, didžioji dalis nukentėjusiųjų – kurorto svečiai.

Pasak Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties viršininko pavaduotojos Nijolės Dambrauskienės, šiemet ir Neringoje, ir Palangoje poilsiautojų kur kas daugiau nei bet kuriais kitais metais.

Nepaisant to, V.Prekevičienė tikino, kad Neringoje su krūviu susitvarkoma.

Šiame kurorte įstatymas reikalauja pas pacientą atvykti per 25 minutes.

GALERIJA

  • Poilsiautojų traumos – Neringos siaubas
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Liudininkė

Moteris nuo šaligatvio į gatvę žengė visai prieš pat nosį važiavusioms mergaitėms, atbula ir neapsidairiusi. Visiems reiktų būti atsargiems, saugoti save ir vieniems kitus. Tikiuosi moteris greitai atsigaus.

to V.

kvailiau, tau trūksta ląstelių, ne tik ląstelių bet ir raukšlių. BPC gi mato vietą iš kur skambini, kokios problemos dėl adreso? milijonai sukišti į skambinančio BPC vietos nustatymą

Edita

Pati mačiau tą įvykį. Tikrai buvo kažkaip ne taipkaip turėtų. Mergina pertrenkta guli gan ilgai, tarpais praranda sąmonę, jos kūdikis susirietes šalia, greitosios nėrrrrrr.....Gausa Žmonių, kai kurie su didžiuliais lojančiais agresývias be antsnukių sunimis. Kažkoks siaubas....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS