Uostamiestyje – sumaištis: į mokyklas ir darželius dėl pranešimų apie sprogmenis lėkė tarnybos | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE – SUMAIŠTIS: Į MOKYKLAS IR DARŽELIUS DĖL PRANEŠIMŲ APIE SPROGMENIS LĖKĖ TARNYBOS

Ketvirtadienį uostamiesčio mokyklas ir darželius užplūdo grasinantys laiškai. Visuose juose rusų kalba pranešta apie įstaigose padėtus sprogmenis.

Prašė patarimo

Iki 13.30 val. Klaipėdoje 18-os švietimo įstaigų atstovai pranešė policijai apie gautus grasinančio turinio elektroninius laiškus.

Policijos pareigūnams tai tapo nemenku iššūkiu, jiems teko vienu metu skubėti į daugelį mokyklų ir darželių. Nė vienoje įstaigoje nebuvo įvestas planas „Skydas“ – įtartinų objektų neaptikta.

Pareigūnai renka medžiagą apie šiuos grasinimus, tačiau vakar dar nebuvo pradėtas nė vienas ikiteisminis tyrimas.

Nepaisant to, kilo nemenka sumaištis. Apie 10 val. į Klaipėdos švietimo skyrių paskambino vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ darbuotojos, klausdamos, kaip elgtis.

Vėliau skambučiai į Švietimo skyrių jau pasipylė. Iki vidurdienio grasinančius laiškus gavo šešios įstaigos. Visų mokyklų ir darželių vadovai norėjo sužinoti, kaip reaguoti.

Ragino skaityti taisykles

Šiuo metu Švietimo skyriaus viršininkę pavaduojanti Vida Bubliauskienė patikino, kad kiekviena įstaiga yra parengusi savo civilinės saugos taisykles. Todėl įstaigų vadovams patarta elgtis taip, kaip numatyta šiose taisyklėse.

Švietimo skyriaus pozicija – neišleisti vaikų namo.

Evakuoti buvo ir „Gabijos“ bei „Santarvės“, Litorinos mokyklos progimnazijų mokiniai, darželių „Pušaitė ir „Du gaideliai“, „Aitvarėlis“ auklėtinių tėvai paprašyti pasiimti vaikus.

Panašu, kad taip pat pasielgė visos grasinimų sulaukusios uostamiesčio švietimo įstaigos.

Popietę vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ telefono niekas nekėlė. Tai leidžia manyti, kad ir darbuotojai išėjo namo.

Anonimo nenustatė

Ketvirtadienį apie 13 val. bendruoju mokyklos elektroniniu pašto adresu grasinantį laišką gavo ir Vytauto Didžiojo gimnazija.

Tai nebuvo pirmas kartas šiemet šiai įstaigai.

Panašių laišką ši mokykla jau buvo gavusi šiemet vasario 22 d. Jame be grasinimo buvo reikalavimas išduoti rusams vizas. Tąkart ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, aiškinant, kad kaltininko nustatyti nepavyko.

Tada mokiniai buvo išvesti į stadioną.

Šį kartą mokyklos vadovai nusprendė mokinius išleisti namo. Pamokos jau buvo besibaigiančios, pedagogai nusprendė, kad didelės žalos vaikai dėl to nepatirs.

Bando įbauginti

Spalio 12 dieną grasinantys elektroniniai laiškai išsiųsti anonimo, jų niekas nepasirašė. Siuntėjo elektroninio pašto adresas skamba grėsmingai – „lithuaniandead“, tai reikštų „lietuviai negyvi“.

Žinia apie anksčiau laiko namo išleistus vaikus besidalinantys klaipėdiečiai suskubo diskutuoti socialiniuose tinkluose.

Viena komentuojančioji pranešė, kad spalio 10 d. panašūs grasinimai buvo pasipylę ir Latvijoje.

Ten taip pat laiškai buvo parašyti rusų kalba, o juos pasirašė kažkoks Dmitrijus Charlamovas, teigęs, kad pirmą kartą sprogdinti mokyklas būtų buvę neįdomu, nes mokiniai buvo evakuoti.

Kokių tikslų galėjo turėti vakar uostamiesčio švietimo įstaigoms grasinančius laiškus siuntę asmenys, galima tik spėlioti.

Galbūt norėta sukelti klaipėdiečių paniką, o gal sukelti sumaištį vietos policijoje. Apie tai kol kas policijos vadovai nepasisakė, todėl galima manyti, kad neatmestina nė viena versija.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Martina Christiansen

Man labai įdomu kodėl taip daroma kodėl mes jiems nieko blogo nepadarėme tiem rusam

Staroveras

Pasaulyje yra dvi valstybes kur gali nusipirkti sim kortele be paso, tai Lietuva ir Hondurasas.

paralyžius

Kiek šimtų tūkstančių slavų iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos prileista, o paslio stebimės, kad tai VYKSTA?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS